Zupa serowo-czosnkowa z grzanką. Rozgrzewająca, pyszna i prosta
Jesienna dieta powinna obfitować w produkty, które jednocześnie nas rozgrzeją, a także będą naszym sojusznikiem w walce z obniżoną odpornością. Warto sięgać po naturalne antybiotyki i sycące dania, które błyskawicznie rozgrzewają.
oprac. Magda Pomorska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 główka czosnku
- 4 ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 50 g wędzonego boczku
- 100 g sera żółtego Radamer
- 125 ml słodkiej śmietany 18 proc.
- świeża bagietka
- natka pietruszki
- sól, pieprz, majeranek
Przepis
Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po podsmażeniu wrzucamy do gorącego bulionu. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, następnie przesmażony wcześniej i wytopiony boczek. Gotujemy ok. 30-35 minut, wrzucamy połowę tartego sera, dodajemy słodką śmietankę, doprawiamy do smaku i blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami zapieczonymi z resztą sera i posiekanym ziołami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl