Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach
Nie bójmy się - lody, jedzone oczywiście z umiarem, nie tylko, że nie powodują otyłości, to jeszcze sprzyjają odchudzaniu. Warto o tym pamiętać szczególnie teraz, gdy pogoda zdecydowanie sprzyja lodożercom. Lody mają wiele zalet, z których mało kto zdaje sobie sprawę
Dlaczego warto jeść lody?
Nie bójmy się - lody, jedzone oczywiście z umiarem, nie tylko, że nie powodują otyłości, to jeszcze sprzyjają odchudzaniu. Warto o tym pamiętać szczególnie teraz, gdy pogoda zdecydowanie sprzyja lodożercom. Lody mają wiele zalet, z których mało kto zdaje sobie sprawę.
Lody zawierają mnóstwo wapnia, który sprzyja odchudzaniu, bo zwiększa zdolności organizmu do spalania tłuszczu. Wapń zawarty w lodach jest trzykrotnie łatwiej przyswajalny przez organizm niż na przykład ten znajdujący się w warzywach strączkowych czy w rybach. Z kolei brak wapnia powoduje gromadzenie tłuszczu w organizmie, tak więc lody powinniśmy jeść tak często, jak się da.
Lody czekoladowe
Odchudzanie się powoduje bardzo często spadki nastroju, spowodowane głównie żalem i tęsknotą za ulubionymi, a zabronionymi produktami. Na tę przypadłość pomogą... lody. Witaminy z grupy B, czyli "witaminy dobrego nastroju" znajdziemy w lodach czekoladowych. Kakao i czekolada zwiększają poziom serotoniny (zwanej hormonem szczęścia) w organizmie.
Sorbety
Sorbety, czyli mrożone desery robione z soków owocowych, są z kolei bardzo bogate w witaminę C i praktycznie nie zawierają kalorii. Osoby odchudzające się, którym zaczyna brakować niektórych mikroelementow, powinny więc jeść jak najwięcej sorbetów. Witamina C ponadto wzmacnia odporność organizmu, która dla osłabionego dietą organizmu spada.
Lekki deser
Atutem lodów jest fakt, iż są one najmniej kalorycznym deserem, oczywiście, jeśli nie dodamy do nich bitej śmietany i nie polejemy polewą lub likierem. Mają one w sobie bowiem wiele powietrza, które jest wtłaczane w procesie ich produkcji. Cztery kulki lodów mlecznych (po 25 gram każda|) to około 120 kcal, czyli dla porównania ponad dwa razy mniej niż baton w czekoladzie (ok. 260 kcal) i prawie trzy razy mniej niż drożdżówka (ok. 330 kcal).
Sprzyjają metabolizmowi
Lody mają też tę zaletą, że jako posiłek lekkostrawny, nie zalegają długo w przewodzie pokarmowym. Dla odchudzających się to wspaniała wiadomość. Usuwane z organizmu lody pomagają bowiem usunąć także inne szkodliwe produkty przemiany materii, a przecież jednym z głównych celów każdej diety jest odtrucie organizmu.
Dla ochłody
Lody mają także jedną, niepowtarzalną cechę - ochładzają nas. I to także sprzyja odchudzaniu. Wychłodzenie organizmu lodami, szczególnie wiosną i latem powoduje, że musi on zużyć więcej kalorii, by przywrócić ciału normalną temperaturę. Nie należy jednak z tym przesadzać, by nie ochłodzić naszego ciała do takiego stopnia, że zachorujemy. Nie o to przecież w diecie chodzi.
Lody smakowe
Osoby, które mają kłopot z rezygnacją ze swoich ulubionych dań mogą je... zastąpić lodami. Przynajmniej w pewnym stopniu. Włosi słyną nie tylko ze znanych na całym świecie lodów śmietankowych, ale także wynajdują coraz to nowe smaki. We włoskich lodziarniach nie dziwią lody o smaku parmezanowym, krewetkowym, rybnym czy grzybowym. Włosi łączą niektóre lody z potrawami w sposób, którego w życiu byśmy nie wymyślili. Na przykład do dań mięsnych dodają sorbet z cykorii albo lody o smaku grzybowym.
Procentowy przysmak
W wymyślnych smakach Włochów chcą pobić Amerykanie, którzy wymyślili np. lody o smaku wina. Nowojorska mleczarnia Mercer's Ice Cream wypuściła na rynek lody o trzech różnych smakach: Porto, Biały Brzoskwiniowy Zinfandel oraz Czerwone Malinowe Chardonnay. Dla wielu smakoszy wabikiem może być też fakt, że te lody zawierają około 5 procent alkoholu!
Przysmak nietypowy
Lody o smaku wołowego ozora? Obrzydliwość! A jednak w Japonii tego typu smakołyk cieszy się ogromnym powodzeniem. Japończycy jedzą także lody o smakach krabów, węgorza, makaronu, surowej koniny, koziego mleka, wieloryba, płetwy rekina, ostryg, wodorostów czy tulipanów.
Mocne zęby
Zawarty w mlecznych lodach wapń sprzyja między innymi silnym zębom i zdrowym kościom, chroni więc w pewnym stopniu także przed osteoporozą. Pełni też istotną rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, w mechanizmie skurczów mięśni, przepuszczalności błon komórkowych, reguluje krzepnięcie krwi i pracę serca, wspiera wchłanianie witaminy B12 do organizmu. Pamiętajmy jednak, że jak ze wszystkim, także z lodami należy zachować umiar. No a po słodkiej przekąsce nie zapominajmy o umyciu zębów, bo zawarty w lodach cukier nie wpłynie korzystnie na stan uzębienia.