10 produktów najobfitszych w pestycydy. Bądź czujny na zakupach

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 11Warto wiedzieć

Obraz
© Fotolia

Współcześni rolnicy masowo sięgają po środki ochrony roślin. Efekt? Wiele produktów spożywczych jest nafaszerowanych szkodliwymi substancjami, które osłabiają układ odpornościowy, rozregulowują system hormonalny i sprzyjają rozwojowi nowotworów. Gdzie znajdziemy najwięcej pestycydów?

/ 11Truskawki

Obraz
© East News | JACEK BORON/REPORTER

Amerykańska pozarządowa agencja Environmental Working Group co roku przedstawia tzw. parszywą dwunastkę, czyli listę produktów o największym stężeniu pestycydów. Na czele ostatniego rankingu znalazły się truskawki. Niektóre z przebadanych owoców zawierały nawet 20 szkodliwych substancji. Polscy plantatorzy zapewniają, że nie stosują chemikaliów na tak masową skalę, jednak warto zachować ostrożność…

/ 11Łosoś

Obraz
© 123RF

Długo można wyliczać korzyści z jedzenia tłustych ryb morskich, dostarczających wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które pozytywnie wpływają na układ krążenia, wzmacniają odporność, a nawet działają antydepresyjnie. Cieszy zatem fakt, iż łosoś stał się w ostatnich latach częstym gościem w polskich kuchniach. Problem w tym, że – jak wynika z niedawnych badań – ryby pochodzące z przemysłowych hodowli kryją w sobie często dużo szkodliwych pestycydów, niekiedy w dawkach zdecydowanie przekraczających normy.

/ 11Szpinak

Obraz
© Shutterstock.com

Uchodzi za jeden z najzdrowszych produktów naturalnych. Szpinak dostarcza potężnej dawki dobroczynnego żelaza, wapnia i witamin: C, E, K, B1, B2 czy B6, obecny w nim chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki. Jednocześnie jednak w liściach rośliny kumuluje się wyjątkowo dużo niekorzystnych dla zdrowia pestycydów, które trudno usunąć pobieżnym myciem.

/ 11Tilapia

Obraz
© 123RF

Ryba o smacznym mięsie, naturalnie występująca w słodkich wodach Afryki. Jednak do Polski najczęściej trafia tilapia pochodząca z przemysłowych hodowli prowadzonych w Chinach, Indonezji czy Hondurasie. Jest uboga w kwasy tłuszczowe omega-3, za to zawiera antybiotyki, hormony i pestycydy. Hodowle tilapii są już dostępne w Polsce – dlatego zawsze należy sprawdzać miejsce pochodzenia i wybierać produkty rodzime.

/ 11Nektarynki

Obraz
© 123RF

Odmiana brzoskwini charakteryzująca się gładką skórką zdobywa coraz większą popularność w naszym kraju, a owoce nektarynki to nie tylko smaczna, soczysta i niskokaloryczna przekąska, ale również bogate źródło witamin oraz minerałów. Problem w tym, że – według amerykańskich ekspertów – dostarczają także dużo szkodliwych substancji chemicznych, używanych przez plantatorów do ochrony upraw.

/ 11Mleko

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Niestety, mleko i jego przetwory mają tendencję do kumulowania szkodliwych związków chemicznych, w tym pestycydów, co wykazały liczne badania prowadzone w ostatnich latach. Dlatego warto wybierać produkty mleczne pochodzące od krów z ekologicznych hodowli, gdzie, przynajmniej teoretycznie, istnieje mniejsze zagrożenie przyswajania niebezpiecznych związków.

/ 11Sałata

Obraz
© 123RF

Pyszny dodatek do kanapek i wielu potraw, skarbnica potasu, żelaza, magnezu, licznych witamin z grupy B oraz silnych przeciwutleniaczy – luteiny i zeaksantyny, które pozytywnie wpływają na wzrok oraz chronią przed nowotworami. Niestety, sałata chłonie również pestycydy stosowane przez rolników. Dlatego przed spożyciem warto pamiętać o usuwaniu wierzchnich liści, gdzie gromadzi się najwięcej szkodliwych substancji.

/ 11Wołowina

Obraz
© Shutterstock.com

W spożywaniu czerwonego mięsa powinniśmy zachować umiar, ale czasami można sobie pozwolić na kawałek dobrze przyrządzonej polędwicy, która pozwoli szybko odzyskać siły witalne, dostarczy także sporo cennych minerałów, np. żelaza czy cynku. Jednak należy wiedzieć, że wołowina to również mięso kumulujące pestycydy, w większym stopniu niż drób czy wieprzowina.

10 / 11Seler naciowy

Obraz
© Shutterstock.com

Uchodzi za jedno z najstarszych warzyw stosowanych przez człowieka, w ostatnich latach znów zdobywające dużą popularność, m.in. dzięki gwiazdom show-biznesu, które chwalą się, że rozpoczynają dzień sokiem z selera naciowego, niskokalorycznym, ale jednocześnie bogatym w cenne składniki odżywcze, pobudzającym przemianę materii, usuwającym toksyny i poprawiającym kondycję skóry. Jednak łodygi tej rośliny, oprócz wartości odżywczych, charakteryzują się też podatnością na przyswajanie niebezpiecznych dla zdrowia pestycydów.

11 / 11Bazylia

Obraz
© iStock.com

W każdym większym sklepie znajdziemy dział ze świeżymi ziołami, które możemy postawić na parapecie w kuchni i systematycznie dodawać do różnych potraw. Aromatyczna bazylia jest jedną z najpopularniejszych tego typu roślin, nadającą smaku daniom z makaronem czy pizzy. Jednak badania wykazały, że takie sadzonki to również często źródło szkodliwych pestycydów.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów