Zajadamy się oscypkiem, a ignorujemy inny pyszny ser. Prawdziwy skarb

Górski ser? Od razu myślimy o oscypku. Nic dziwnego, bo jest najpopularniejszy. Jednak to nie powód, by zapominać o bundzu. Jest pyszny i ma mnóstwo wartości odżywczych. To nie wszystko, co warto o nim wiedzieć.

Bunc to górski ser z mleka owczegoBundz to górski ser z mleka owczego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Dorota Gepert
2

Bundz to ser z mleka owczego, który pochodzi z Podhala. Jednak wcale nie trzeba jechać w góry, by go kupić. Jest dostępny w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Zalicza się go do serów podpuszczkowych. Powstaje jako produkt uboczny przy produkcji oscypka. Ma delikatny smak, ale po kilku dniach dojrzewania staje się bardziej wyrazisty. Z wyglądu przypomina włoską mozzarellę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Co zawiera bundz?

Bundz jest przede wszystkim dobrym źródłem białka bogatego w aminokwasy egzogenne, czyli związki organiczne niezbędne dla funkcjonowania organizmu, a jednocześnie takie, których on sam nie potrafi wytworzyć. Białko jest niezbędne do regeneracji tkanek. Ser zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. W jego składzie są też witaminy. Warto zwrócić uwagę na B12, bo ma dobry wpływ na układ nerwowy. Kolejna zaś to witamina A, która wspiera wzrok. Bundz jest lekkostrawny, ale dość kaloryczny. Warto o tym pamiętać podczas diety redukcyjnej.

Jak jeść bundz?

Bundz to uniwersalny ser, można jeść go na wiele sposobów. Przypomina mozzarellę i w kuchni warto traktować go podobnie. Jest przede wszystkim doskonały do sałatek. Świętnie komponuje się na przykład z pomidorami. Warto go też spróbować po prostu na kanapkach. Smakuje z warzywami, ale też z miodem. Można go też grillować lub smażyć w panierce. Na Słowacji bardzo popularne są haluszki z bryndzą. Ten ser nadaje się do klusek, jako składnik, a także do ich posypywania. Jeśli chcemy wzbogacić jego smak, warto przygotować pastę z bryndzy na kanapki.

Pasta z bryndzy

Składniki:

  • 50 g bryndzy,
  • plaster twarogu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • kilka rzodkiewek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bryndzę rozetrzyj z twarogiem i jogurtem.
  2. Do masy dodaj posiekany szczypiorek i starte na tarce rzodkiewki.
  3. Pastę dopraw do smaku. Smakuje z każdym rodzajem pieczywa.

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu