Zdrowe święta. Co i jak jeść w czasie świąt?

Świąteczny czas już za progiem. Niektórzy słyszą nawet dzwonki u sań... Ale zanim przygotujemy się emocjonalnie na ten szczególny czas, warto zastanowić się nie tylko nad szczęśliwymi, ale i zdrowymi świętami. Czy zdrowe święta są możliwe do zrealizowania, biorąc pod uwagę kulinarne zwyczaje Polaków? Czy można zjeść ciastko i mieć ciastko?

Zdrowe święta. Co i jak jeść w czasie świąt?
Źródło zdjęć: © iStock.com
2

Odchudź świąteczny jadłospis

To znaczy nie przygotowuj wszystkiego w nadmiarze. Doskonale wiadomo, ile jedzą domownicy i nasi najbliżsi. Wystarczy zachować takie same wielkości posiłków, jak na co dzień. Dodając margines dla gości.

Zamiast przygotować dużo jedzenia, postaw na jego jakość. Kup produkty o lepszej jakości, które są bardziej wartościowsze i odżywcze.

Wybierając się po świąteczne zakupy, rób je według listy, aby uniknąć nadmiernego kupowania. Gdy mamy za dużo jedzenia, trudno nam będzie z niego zrezygnować, aby się nie zmarnowało.

Podawaj świąteczne dania w małych porcjach. Dzięki temu nikt się nie przeje. Jeden talerz wigilijnego barszczu z uszkami i jedna porcja karpia w galarecie, dwa pierogi z kapustą i dwie łyżki kutii. Bez dokładek!

Zobacz też: Domowa zupa ogórkowa. Przepis Joli Caputy

Obok mięsa i ryb postaw lekkie sałatki. Bez majonezu i ciężkich sosów. Wystarczą świeże sałaty i sos winegret. Będziemy czuli się lekko i nie odczujemy zmęczenia po świątecznej kolacji.

Nie używaj półproduktów, które często mają niezdrowy skład, bo dużo w nich wypełniaczy i wzmacniaczy smaku. Są wygodne i ułatwiają przygotowanie dania, ale nie służą zdrowiu. A samodzielnie wykonane potrawy, poza smakiem, dają satysfakcję. Przygotowane razem z innymi członkami rodziny zbliżają i budują ciepłe relacje. Wspólnie robimy coś dla siebie.

W czasie świąt nie rezygnuj z ruchu. Zaplanuj z bliskimi i gośćmi wspólne spacery, wypad za miasto, wyjście na lodowisko lub podziwianie świątecznych iluminacji. I dopiero po spacerze zaproś wszystkich na świąteczne desery!

Nie przedłużaj świąt do nowego roku

Niech święta trwają trzy dni, a potem zrób sobie i rodzinie odpoczynek od tych wyjątkowych smaków. Oczyszczaj jelita jedząc kasze i warzywa. Na poświąteczne śniadania rób koktajle. Pij napary z imbiru i cytryny, aby wspomóc trawienie i odciążyć układ pokarmowy. Wieczorem zjedz kilka suszonych śliwek, aby poprawić pracę jelit.

Świąteczny slow food

Pamiętaj, aby delektować się tym, co na talerzu i jeść wolno. Niespieszne jedzenie istotnie wpływa na nasze samopoczucie i stan sytości. Świąteczny czas to dobry moment, aby jak najdłużej celebrować wspólne posiłki z bliskimi i przyjaciółmi.

Zadbaj o życzliwość i dobry nastrój

To także korzystnie wpływa na dobre samopoczucie w czasie świąt i poprawia nasz komfort psychiczny. W rezultacie prowadzi do zdrowego świętowania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały