Zapiekana fasolka w pomidorach. Szybki jesienny obiad
Zapiekana fasolka w pomidorach to fajny pomysł na lekki obiad lub kolację. Moja wersja jest wegetariańska, ale może przygotować to danie z kiełbaską lub innym mięsem. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 6-8 mięsistych pomidorów,
- 1 duża cebula,
- kilka ząbków czarnego czosnku lub 2 posiekane ząbki białego czosnku,
- garść fasoli mamuciej (można użyć białej fasoli – 1 puszka),
- 80 g sera feta lub halloumi
- sól i pieprz do smaku,
- lubione zioła: oregano, bazylia lub zioła prowansalskie.
Przepis
- Pomidory przekrój na pół i piecz przez ok. 25 min w temp. 200 stopni. Z upieczonych pomidorów zdejmij skórkę, przełóż do naczynia żaroodpornego i rozgnieć widelcem.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw do smaku.
- Jeśli używasz świeżej fasoli, pokrój ją na 2 cm kawałki i ugotuj.
- DO pomidorów dodaj fasolę i ser. Wymieszaj. Całość upiec w 180 stopni przez 15-20 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl