Zupa ze szpinakiem i klopsikami. Sycące danie na chłody
Mięsne kulki, pyszna baza i prosty przepis. Takie cechy idealnie pasuje do sycącej zupy. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Ostoja lasu".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g mielonego fileta z indyka
- świeży tymianek
- 1 sucha bułka pszenna
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- 1 duża cebula
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 2-3 ziemniaki
- opakowanie szpinaku "baby" (250 g)
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- gałka muszkatołowa
Przepis
Suchą bułkę pszenną moczymy w mleku, tak aby zmiękła. Mięso mielone doprawiamy tymiankiem, solą, odciśniętą bułą, czosnkiem i wbijamy jajko. Wyrabiamy masę. By pulpeciki się nam dobrze wyrabiały, najlepiej formować je mokrymi dłońmi. W docelowym garnku przesmażamy cebulkę i przyprawy. Wlewamy mleko kokosowe i dolewamy drugie tyle przegotowanej wody. Do gotującego się mleka wrzucamy pojedynczo pulpeciki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Gdy wszystkie pulpeciki wylądują już w garnku, to dodajemy opakowanie szpinaku. Pamiętajmy, by zwrócić uwagę, czy był on wcześniej myty. Gotujemy na wolnym ogniu, a pod koniec dodajemy ugotowane uprzednio ziemniaki.
Zobacz także: słodkie rogaliki