Znudziła ci się ryba po grecku? Wypróbuj nowy przepis
Rybę po grecku znają i lubią chyba wszyscy. To jedno z najsmaczniejszych wigilijnych dań. Jednak jeśli znudził wam się sos z marchewki i pietruszki, wypróbujcie koniecznie rybę po węgiersku. Soczyste kawałki ryby, papryka i konserwowe ogórki to połączenie doskonałe. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Składniki na ciasto do panierki:
- 1 szk. mąki pszennej
- 1 całe jajko
- ½ szk. mleka
- sól
Składniki pozostałe:
- 1 cebula
- 1 kg fileta rybnego
- 300 g papryki konserwowej
- 5 ogórków konserwowych
- olej do smażenia
- 1 szk. wody
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- Rybę kroję na mniejsze kawałki, posypuję solą.
- Wsypuję mąkę, sól do miski, wbijam jajko, następnie wlewam stopniowo mleko, cały czas mieszam, żeby nie powstały mi grudki.
- Kawałki ryby panieruję w cieście i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
- Na drugiej patelni smażę na rozgrzanym oleju obraną, drobno pokrojoną cebulę. Do cebuli dodaję pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojone w pół plasterki ogórki. Warzywa podlewam wodą, dodaję ocet, cukier, sól, ketchup oraz koncentrat pomidorowy i gotuję około 10 minut.
- Rybę z warzywnym sosem układam w naczyniu warstwami, sos, ryba, sos ryba, sos.
- Danie gotowe, podajemy na zimno lub jako danie obiadowe na ciepło.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze