Zupa z brukselką i grzankami
Brukselka to jedno ze znienawidzonych warzyw. Niesłusznie panuje przekonanie, że jest niesmaczna i gorzka. Zapewniamy, że odpowiednio przyrządzona skradnie wasze serca. Na dobry początek proponujemy przepis na zupę z brukselką i grzankami. Palce lizać!
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- W dużym garnku rozgrzej oliwę. Wrzuć na gorącą oliwę pory i brukselkę, podsmażaj 4 minuty.
- Zalej warzywa bulionem i gotuj 10 minut (bez przykrycia, żeby brukselka nie straciła koloru).
- Wlej do zupy śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
- Dodaj ziemniaki i jajka. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Grzanki porwij na mniejsze kawałki. Część z nich wsyp na dno wazy (lub talerzy), a pozostałymi posyp zupę z wierzchu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl