10 produktów najzdrowszych dla oczu

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 11Warto wiedzieć

Obraz
© Fotolia

Zła wiadomość: dieta nie spowoduje niestety cofnięcia wad wzroku. Dobra: odpowiedni jadłospis może skutecznie zahamować ich postęp, a także spowolnić procesy starzenia i częściowo zapobiec licznym dolegliwościom oczu. Co jeść, by osiągnąć najlepsze efekty?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 11Makrela

Obraz
© iStock.com

Polacy wciąż jedzą zbyt mało ryb – rocznie około 12 kg na osobę (statystyczny Portugalczyk nawet 7-8 razy więcej). Tymczasem są one źródłem cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają m.in. na wzrok. Mięso makreli dostarcza wyjątkowo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, odpowiadających za właściwe odżywianie oka, chroniących je przed infekcjami i uszkodzeniami, powodujących lepsze ukrwienie nerwu wzrokowego i znacząco zmniejszających ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

/ 11Olej lniany

Obraz
© Shutterstock.com

Jego smak jest dość specyficzny, ale warto wzbogacić nim smak surówek, sałatek, sosów, dipów czy własnoręcznie przygotowywanego majonezu. Dlaczego? Olej tłoczony z nasion lnu zwyczajnego to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 występujących w odpowiedniej prozdrowotnej proporcji w stosunku do kwasów omega-6, które w małych ilościach działają korzystnie, a w dużych już niekoniecznie. Dzięki temu produkt świetnie wpływa na wzrok.

/ 11Orzechy włoskie

Obraz
© Shutterstock.com

Szukasz zdrowej przekąski? Sięgnij po orzechy włoskie. To skarbnica wielu wartościowych składników odżywczych, w tym witaminy E, która wpływa na utrzymanie sprawności naszych oczu i wyostrzenie wzroku. Związek ułatwia również przyswajanie przez organizm witaminy A, czyli najważniejszego obrońcy przed tzw. kurzą ślepotą – zaburzeniem adaptacji oka do widzenia w ciemności.

/ 11Awokado

Obraz
© Shutterstock.com

Owoc rośliny pochodzącej pierwotnie z południowego Meksyku to bez wątpienia jeden z największych hitów spożywczych ostatnich lat, coraz popularniejszy również w Polsce. Awokado niewątpliwie zasługuje na zainteresowanie, ponieważ świetnie wpływa na zdrowie, w tym nasze oczy. Przede wszystkim dzięki dużej zawartości witaminy E oraz luteiny – czyli naturalnego barwnika, chroniącego wzrok przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Dostarcza także dużo cynku, którego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności.

/ 11Brokuły

Obraz
© 123RF

Nieprzypadkowo uznaje się je za jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Brokuły to m.in. bogate źródło luteiny i zeaksantyny – naturalnych barwników chroniących oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, przewlekłą i postępującą chorobą rozwijającą się najczęściej u osób po 50. roku życia. Te organiczne związki chemiczne pozwalają też uchronić się przed zaćmą.

/ 11Jarmuż

Obraz
© 123RF
  • Warzywo z rodziny kapustowatych już w czasach starożytnych ceniono ze względu na wygląd (uprawiano je jako roślinę ozdobną), ale również właściwości prozdrowotne, które potwierdziły współczesne badania naukowe. Jarmuż to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł luteiny pomagającej w ochronie oka przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiegającej uszkodzeniom plamki żółtej, mogącym grozić utratą widzenia kolorów, a nawet trudnością w rozpoznawaniu twarzy czy ślepotą.

/ 11Jagody

Obraz
© 123RF

Zwykle jemy je tylko latem, gdy pojawiają się w lasach. Jednak jagody warto także mrozić i sięgać po nie przez cały rok, ponieważ trudno znaleźć bogatsze źródło cennych dla wzroku składników. Nie tylko luteiny, ale również antocyjanów – barwników będących silnymi przeciwutleniaczami powstrzymujących procesy starzenia, uszczelniających naczynia krwionośne oczu, regulujących ukrwienie gałki ocznej oraz zapobiegających zapaleniu spojówek.

/ 11Żółtko jajka

Obraz
© Shutterstock.com

Bardzo bogate źródło cennych dla wzroku składników odżywczych, w tym luteiny, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem i zwyrodnieniem plamki żółtej. Żółtko, zwłaszcza płynne, dostarcza też solidnej dawki witamin z grupy B, działających łagodząco na oczy zmęczone całodzienną pracą przed monitorem komputera, zapobiegających stanom zapalnym i przyczyniających się do łagodzenia problemów z siatkówką.

10 / 11Marchewka

Obraz
© Shutterstock.com

Warzywo, które od wieków uchodzi za "przyjaciółkę oczu". Nieprzypadkowo. Marchewka to jedno z najbogatszych źródeł witaminy A, chroniącej m.in. przed kurzą ślepotą (łączy się z opsyną – białkiem występującym w komórkach siatkówki, tworząc rodopsynę, substancję niezbędną do prawidłowego widzenia po ciemku), odpowiadającej także za rozróżnianie kolorów oraz odpowiednie nawilżenie oka.

11 / 11Pieczywo pełnoziarniste

Obraz
© 123RF

Długo można wyliczać korzyści płynące ze spożywania chleba czy bułek wytwarzanymi z ziaren niepozbawionych zewnętrznej osłonki – otrębów i zarodków. Takie produkty bogate są m.in. w witaminy z grupy B, cynk oraz selen. Dzięki temu wspomagają pracę nerwu wzrokowego (zapobiegając jaskrze), poprawiają ostrość widzenia, łagodzą objawy zmęczenia oczu i obniżają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Pamiętajmy też, że niedobór cynku prowadzi do rozwoju krótkowzroczności.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą