Trwa ładowanie...
d17k4om
18-05-2020 12:08

Złocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoli

Przepis

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na smażonego dorsza. Blogerka podała rybkę z apetycznie przyrumienionymi ziemniakami i domowym pesto z rukoli. Wyszło przepysznie.

d17k4om
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki

Ziemniaki:

  • ok. 20 małych, równej wielkości młodych ziemniaków (lub z jasną, cienką skórką)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. ½ kubka wody

Pesto:

  • 80 g świeżej rukoli
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • ok. 80 ml oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 kopiaste łyżki drobno startego sera żółtego np. grana padano

Ryba:

  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • ½ łyżeczka całego kminku rzymskiego
  • na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) pieprzu chili cayenne
  • na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) kurkumy
  • 2 szczypty suszonego, mielonego imbiru
  • 1 polędwica z dorsza atlantyckiego ok. 500 g
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z cytryny
Przepis

Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, delikatnie obsmażamy na nim ziemniaki oraz nieobrane ząbki czosnku. Dodajemy rozmaryn, doprawiamy solą i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków. Podczas duszenia, kilka razy odwracamy ziemniaki. Woda powinna całkowicie odparować, ziemniaki w środku być miękkie. Pod koniec zdejmujemy pokrywę i chwilę podsmażamy, żeby skórka nabrała złotego koloru, doprawiamy pieprzem.

W razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody, ale bardzo mało, ponieważ ziemniaki mają być przysmażone, a nie ugotowane.

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę (nie za długo, po dodaniu pozostałych składników jeszcze raz będzie miksowana). Dodajemy słonecznik, przeciśnięty przez praskę czosnek i stopniowo dolewamy oliwę, miksujemy. Doprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny i dodajemy ser, całość mieszamy.

Ryba: wszystkie przyprawy rozcieramy ze sobą w moździerzu, jeśli go nie macie, można użyć blendera.
Osuszoną rybę (ręcznikiem papierowym) dzielimy na porcje i nacieramy mieszanką przypraw.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim rybę.
W trakcie smażenia rybę polewamy, za pomocą łyżki gorącym olejem z patelni, następnie odwracamy i pozostawiamy na kilkanaście sekund.

Rybę przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem świeżo mielonym.

Złocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoli
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17k4om
d17k4om
d17k4om
d17k4om
Więcej tematów
d17k4om

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj