Zajadamy się oscypkiem, a ignorujemy inny pyszny ser. Prawdziwy skarb
Górski ser? Od razu myślimy o oscypku. Nic dziwnego, bo jest najpopularniejszy. Jednak to nie powód, by zapominać o bundzu. Jest pyszny i ma mnóstwo wartości odżywczych. To nie wszystko, co warto o nim wiedzieć.
Bundz to ser z mleka owczego, który pochodzi z Podhala. Jednak wcale nie trzeba jechać w góry, by go kupić. Jest dostępny w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Zalicza się go do serów podpuszczkowych. Powstaje jako produkt uboczny przy produkcji oscypka. Ma delikatny smak, ale po kilku dniach dojrzewania staje się bardziej wyrazisty. Z wyglądu przypomina włoską mozzarellę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego
Co zawiera bundz?
Bundz jest przede wszystkim dobrym źródłem białka bogatego w aminokwasy egzogenne, czyli związki organiczne niezbędne dla funkcjonowania organizmu, a jednocześnie takie, których on sam nie potrafi wytworzyć. Białko jest niezbędne do regeneracji tkanek. Ser zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. W jego składzie są też witaminy. Warto zwrócić uwagę na B12, bo ma dobry wpływ na układ nerwowy. Kolejna zaś to witamina A, która wspiera wzrok. Bundz jest lekkostrawny, ale dość kaloryczny. Warto o tym pamiętać podczas diety redukcyjnej.
Jak jeść bundz?
Bundz to uniwersalny ser, można jeść go na wiele sposobów. Przypomina mozzarellę i w kuchni warto traktować go podobnie. Jest przede wszystkim doskonały do sałatek. Świętnie komponuje się na przykład z pomidorami. Warto go też spróbować po prostu na kanapkach. Smakuje z warzywami, ale też z miodem. Można go też grillować lub smażyć w panierce. Na Słowacji bardzo popularne są haluszki z bryndzą. Ten ser nadaje się do klusek, jako składnik, a także do ich posypywania. Jeśli chcemy wzbogacić jego smak, warto przygotować pastę z bryndzy na kanapki.
Pasta z bryndzy
Składniki:
- 50 g bryndzy,
- plaster twarogu,
- łyżka jogurtu naturalnego,
- kilka gałązek szczypiorku,
- kilka rzodkiewek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bryndzę rozetrzyj z twarogiem i jogurtem.
- Do masy dodaj posiekany szczypiorek i starte na tarce rzodkiewki.
- Pastę dopraw do smaku. Smakuje z każdym rodzajem pieczywa.