Zaskakujący mariaż włoskiej i meksykańskiej kuchni. To jest pyszne!

Lazania inna niż wszystkie, przekładana mięsem, warzywami z dodatkiem sosu pomidorowego oraz beszamelowego. Czym się różni od tradycyjnej? Znajdziemy w niej meksykańskie smaki. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Zaskakujący mariaż włoskiej i meksykańskiej kuchni. To jest pyszne!Zaskakujący mariaż włoskiej i meksykańskiej kuchni. To jest pyszne!
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 szk. bulionu
  • 400 g pomidorów krojonych z ziołami
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 12 płatów lasagne
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szk. mleka
  • 10 dag sera żółtego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii

Przepis

  • Cebulę, czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem.
  • Dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, oregano, bazylią oraz papryką ostrą.
  • Pod koniec smażenia mięsa dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pokrojone w paseczki drobne, obrane z nasion papryki, ogórki pokrojone w półplasterki i odlaną z zalewy fasolkę.
  • Dziesięć minut gotujemy.
  • Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 4 płaty makaronu, wykładamy 1/3 farszu mięsno warzywnego, ponownie makaron, sos mięsny, makaron, sos mięsny i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu.
  • Pozostał nam do zrobienia sos beszamelowy. Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną, stopniowo wlewamy mleko i doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Gotujemy do chwili uzyskania gęstej konsystencji.
  • Sosem polewamy zapiekankę.
  • Pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 st. C.

Wybrane dla Ciebie

"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię