Wymyślne naczynia w restauracjach

O atrakcyjności potrawy wiele mówi jej wygląd. Nic więc dziwnego, że kucharze i restauratorzy od lat zwracają szczególną uwagę na ten aspekt gotowania. Od formy podawania jedzenia zależy również popularność lokali gastronomicznych. Zdarza się jednak, że pomysłowość wykracza poza granicę wygody i logiki, a na naszych stołach pojawiają się frytki w doniczce i koktajl w słoiku. Dziwne sposoby serwowania jedzenia wyśmiewa najnowsza akcja w mediach społecznościowych i hashtagi "wewantplates". Autor i jego zwolennicy walczą o powrót tradycyjnych naczyń.

Obraz

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

O atrakcyjności potrawy wiele mówi jej wygląd. Nic więc dziwnego, że kucharze i restauratorzy od lat zwracają szczególną uwagę na ten aspekt gotowania. Od formy podawania jedzenia zależy również popularność lokali gastronomicznych. Zdarza się jednak, że pomysłowość wykracza poza granicę wygody i logiki, a na naszych stołach pojawiają się frytki w doniczce i koktajl w słoiku. Dziwne sposoby serwowania jedzenia wyśmiewa najnowsza akcja w mediach społecznościowych i hashtag "wewantplates". Autor i jego zwolennicy walczą o powrót tradycyjnych naczyń.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Osoby stołujące się na mieście z pewnością zauważyły popularny trend związany z oryginalnym podawaniem zamawianych dań. Frytki nie znajdują się, jak niegdyś na papierowych tackach, ale można je zjeść z doniczki lub miniaturowego wózka sklepowego. Dobry kawałek mięsa ląduje w drewnianej skrzyneczce, a drink można popijać ze słoika lub żarówki. Do innych nietypowych naczyń można zaliczyć tablice rejestracyjne i małe łopatki ogrodnicze.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Na to zjawisko zwrócił uwagę dziennikarz sportowy z Yorkshire, Ross McGinnes. Mężczyzna na początku marca założył na Twitterze konto WeWantPlates i rozpoczął prawdziwą rewolucję. Zainspirował go wpis kolegi na portalu społecznościowym ze zdjęciem przeciętnych rozmiarów steku na desce do krojenia z pozbawioną ironii pochwałą, że to ogromna porcja. Dziennikarz wprost napisał jednak, że to zwyczajna iluzja i czarowanie klienta.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Przerost formy nad treścią w przypadku przysmaków z barów i restauracji szybko wychwycili inni internauci. Obecnie wpisy dziennikarza śledzi 20 tysięcy osób, a hashtag #wewantplates dodawany jest do zdjęć użytkowników, których również nuży przesadna wyobraźnia restauratorów. Warto podkreślić, że absurdalnie wyglądające posiłki nierzadko niemiło zaskakują słabą jakością.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Jeden z najnowszych tweetów zawiera filmik z wypowiedzią specjalistki w dziedzinie mikrobiologii. Dr Helen Martin przeanalizowała zdjęcia z profilu "WeWantPlates" pod względem higieny i funkcjonalności naczyń. Wnioski nie są najlepsze - to pożywka dla bakterii, które mogą zagrażać zdrowiu i odebrać przyjemność z jedzenia. Kobieta dodałam, że w większości przypadków nie skusiłaby się na konsumpcję.

/ 6Wyobraźnia restauratorów i dziwne naczynia

Obraz
© Twitter/Wewantplates

Niektóre posiłki swoim wyglądem naprawdę zaskakują i aż trudno uwierzyć, w którym lokalu można zjeść coś z buta czy łopatki kojarzonej z ogrodem. Wniosek jednak nasuwa się sam - klienci chcą zjeść smaczny posiłek z normalnego naczynia. Nawet najbardziej oryginalny pomysł podania słabego dania nie sprawi przecież, że dorówna klasykom podanym w tradycyjny sposób.

Twitter/WeWantPlates/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem