Warto wiedzieć
Zła wiadomość: dieta nie spowoduje niestety cofnięcia wad wzroku. Dobra: odpowiedni jadłospis może skutecznie zahamować ich postęp, a także spowolnić procesy starzenia i częściowo zapobiec licznym dolegliwościom oczu. Co jeść, by osiągnąć najlepsze efekty?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Makrela
Polacy wciąż jedzą zbyt mało ryb – rocznie około 12 kg na osobę (statystyczny Portugalczyk nawet 7-8 razy więcej). Tymczasem są one źródłem cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają m.in. na wzrok. Mięso makreli dostarcza wyjątkowo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiadających za właściwe odżywianie oka, chroniących je przed infekcjami i uszkodzeniami, powodujących lepsze ukrwienie nerwu wzrokowego i znacząco zmniejszających ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Olej lniany
Jego smak jest dość specyficzny, ale warto wzbogacić nim smak surówek, sałatek, sosów, dipów czy własnoręcznie przygotowywanego majonezu. Dlaczego? Olej tłoczony z nasion lnu zwyczajnego to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 występujących w odpowiedniej prozdrowotnej proporcji w stosunku do kwasów omega-6, które w małych ilościach działają korzystnie, a w dużych już niekoniecznie. Dzięki temu produkt świetnie wpływa na wzrok.
Orzechy włoskie
Szukasz zdrowej przekąski? Sięgnij po orzechy włoskie. To skarbnica wielu wartościowych składników odżywczych, w tym witaminy E, która wpływa na utrzymanie sprawności naszych oczu i wyostrzenie wzroku. Związek ułatwia również przyswajanie przez organizm witaminy A, czyli najważniejszego obrońcy przed tzw. kurzą ślepotą – zaburzeniem adaptacji oka do widzenia w ciemności.
Awokado
Owoc rośliny pochodzącej pierwotnie z południowego Meksyku to bez wątpienia jeden z największych hitów spożywczych ostatnich lat, coraz popularniejszy również w Polsce. Awokado niewątpliwie zasługuje na zainteresowanie, ponieważ świetnie wpływa na zdrowie, w tym nasze oczy. Przede wszystkim dzięki dużej zawartości witaminy E oraz luteiny – czyli naturalnego barwnika, chroniącego wzrok przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Dostarcza także dużo cynku, którego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności.
Brokuły
Nieprzypadkowo uznaje się je za jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Brokuły to m.in. bogate źródło luteiny i zeaksantyny – naturalnych barwników chroniących oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, przewlekłą i postępującą chorobą rozwijającą się najczęściej u osób po 50. roku życia. Te organiczne związki chemiczne pozwalają też uchronić się przed zaćmą.
Jarmuż
- Warzywo z rodziny kapustowatych już w czasach starożytnych ceniono ze względu na wygląd (uprawiano je jako roślinę ozdobną), ale również właściwości prozdrowotne, które potwierdziły współczesne badania naukowe. Jarmuż to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł luteiny pomagającej w ochronie oka przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiegającej uszkodzeniom plamki żółtej, mogącym grozić utratą widzenia kolorów, a nawet trudnością w rozpoznawaniu twarzy czy ślepotą.
Jagody
Zwykle jemy je tylko latem, gdy pojawiają się w lasach. Jednak jagody warto także mrozić i sięgać po nie przez cały rok, ponieważ trudno znaleźć bogatsze źródło cennych dla wzroku składników. Nie tylko luteiny, ale również antocyjanów – barwników będących silnymi przeciwutleniaczami powstrzymujących procesy starzenia, uszczelniających naczynia krwionośne oczu, regulujących ukrwienie gałki ocznej oraz zapobiegających zapaleniu spojówek.
Żółtko jajka
Bardzo bogate źródło cennych dla wzroku składników odżywczych, w tym luteiny, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem i zwyrodnieniem plamki żółtej. Żółtko, zwłaszcza płynne, dostarcza też solidnej dawki witamin z grupy B, działających łagodząco na oczy zmęczone całodzienną pracą przed monitorem komputera, zapobiegających stanom zapalnym i przyczyniających się do łagodzenia problemów z siatkówką.
Marchewka
Warzywo, które od wieków uchodzi za "przyjaciółkę oczu". Nieprzypadkowo. Marchewka to jedno z najbogatszych źródeł witaminy A, chroniącej m.in. przed kurzą ślepotą (łączy się z opsyną – białkiem występującym w komórkach siatkówki, tworząc rodopsynę, substancję niezbędną do prawidłowego widzenia po ciemku), odpowiadającej także za rozróżnianie kolorów oraz odpowiednie nawilżenie oka.
Pieczywo pełnoziarniste
Długo można wyliczać korzyści płynące ze spożywania chleba czy bułek wytwarzanymi z ziaren niepozbawionych zewnętrznej osłonki – otrębów i zarodków. Takie produkty bogate są m.in. w witaminy z grupy B, cynk oraz selen. Dzięki temu wspomagają pracę nerwu wzrokowego (zapobiegając jaskrze), poprawiają ostrość widzenia, łagodzą objawy zmęczenia oczu i obniżają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Pamiętajmy też, że niedobór cynku prowadzi do rozwoju krótkowzroczności.