10 trików w kuchni, które dodadzą świątecznym potrawom aromatu i smaku

Przygotowanie świątecznych potraw to nie lada wyzwanie dla organizatorów przyjęcia. Długie godziny spędzone w kuchni, mnóstwo gotowania i pragnienie, by dania na stole pięknie się prezentowały oraz smakowały zaproszonym gościom. Jak sprawić, by smak tradycyjnych potraw, takich jak barszcz czerwony czy karp, długo był wspominany przez bliskich? Podpowiadamy kilka sprawdzonych trików, dzięki którym świąteczne potrawy zrobią oszałamiające wrażenie - zapraszamy!

Źródło zdjęć: © materiały partnera

Najlepsza zupa na święta

Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez barszczu czerwonego. To wigilijny must have wśród serwowanych dań. Wystarczy dodać do niego kilka kropel cytryny, a zupa nabierze intensywnego smaku i aromatu. Niektórzy zamiast barszczu podają zupę grzybową. Aby miała kremową konsystencję, dodajmy do niej łyżkę śmietany.

© materiały partnera

Barszcz czerwony

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 6 

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 opakowanie Barszczu Czerwonego Ulubione Smaki Knorr
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średni seler
  • 1 por
  • 1 średniej wielkości cebula
  • ½ kwaśnego jabłka
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki miodu
  • Kawałek korzenia imbiru

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie warzywa oraz jabłka, następnie pokrój je w kostkę i zalej 3 litrami wody.
  2. Dodaj przyprawy i ząbek obranego czosnku.
  3. Gotuj barszcz około 1½ godziny, a następnie odcedź.
  4. Klarowny wywar zagotuj, dodaj Barszcz czerwony Knorr, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia
  5. Dopraw barszcz do smaku miodem i imbirem

Ryby w świątecznej odsłonie

Dobrze przyrządzony karp to prawdziwa gwiazda świątecznego wieczoru. Ma wielu zwolenników ze względu na swój charakterystyczny smak, jak i przeciwników, którzy wolą mniej wyraziste ryby. By przekonać do spróbowania tej ryby, proponujemy, przed obróbką termiczną, namoczyć karpia w mleku. Dzięki temu łatwemu zabiegowi będzie bardziej delikatny w smaku. Obok karpia nie może zabraknąć wigilijnego śledzia. Doskonale smakuje serwowany w śmietanie.

Świąteczne specjały z kapustą

Staropolska tradycja głosi, że kapusta jest symbolem życiowej energii. Z pewnością jest też warzywem, które gości w większości polskich domów na stole wigilijnym. Jedną z tradycyjnych potraw jest właśnie kapusta z grochem i grzybami. By uzyskać wyrazisty i pełen aromatu smak, polecamy dodać do niej roztarty w moździerzu kminek.

Królowe stołu – sałatki warzywne

Na sałatkę jarzynową zawsze znajdzie się miejsce. To absolutna królowa podczas świątecznych uroczystości, również w czasie Bożego Narodzenia. Jej sekretem są pyszne warzywa i sos majonezowy, który sprawia, że jest kremowa i po prostu rozpływa się w ustach! Polecamy majonez wzbogacić musztardą i ulubionymi przyprawami. Obok tradycyjnej jarzynowej pięknie będzie się prezentować sałatka warstwowa. Robi wrażenie nie tylko wizualne, serwowana w szklanej misce, ale też smakuje naprawdę dobrze.

Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem

© materiały partnera

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 jajka
  • 6 łyżek Majonezu Hellmann’s Oryginalny
  • 2 buraki średniej wielkości
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 250 g śledzi matias

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz, zawiń w aluminiową folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-60 minut. Wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Śledzie odsącz i osusz z nadmiaru oleju układając je na papierowym ręczniku. Następnie pokrój w niedużą kostkę. Jajka również pokrój w kostkę o podobnej wielkości.
  3. Na dnie salaterki ułóż pokrojone śledzie, następnie przykryj je dwoma łyżkami majonezu.
  4. Wyłóż starte buraczki i ponownie przykryj majonezem.
  5. Na majonez wyłóż pokrojone jajka i przykryj pozostałym majonezem. Rozsmaruj równomiernie i posyp drobno pokrojonym szczypiorem. Sałatkę podawaj schłodzoną, najlepiej z pieczywem.

Święta pachnące cynamonem i słodyczą

Święta to czas, kiedy pozwalamy sobie na słodkie domowe wypieki. Korzenne pierniczki to tradycyjne ciasteczka, których aromat od razu wprowadza magię świąt. Pięknie udekorowane własnoręcznie przygotowanym lukrem królewskim, nie tylko wyśmienicie smakują, ale też pięknie się prezentują. Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć także sernika. Polecamy w puszystej odsłonie, który jest doskonale delikatny i kremowy. Wierzch posypcie cukrem pudrem i startą skórką pomarańczy. Przepysznych świąt!

Sernik

© materiały partnera

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 7

Składniki:

  • 800 g twarogu sernikowego
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło ubij z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Po chwili dodaj po jednym żółtku cały czas mieszając.
  2. Następnie dodaj twaróg sernikowy i nadal mieszaj.
  3. Do powstałej masy dodaj cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę. Cały czas mieszaj, aż do połączenia się składników.
  4. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej. Delikatnie mieszaj, nie za długo, aby masa się nie napowietrzyła.
  5. Formę na sernik wyłóż papierem do pieczenia. Powstałą masę przełóż do formy i wyrównaj wierzch. Piecz ok. 55 minut w temperaturze ok. 170°C. Wystudź sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Materiał prasowy Knorr
Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze