Zastosowanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to płyn, który każdy ma w domu, ale nie każdy wie jak go używać. Dzięki swoim właściwościom ma szerokie zastosowanie w kuchni i nie tylko.

Zastosowanie octu jabłkowego w kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF

Ocet jabłkowy – zastosowanie

Ponieważ ocet jabłkowy to produkt powstały na skutek naturalnej fermentacji, jest źródłem bakterii probiotycznych sprzyjających zdrowiu.

Na dobry początek dnia wypij szklankę wody z łyżką octu jabłkowego. Taki napój odkwasi organizm i przyspieszy przemianę materii.

Ocet jabłkowy wspomaga także odchudzanie. Ma pozytywny wpływ na regulację cukru w organizmie i wydzielanie insuliny.

Zobacz także: Ostre jedzenie wspomaga nasze zdrowie:

Spożywanie octu jabłkowego przed posiłkiem ma zarówno skutki długofalowe, jak i doraźne. Między innymi zapobiega niestrawnościom. Dodatkowym atutem będzie także zlikwidowanie zgagi oraz znacząca poprawa nieprzyjemnego oddechu.

Sos vinegret z octem jabłkowym

Przygotowując klasyczny sos vinegret, możesz zastąpić sok z cytryny octem jabłkowym. Aby był idealny, wymieszaj jedną część octu z trzema częściami oliwy. Dodaj miód, musztardę dijon i przyprawy.

Sekretem idealnej konsystencji jest dodawanie składników w odpowiedniej kolejności. Najpierw rozetrzyj ocet z miodem i musztardą, dodaj przyprawy, a na samym końcu dodaj oliwę. Taki sos świetnie komponuje się z sałatami i mięsem.

Delikatne liście sałaty polej sosem tuż przed podaniem, ponieważ za sprawą octu soku z cytryny szybko stracą swój urok i oklapną.

Ocet jabłkowy może także złagodzić smak zbyt ostrego dania. Wystarczy, że dodasz to potrawy jedną łyżkę, a to wystarczy, aby osłabi pikantny smak.

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?

Do przygotowania domowego octu jabłkowego niezbędne są jabłka, najlepiej kwaśne, woda w temperaturze pokojowej, 5 łyżek cukru, duży słoik, gaza oraz gumka recepturka.

Jabłek nie trzeba obierać ani usuwać z nich gniazd nasiennych. Wystarczy pozbawić je ogonków i pokroić w grubsze plastry. Jabłka ułóż ciasno w słoiku. Wodę wymieszaj z cukrem i zalej nią jabłka. Słoik przykryj gazą i przymocuj ją gumką recepturką. Odstaw ocet w ciemne i ciepłe miejsce na około 3-5 tygodni. Ocet będzie gotowy, kiedy piana, która wytworzy się na wierzchu jabłek – zniknie. To znaczy, że proces fermentacji się skończył.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇