Zapiekane białe kiełbasy z kapustą
Kiełbaski na kapuście z sosem chrzanowym to idealna propozycja na kolację. Ich smak zachwyci każdego domownika. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- 9 szt. białej kiełbasy surowej
- 6 szt. cebuli
- ½ główki kapusty białej
- 300 g boczku wędzonego paski
- 1 łyżka vegety
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 200 ml mleka
- Kiełbasy owijam paskami boczku, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 30 minut w 180 st. C.
- Cebulę obieram, kroję w piórka, smażę na rozgrzanym oleju. Doprawiam vegetą.
- Kapustę kroję, dodaję do cebuli. Smażę około 20 minut.
- W rondelku rozpuszczam masło, zdejmuję z palnika, wsypuję mąkę, mieszam, wlewam stopniowo mleko, cały czas mieszając. Następnie dodaję musztardę oraz chrzan i gotuję do momentu zagotowania.
- Sos wlewam do kapusty. Mieszam i przekładam do naczynia.
- Na kapuście układam upieczone kiełbaski.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze