Trwa ładowanie...
d38vwbo
Katarzyna Kwella

Zapiekana fasolka w pomidorach. Szybki jesienny obiad

Przepis

Zapiekana fasolka w pomidorach to fajny pomysł na lekki obiad lub kolację. Moja wersja jest wegetariańska, ale może przygotować to danie z kiełbaską lub innym mięsem. Przepis z bloga "Kwelka gotuje".

d38vwbo
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • 6-8 mięsistych pomidorów,
  • 1 duża cebula,
  • kilka ząbków czarnego czosnku lub 2 posiekane ząbki białego czosnku,
  • garść fasoli mamuciej (można użyć białej fasoli – 1 puszka),
  • 80 g sera feta lub halloumi
  • sól i pieprz do smaku,
  • lubione zioła: oregano, bazylia lub zioła prowansalskie.
Przepis
  • Pomidory przekrój na pół i piecz przez ok. 25 min w temp. 200 stopni. Z upieczonych pomidorów zdejmij skórkę, przełóż do naczynia żaroodpornego i rozgnieć widelcem.
  • Dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dopraw do smaku.
  • Jeśli używasz świeżej fasoli, pokrój ją na 2 cm kawałki i ugotuj.
  • DO pomidorów dodaj fasolę i ser. Wymieszaj. Całość upiec w 180 stopni przez 15-20 min.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Zapiekana fasolka w pomidorach. Szybki jesienny obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1
Share
d38vwbo

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
d38vwbo
Więcej tematów
d38vwbo