Złocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoli
Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na smażonego dorsza. Blogerka podała rybkę z apetycznie przyrumienionymi ziemniakami i domowym pesto z rukoli. Wyszło przepysznie.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Ziemniaki:
- ok. 20 małych, równej wielkości młodych ziemniaków (lub z jasną, cienką skórką)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
- ok. ½ kubka wody
Pesto:
- 80 g świeżej rukoli
- 3 łyżki prażonego słonecznika
- ok. 80 ml oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 kopiaste łyżki drobno startego sera żółtego np. grana padano
Ryba:
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
- ½ łyżeczka całego kminku rzymskiego
- na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) pieprzu chili cayenne
- na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) kurkumy
- 2 szczypty suszonego, mielonego imbiru
- 1 polędwica z dorsza atlantyckiego ok. 500 g
- olej rzepakowy do smażenia
- sól
- pieprz świeżo mielony
- sok z cytryny
Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, delikatnie obsmażamy na nim ziemniaki oraz nieobrane ząbki czosnku. Dodajemy rozmaryn, doprawiamy solą i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków. Podczas duszenia, kilka razy odwracamy ziemniaki. Woda powinna całkowicie odparować, ziemniaki w środku być miękkie. Pod koniec zdejmujemy pokrywę i chwilę podsmażamy, żeby skórka nabrała złotego koloru, doprawiamy pieprzem.
W razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody, ale bardzo mało, ponieważ ziemniaki mają być przysmażone, a nie ugotowane.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę (nie za długo, po dodaniu pozostałych składników jeszcze raz będzie miksowana). Dodajemy słonecznik, przeciśnięty przez praskę czosnek i stopniowo dolewamy oliwę, miksujemy. Doprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny i dodajemy ser, całość mieszamy.
Ryba: wszystkie przyprawy rozcieramy ze sobą w moździerzu, jeśli go nie macie, można użyć blendera.
Osuszoną rybę (ręcznikiem papierowym) dzielimy na porcje i nacieramy mieszanką przypraw.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim rybę.
W trakcie smażenia rybę polewamy, za pomocą łyżki gorącym olejem z patelni, następnie odwracamy i pozostawiamy na kilkanaście sekund.
Rybę przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem świeżo mielonym.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze