WAŻNE
TERAZ

Tusk o manewrach Rosji na Białorusi: "Zamkniemy granicę"

Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach

Nie bójmy się - lody, jedzone oczywiście z umiarem, nie tylko, że nie powodują otyłości, to jeszcze sprzyjają odchudzaniu. Warto o tym pamiętać szczególnie teraz, gdy pogoda zdecydowanie sprzyja lodożercom. Lody mają wiele zalet, z których mało kto zdaje sobie sprawę

Obraz

/ 10Dlaczego warto jeść lody?

Obraz
© Thinkstock

Nie bójmy się - lody, jedzone oczywiście z umiarem, nie tylko, że nie powodują otyłości, to jeszcze sprzyjają odchudzaniu. Warto o tym pamiętać szczególnie teraz, gdy pogoda zdecydowanie sprzyja lodożercom. Lody mają wiele zalet, z których mało kto zdaje sobie sprawę.

Lody zawierają mnóstwo wapnia, który sprzyja odchudzaniu, bo zwiększa zdolności organizmu do spalania tłuszczu. Wapń zawarty w lodach jest trzykrotnie łatwiej przyswajalny przez organizm niż na przykład ten znajdujący się w warzywach strączkowych czy w rybach. Z kolei brak wapnia powoduje gromadzenie tłuszczu w organizmie, tak więc lody powinniśmy jeść tak często, jak się da.

/ 10Lody czekoladowe

Obraz
© Thinkstock

Odchudzanie się powoduje bardzo często spadki nastroju, spowodowane głównie żalem i tęsknotą za ulubionymi, a zabronionymi produktami. Na tę przypadłość pomogą... lody. Witaminy z grupy B, czyli "witaminy dobrego nastroju" znajdziemy w lodach czekoladowych. Kakao i czekolada zwiększają poziom serotoniny (zwanej hormonem szczęścia) w organizmie.

/ 10Sorbety

Obraz
© Thinkstock

Sorbety, czyli mrożone desery robione z soków owocowych, są z kolei bardzo bogate w witaminę C i praktycznie nie zawierają kalorii. Osoby odchudzające się, którym zaczyna brakować niektórych mikroelementow, powinny więc jeść jak najwięcej sorbetów. Witamina C ponadto wzmacnia odporność organizmu, która dla osłabionego dietą organizmu spada.

/ 10Lekki deser

Obraz
© Thinkstock

Atutem lodów jest fakt, iż są one najmniej kalorycznym deserem, oczywiście, jeśli nie dodamy do nich bitej śmietany i nie polejemy polewą lub likierem. Mają one w sobie bowiem wiele powietrza, które jest wtłaczane w procesie ich produkcji. Cztery kulki lodów mlecznych (po 25 gram każda|) to około 120 kcal, czyli dla porównania ponad dwa razy mniej niż baton w czekoladzie (ok. 260 kcal) i prawie trzy razy mniej niż drożdżówka (ok. 330 kcal).

/ 10Sprzyjają metabolizmowi

Obraz
© Thinkstock

Lody mają też tę zaletą, że jako posiłek lekkostrawny, nie zalegają długo w przewodzie pokarmowym. Dla odchudzających się to wspaniała wiadomość. Usuwane z organizmu lody pomagają bowiem usunąć także inne szkodliwe produkty przemiany materii, a przecież jednym z głównych celów każdej diety jest odtrucie organizmu.

/ 10Dla ochłody

Obraz
© Thinkstock

Lody mają także jedną, niepowtarzalną cechę - ochładzają nas. I to także sprzyja odchudzaniu. Wychłodzenie organizmu lodami, szczególnie wiosną i latem powoduje, że musi on zużyć więcej kalorii, by przywrócić ciału normalną temperaturę. Nie należy jednak z tym przesadzać, by nie ochłodzić naszego ciała do takiego stopnia, że zachorujemy. Nie o to przecież w diecie chodzi.

/ 10Lody smakowe

Obraz
© Thinkstock

Osoby, które mają kłopot z rezygnacją ze swoich ulubionych dań mogą je... zastąpić lodami. Przynajmniej w pewnym stopniu. Włosi słyną nie tylko ze znanych na całym świecie lodów śmietankowych, ale także wynajdują coraz to nowe smaki. We włoskich lodziarniach nie dziwią lody o smaku parmezanowym, krewetkowym, rybnym czy grzybowym. Włosi łączą niektóre lody z potrawami w sposób, którego w życiu byśmy nie wymyślili. Na przykład do dań mięsnych dodają sorbet z cykorii albo lody o smaku grzybowym.

/ 10Procentowy przysmak

Obraz
© Thinkstock

W wymyślnych smakach Włochów chcą pobić Amerykanie, którzy wymyślili np. lody o smaku wina. Nowojorska mleczarnia Mercer's Ice Cream wypuściła na rynek lody o trzech różnych smakach: Porto, Biały Brzoskwiniowy Zinfandel oraz Czerwone Malinowe Chardonnay. Dla wielu smakoszy wabikiem może być też fakt, że te lody zawierają około 5 procent alkoholu!

/ 10Przysmak nietypowy

Obraz
© Thinkstock

Lody o smaku wołowego ozora? Obrzydliwość! A jednak w Japonii tego typu smakołyk cieszy się ogromnym powodzeniem. Japończycy jedzą także lody o smakach krabów, węgorza, makaronu, surowej koniny, koziego mleka, wieloryba, płetwy rekina, ostryg, wodorostów czy tulipanów.

10 / 10Mocne zęby

Obraz
© Thinkstock

Zawarty w mlecznych lodach wapń sprzyja między innymi silnym zębom i zdrowym kościom, chroni więc w pewnym stopniu także przed osteoporozą. Pełni też istotną rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, w mechanizmie skurczów mięśni, przepuszczalności błon komórkowych, reguluje krzepnięcie krwi i pracę serca, wspiera wchłanianie witaminy B12 do organizmu. Pamiętajmy jednak, że jak ze wszystkim, także z lodami należy zachować umiar. No a po słodkiej przekąsce nie zapominajmy o umyciu zębów, bo zawarty w lodach cukier nie wpłynie korzystnie na stan uzębienia.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne