Trwa ładowanie...
d3nj4ph
01-12-2017 21:15

Zupa ze szpinakiem i klopsikami. Sycące danie na chłody

Przepis

Mięsne kulki, pyszna baza i prosty przepis. Takie cechy idealnie pasuje do sycącej zupy. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Ostoja lasu".

d3nj4ph
5.0
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.ostojalasu.pl
Źródło: www.ostojalasu.pl
Składniki
  • 500 g mielonego fileta z indyka
  • świeży tymianek
  • 1 sucha bułka pszenna
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 1 duża cebula
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2-3 ziemniaki
  • opakowanie szpinaku "baby" (250 g)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • gałka muszkatołowa
Przepis

Suchą bułkę pszenną moczymy w mleku, tak aby zmiękła. Mięso mielone doprawiamy tymiankiem, solą, odciśniętą bułą, czosnkiem i wbijamy jajko. Wyrabiamy masę. By pulpeciki się nam dobrze wyrabiały, najlepiej formować je mokrymi dłońmi. W docelowym garnku przesmażamy cebulkę i przyprawy. Wlewamy mleko kokosowe i dolewamy drugie tyle przegotowanej wody. Do gotującego się mleka wrzucamy pojedynczo pulpeciki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Gdy wszystkie pulpeciki wylądują już w garnku, to dodajemy opakowanie szpinaku. Pamiętajmy, by zwrócić uwagę, czy był on wcześniej myty. Gotujemy na wolnym ogniu, a pod koniec dodajemy ugotowane uprzednio ziemniaki.
Zobacz także: słodkie rogaliki

Polecamy wideo: domowa zupa instant

Zupa ze szpinakiem i klopsikami. Sycące danie na chłody
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3nj4ph
d3nj4ph
d3nj4ph
d3nj4ph
Więcej tematów
d3nj4ph