Zastosowanie octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to płyn, który każdy ma w domu, ale nie każdy wie jak go używać. Dzięki swoim właściwościom ma szerokie zastosowanie w kuchni i nie tylko.

Zastosowanie octu jabłkowego w kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF

Ocet jabłkowy – zastosowanie

Ponieważ ocet jabłkowy to produkt powstały na skutek naturalnej fermentacji, jest źródłem bakterii probiotycznych sprzyjających zdrowiu.

Na dobry początek dnia wypij szklankę wody z łyżką octu jabłkowego. Taki napój odkwasi organizm i przyspieszy przemianę materii.

Ocet jabłkowy wspomaga także odchudzanie. Ma pozytywny wpływ na regulację cukru w organizmie i wydzielanie insuliny.

Zobacz także: Ostre jedzenie wspomaga nasze zdrowie:

Spożywanie octu jabłkowego przed posiłkiem ma zarówno skutki długofalowe, jak i doraźne. Między innymi zapobiega niestrawnościom. Dodatkowym atutem będzie także zlikwidowanie zgagi oraz znacząca poprawa nieprzyjemnego oddechu.

Sos vinegret z octem jabłkowym

Przygotowując klasyczny sos vinegret, możesz zastąpić sok z cytryny octem jabłkowym. Aby był idealny, wymieszaj jedną część octu z trzema częściami oliwy. Dodaj miód, musztardę dijon i przyprawy.

Sekretem idealnej konsystencji jest dodawanie składników w odpowiedniej kolejności. Najpierw rozetrzyj ocet z miodem i musztardą, dodaj przyprawy, a na samym końcu dodaj oliwę. Taki sos świetnie komponuje się z sałatami i mięsem.

Delikatne liście sałaty polej sosem tuż przed podaniem, ponieważ za sprawą octu soku z cytryny szybko stracą swój urok i oklapną.

Ocet jabłkowy może także złagodzić smak zbyt ostrego dania. Wystarczy, że dodasz to potrawy jedną łyżkę, a to wystarczy, aby osłabi pikantny smak.

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?

Do przygotowania domowego octu jabłkowego niezbędne są jabłka, najlepiej kwaśne, woda w temperaturze pokojowej, 5 łyżek cukru, duży słoik, gaza oraz gumka recepturka.

Jabłek nie trzeba obierać ani usuwać z nich gniazd nasiennych. Wystarczy pozbawić je ogonków i pokroić w grubsze plastry. Jabłka ułóż ciasno w słoiku. Wodę wymieszaj z cukrem i zalej nią jabłka. Słoik przykryj gazą i przymocuj ją gumką recepturką. Odstaw ocet w ciemne i ciepłe miejsce na około 3-5 tygodni. Ocet będzie gotowy, kiedy piana, która wytworzy się na wierzchu jabłek – zniknie. To znaczy, że proces fermentacji się skończył.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru