WAŻNE
TERAZ

Jest zgoda na areszt dla Ziobry. Sejm zdecydował

Zajadamy się oscypkiem, a ignorujemy inny pyszny ser. Prawdziwy skarb

Górski ser? Od razu myślimy o oscypku. Nic dziwnego, bo jest najpopularniejszy. Jednak to nie powód, by zapominać o bundzu. Jest pyszny i ma mnóstwo wartości odżywczych. To nie wszystko, co warto o nim wiedzieć.

Bunc to górski ser z mleka owczegoBundz to górski ser z mleka owczego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Picasa
Dorota Gepert

Bundz to ser z mleka owczego, który pochodzi z Podhala. Jednak wcale nie trzeba jechać w góry, by go kupić. Jest dostępny w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Zalicza się go do serów podpuszczkowych. Powstaje jako produkt uboczny przy produkcji oscypka. Ma delikatny smak, ale po kilku dniach dojrzewania staje się bardziej wyrazisty. Z wyglądu przypomina włoską mozzarellę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Co zawiera bundz?

Bundz jest przede wszystkim dobrym źródłem białka bogatego w aminokwasy egzogenne, czyli związki organiczne niezbędne dla funkcjonowania organizmu, a jednocześnie takie, których on sam nie potrafi wytworzyć. Białko jest niezbędne do regeneracji tkanek. Ser zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. W jego składzie są też witaminy. Warto zwrócić uwagę na B12, bo ma dobry wpływ na układ nerwowy. Kolejna zaś to witamina A, która wspiera wzrok. Bundz jest lekkostrawny, ale dość kaloryczny. Warto o tym pamiętać podczas diety redukcyjnej.

Jak jeść bundz?

Bundz to uniwersalny ser, można jeść go na wiele sposobów. Przypomina mozzarellę i w kuchni warto traktować go podobnie. Jest przede wszystkim doskonały do sałatek. Świętnie komponuje się na przykład z pomidorami. Warto go też spróbować po prostu na kanapkach. Smakuje z warzywami, ale też z miodem. Można go też grillować lub smażyć w panierce. Na Słowacji bardzo popularne są haluszki z bryndzą. Ten ser nadaje się do klusek, jako składnik, a także do ich posypywania. Jeśli chcemy wzbogacić jego smak, warto przygotować pastę z bryndzy na kanapki.

Pasta z bryndzy

Składniki:

  • 50 g bryndzy,
  • plaster twarogu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • kilka rzodkiewek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bryndzę rozetrzyj z twarogiem i jogurtem.
  2. Do masy dodaj posiekany szczypiorek i starte na tarce rzodkiewki.
  3. Pastę dopraw do smaku. Smakuje z każdym rodzajem pieczywa.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika