Zupa ze szpinakiem i klopsikami. Sycące danie na chłody
Mięsne kulki, pyszna baza i prosty przepis. Takie cechy idealnie pasuje do sycącej zupy. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Ostoja lasu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 500 g mielonego fileta z indyka
- świeży tymianek
- 1 sucha bułka pszenna
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 1 duża cebula
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 2-3 ziemniaki
- opakowanie szpinaku "baby" (250 g)
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- gałka muszkatołowa
Suchą bułkę pszenną moczymy w mleku, tak aby zmiękła. Mięso mielone doprawiamy tymiankiem, solą, odciśniętą bułą, czosnkiem i wbijamy jajko. Wyrabiamy masę. By pulpeciki się nam dobrze wyrabiały, najlepiej formować je mokrymi dłońmi. W docelowym garnku przesmażamy cebulkę i przyprawy. Wlewamy mleko kokosowe i dolewamy drugie tyle przegotowanej wody. Do gotującego się mleka wrzucamy pojedynczo pulpeciki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Gdy wszystkie pulpeciki wylądują już w garnku, to dodajemy opakowanie szpinaku. Pamiętajmy, by zwrócić uwagę, czy był on wcześniej myty. Gotujemy na wolnym ogniu, a pod koniec dodajemy ugotowane uprzednio ziemniaki.
Zobacz także: słodkie rogaliki
src="https://d.wpimg.pl/1126861124-1458982662/rogl.jpg"/>
Polecamy wideo: domowa zupa instant
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze