Złocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoli

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na smażonego dorsza. Blogerka podała rybkę z apetycznie przyrumienionymi ziemniakami i domowym pesto z rukoli. Wyszło przepysznie.

Złocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoliZłocisty dorsz z ziemniakami i pesto z rukoli
Monika Lemko

Ziemniaki:

  • ok. 20 małych, równej wielkości młodych ziemniaków (lub z jasną, cienką skórką)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. ½ kubka wody

Pesto:

  • 80 g świeżej rukoli
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • ok. 80 ml oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 kopiaste łyżki drobno startego sera żółtego np. grana padano

Ryba:

  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • ½ łyżeczka całego kminku rzymskiego
  • na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) pieprzu chili cayenne
  • na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) kurkumy
  • 2 szczypty suszonego, mielonego imbiru
  • 1 polędwica z dorsza atlantyckiego ok. 500 g
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z cytryny

Przepis

Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, delikatnie obsmażamy na nim ziemniaki oraz nieobrane ząbki czosnku. Dodajemy rozmaryn, doprawiamy solą i zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 30-40 min w zależności od wielkości ziemniaków. Podczas duszenia, kilka razy odwracamy ziemniaki. Woda powinna całkowicie odparować, ziemniaki w środku być miękkie. Pod koniec zdejmujemy pokrywę i chwilę podsmażamy, żeby skórka nabrała złotego koloru, doprawiamy pieprzem.

Przepis

W razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody, ale bardzo mało, ponieważ ziemniaki mają być przysmażone, a nie ugotowane.

Przepis

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę (nie za długo, po dodaniu pozostałych składników jeszcze raz będzie miksowana). Dodajemy słonecznik, przeciśnięty przez praskę czosnek i stopniowo dolewamy oliwę, miksujemy. Doprawiamy pieprzem, solą, sokiem z cytryny i dodajemy ser, całość mieszamy.

Przepis

Ryba: wszystkie przyprawy rozcieramy ze sobą w moździerzu, jeśli go nie macie, można użyć blendera.
Osuszoną rybę (ręcznikiem papierowym) dzielimy na porcje i nacieramy mieszanką przypraw.

Przepis

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim rybę.
W trakcie smażenia rybę polewamy, za pomocą łyżki gorącym olejem z patelni, następnie odwracamy i pozostawiamy na kilkanaście sekund.

Przepis

Rybę przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy pieprzem świeżo mielonym.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów