Trwa ładowanie...
d245mi9
01-12-2022 11:50

Znudziła ci się ryba po grecku? Wypróbuj nowy przepis

Przepis

Rybę po grecku znają i lubią chyba wszyscy. To jedno z najsmaczniejszych wigilijnych dań. Jednak jeśli znudził wam się sos z marchewki i pietruszki, wypróbujcie koniecznie rybę po węgiersku. Soczyste kawałki ryby, papryka i konserwowe ogórki to połączenie doskonałe. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d245mi9
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Składniki na ciasto do panierki:

  • 1 szk. mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • ½ szk. mleka
  • sól

Składniki pozostałe:

  • 1 cebula
  • 1 kg fileta rybnego
  • 300 g papryki konserwowej
  • 5 ogórków konserwowych
  • olej do smażenia
  • 1 szk. wody
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przepis
  • Rybę kroję na mniejsze kawałki, posypuję solą.
  • Wsypuję mąkę, sól do miski, wbijam jajko, następnie wlewam stopniowo mleko, cały czas mieszam, żeby nie powstały mi grudki.
  • Kawałki ryby panieruję w cieście i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  • Na drugiej patelni smażę na rozgrzanym oleju obraną, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodaję pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki. Warzywa podlewam wodą, dodaję ocet, cukier, sól, ketchup oraz koncentrat pomidorowy i gotuję około 10 minut.
  • Rybę z warzywnym sosem układam w naczyniu warstwami, sos, ryba, sos ryba, sos.
  • Danie gotowe, podajemy na zimno lub jako danie obiadowe na ciepło.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Znudziła ci się ryba po grecku? Wypróbuj nowy przepis
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d245mi9
d245mi9
d245mi9
d245mi9
Więcej tematów
d245mi9