10 trików w kuchni, które dodadzą świątecznym potrawom aromatu i smaku
Przygotowanie świątecznych potraw to nie lada wyzwanie dla organizatorów przyjęcia. Długie godziny spędzone w kuchni, mnóstwo gotowania i pragnienie, by dania na stole pięknie się prezentowały oraz smakowały zaproszonym gościom. Jak sprawić, by smak tradycyjnych potraw, takich jak barszcz czerwony czy karp, długo był wspominany przez bliskich? Podpowiadamy kilka sprawdzonych trików, dzięki którym świąteczne potrawy zrobią oszałamiające wrażenie - zapraszamy!
Najlepsza zupa na święta
Chyba nikt nie wyobraża sobie świąt bez barszczu czerwonego. To wigilijny must have wśród serwowanych dań. Wystarczy dodać do niego kilka kropel cytryny, a zupa nabierze intensywnego smaku i aromatu. Niektórzy zamiast barszczu podają zupę grzybową. Aby miała kremową konsystencję, dodajmy do niej łyżkę śmietany.
Barszcz czerwony
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 opakowanie Barszczu Czerwonego Ulubione Smaki Knorr
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średni seler
- 1 por
- 1 średniej wielkości cebula
- ½ kwaśnego jabłka
- 2 łyżki majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki miodu
- Kawałek korzenia imbiru
Sposób przygotowania:
- Umyj dokładnie warzywa oraz jabłka, następnie pokrój je w kostkę i zalej 3 litrami wody.
- Dodaj przyprawy i ząbek obranego czosnku.
- Gotuj barszcz około 1½ godziny, a następnie odcedź.
- Klarowny wywar zagotuj, dodaj Barszcz czerwony Knorr, cały czas mieszając. Doprowadź do wrzenia
- Dopraw barszcz do smaku miodem i imbirem
Ryby w świątecznej odsłonie
Dobrze przyrządzony karp to prawdziwa gwiazda świątecznego wieczoru. Ma wielu zwolenników ze względu na swój charakterystyczny smak, jak i przeciwników, którzy wolą mniej wyraziste ryby. By przekonać do spróbowania tej ryby, proponujemy, przed obróbką termiczną, namoczyć karpia w mleku. Dzięki temu łatwemu zabiegowi będzie bardziej delikatny w smaku. Obok karpia nie może zabraknąć wigilijnego śledzia. Doskonale smakuje serwowany w śmietanie.
Świąteczne specjały z kapustą
Staropolska tradycja głosi, że kapusta jest symbolem życiowej energii. Z pewnością jest też warzywem, które gości w większości polskich domów na stole wigilijnym. Jedną z tradycyjnych potraw jest właśnie kapusta z grochem i grzybami. By uzyskać wyrazisty i pełen aromatu smak, polecamy dodać do niej roztarty w moździerzu kminek.
Królowe stołu – sałatki warzywne
Na sałatkę jarzynową zawsze znajdzie się miejsce. To absolutna królowa podczas świątecznych uroczystości, również w czasie Bożego Narodzenia. Jej sekretem są pyszne warzywa i sos majonezowy, który sprawia, że jest kremowa i po prostu rozpływa się w ustach! Polecamy majonez wzbogacić musztardą i ulubionymi przyprawami. Obok tradycyjnej jarzynowej pięknie będzie się prezentować sałatka warstwowa. Robi wrażenie nie tylko wizualne, serwowana w szklanej misce, ale też smakuje naprawdę dobrze.
Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 4 jajka
- 6 łyżek Majonezu Hellmann’s Oryginalny
- 2 buraki średniej wielkości
- 1 pęczek szczypiorku
- 250 g śledzi matias
Sposób przygotowania:
- Buraki obierz, zawiń w aluminiową folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-60 minut. Wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Śledzie odsącz i osusz z nadmiaru oleju układając je na papierowym ręczniku. Następnie pokrój w niedużą kostkę. Jajka również pokrój w kostkę o podobnej wielkości.
- Na dnie salaterki ułóż pokrojone śledzie, następnie przykryj je dwoma łyżkami majonezu.
- Wyłóż starte buraczki i ponownie przykryj majonezem.
- Na majonez wyłóż pokrojone jajka i przykryj pozostałym majonezem. Rozsmaruj równomiernie i posyp drobno pokrojonym szczypiorem. Sałatkę podawaj schłodzoną, najlepiej z pieczywem.
Święta pachnące cynamonem i słodyczą
Święta to czas, kiedy pozwalamy sobie na słodkie domowe wypieki. Korzenne pierniczki to tradycyjne ciasteczka, których aromat od razu wprowadza magię świąt. Pięknie udekorowane własnoręcznie przygotowanym lukrem królewskim, nie tylko wyśmienicie smakują, ale też pięknie się prezentują. Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć także sernika. Polecamy w puszystej odsłonie, który jest doskonale delikatny i kremowy. Wierzch posypcie cukrem pudrem i startą skórką pomarańczy. Przepysznych świąt!
Sernik
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 7
Składniki:
- 800 g twarogu sernikowego
- 200 g masła
- 5 jajek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło ubij z cukrem pudrem, aż powstanie puszysta masa. Po chwili dodaj po jednym żółtku cały czas mieszając.
- Następnie dodaj twaróg sernikowy i nadal mieszaj.
- Do powstałej masy dodaj cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę. Cały czas mieszaj, aż do połączenia się składników.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy serowej. Delikatnie mieszaj, nie za długo, aby masa się nie napowietrzyła.
- Formę na sernik wyłóż papierem do pieczenia. Powstałą masę przełóż do formy i wyrównaj wierzch. Piecz ok. 55 minut w temperaturze ok. 170°C. Wystudź sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
WP Kuchnia na: