Trwa ładowanie...
bundz
Dorota Gepert
Wczoraj, 9 marca 2025, 10:28

Zajadamy się oscypkiem, a ignorujemy inny pyszny ser. Prawdziwy skarb

Górski ser? Od razu myślimy o oscypku. Nic dziwnego, bo jest najpopularniejszy. Jednak to nie powód, by zapominać o bundzu. Jest pyszny i ma mnóstwo wartości odżywczych. To nie wszystko, co warto o nim wiedzieć.

Bundz to górski ser z mleka owczegoBundz to górski ser z mleka owczegoŹródło: Adobe Stock, fot: Picasa
d47idk5
d47idk5

Bundz to ser z mleka owczego, który pochodzi z Podhala. Jednak wcale nie trzeba jechać w góry, by go kupić. Jest dostępny w wielu sklepach stacjonarnych i internetowych. Zalicza się go do serów podpuszczkowych. Powstaje jako produkt uboczny przy produkcji oscypka. Ma delikatny smak, ale po kilku dniach dojrzewania staje się bardziej wyrazisty. Z wyglądu przypomina włoską mozzarellę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego

Co zawiera bundz?

Bundz jest przede wszystkim dobrym źródłem białka bogatego w aminokwasy egzogenne, czyli związki organiczne niezbędne dla funkcjonowania organizmu, a jednocześnie takie, których on sam nie potrafi wytworzyć. Białko jest niezbędne do regeneracji tkanek. Ser zawiera też nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. W jego składzie są też witaminy. Warto zwrócić uwagę na B12, bo ma dobry wpływ na układ nerwowy. Kolejna zaś to witamina A, która wspiera wzrok. Bundz jest lekkostrawny, ale dość kaloryczny. Warto o tym pamiętać podczas diety redukcyjnej.

d47idk5

Jak jeść bundz?

Bundz to uniwersalny ser, można jeść go na wiele sposobów. Przypomina mozzarellę i w kuchni warto traktować go podobnie. Jest przede wszystkim doskonały do sałatek. Świętnie komponuje się na przykład z pomidorami. Warto go też spróbować po prostu na kanapkach. Smakuje z warzywami, ale też z miodem. Można go też grillować lub smażyć w panierce. Na Słowacji bardzo popularne są haluszki z bryndzą. Ten ser nadaje się do klusek, jako składnik, a także do ich posypywania. Jeśli chcemy wzbogacić jego smak, warto przygotować pastę z bryndzy na kanapki.

Pasta z bryndzy

Składniki:

  • 50 g bryndzy,
  • plaster twarogu,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • kilka rzodkiewek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bryndzę rozetrzyj z twarogiem i jogurtem.
  2. Do masy dodaj posiekany szczypiorek i starte na tarce rzodkiewki.
  3. Pastę dopraw do smaku. Smakuje z każdym rodzajem pieczywa.
d47idk5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47idk5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj