Zupa z brukselką i grzankami
Brukselka to jedno ze znienawidzonych warzyw. Niesłusznie panuje przekonanie, że jest niesmaczna i gorzka. Zapewniamy, że odpowiednio przyrządzona skradnie wasze serca. Na dobry początek proponujemy przepis na zupę z brukselką i grzankami. Palce lizać!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć na gorącą oliwę pory i brukselkę, podsmażaj 4 minuty.
- Zalej warzywa bulionem i gotuj 10 minut (bez przykrycia, żeby brukselka nie straciła koloru).
- Wlej do zupy śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
- Dodaj ziemniaki i jajka. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Grzanki porwij na mniejsze kawałki. Część z nich wsyp na dno wazy (lub talerzy), a pozostałymi posyp zupę z wierzchu.
Przepis dodał użytkownik agajolaw
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze