Zupa z zielonego groszku
- Składniki:
- 2 szklanki mrożonego groszku
- 1 korzeń pietruszki
- 1/3 selera
- 1 ziemniak
- sok z 1/2 cytryny
- 1 kopiasta łyżka tartego chrzanu
- sól i pieprz do smaku
- około 100 ml mleka
- woda
- łyżka jogurtu do dekoracji
W styczniu - choć to zimowy miesiąc - będzie zielono, aktywnie i zdrowo. Będzie dużo zup - kremów, które są idealne na zimę, zbawienne dla figury i zdrowia. Poza tym zupy - krem robi się szybko i można przy nich fantazjować, a to bardzo lubię w kuchni. Na początek zupa z zielonego, mrożonego groszku. Pycha!
Jak zrobić zupę?
- obierz i pokrój na mniejsze części warzywa
- zalej wodą i gotuj do miękkości (15 - 20 min.)
- pod koniec gotowania dodaj groszek i gotuj jeszcze 5 - 8 min.
- zmiksuj wszystko w blenderze
- odstaw z ognia, dodaj mleko i chrzan, zagotuj
- dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
Moja rada:
- zawsze zostawiam łyżkę groszku, którego nie miksuję tylko dodaję do ugotowanej zupy
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/01/zupa-z-zielonego-groszku-green-pea-soup.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze