Wszystko, co trzeba wiedzieć o lodach

Nie bójmy się - lody, jedzone oczywiście z umiarem, nie tylko, że nie powodują otyłości, to jeszcze sprzyjają odchudzaniu. Warto o tym pamiętać szczególnie teraz, gdy pogoda zdecydowanie sprzyja lodożercom. Lody mają wiele zalet, z których mało kto zdaje sobie sprawę

Obraz

/ 10Dlaczego warto jeść lody?

Obraz
© Thinkstock

Nie bójmy się - lody, jedzone oczywiście z umiarem, nie tylko, że nie powodują otyłości, to jeszcze sprzyjają odchudzaniu. Warto o tym pamiętać szczególnie teraz, gdy pogoda zdecydowanie sprzyja lodożercom. Lody mają wiele zalet, z których mało kto zdaje sobie sprawę.

Lody zawierają mnóstwo wapnia, który sprzyja odchudzaniu, bo zwiększa zdolności organizmu do spalania tłuszczu. Wapń zawarty w lodach jest trzykrotnie łatwiej przyswajalny przez organizm niż na przykład ten znajdujący się w warzywach strączkowych czy w rybach. Z kolei brak wapnia powoduje gromadzenie tłuszczu w organizmie, tak więc lody powinniśmy jeść tak często, jak się da.

/ 10Lody czekoladowe

Obraz
© Thinkstock

Odchudzanie się powoduje bardzo często spadki nastroju, spowodowane głównie żalem i tęsknotą za ulubionymi, a zabronionymi produktami. Na tę przypadłość pomogą... lody. Witaminy z grupy B, czyli "witaminy dobrego nastroju" znajdziemy w lodach czekoladowych. Kakao i czekolada zwiększają poziom serotoniny (zwanej hormonem szczęścia) w organizmie.

/ 10Sorbety

Obraz
© Thinkstock

Sorbety, czyli mrożone desery robione z soków owocowych, są z kolei bardzo bogate w witaminę C i praktycznie nie zawierają kalorii. Osoby odchudzające się, którym zaczyna brakować niektórych mikroelementow, powinny więc jeść jak najwięcej sorbetów. Witamina C ponadto wzmacnia odporność organizmu, która dla osłabionego dietą organizmu spada.

/ 10Lekki deser

Obraz
© Thinkstock

Atutem lodów jest fakt, iż są one najmniej kalorycznym deserem, oczywiście, jeśli nie dodamy do nich bitej śmietany i nie polejemy polewą lub likierem. Mają one w sobie bowiem wiele powietrza, które jest wtłaczane w procesie ich produkcji. Cztery kulki lodów mlecznych (po 25 gram każda|) to około 120 kcal, czyli dla porównania ponad dwa razy mniej niż baton w czekoladzie (ok. 260 kcal) i prawie trzy razy mniej niż drożdżówka (ok. 330 kcal).

/ 10Sprzyjają metabolizmowi

Obraz
© Thinkstock

Lody mają też tę zaletą, że jako posiłek lekkostrawny, nie zalegają długo w przewodzie pokarmowym. Dla odchudzających się to wspaniała wiadomość. Usuwane z organizmu lody pomagają bowiem usunąć także inne szkodliwe produkty przemiany materii, a przecież jednym z głównych celów każdej diety jest odtrucie organizmu.

/ 10Dla ochłody

Obraz
© Thinkstock

Lody mają także jedną, niepowtarzalną cechę - ochładzają nas. I to także sprzyja odchudzaniu. Wychłodzenie organizmu lodami, szczególnie wiosną i latem powoduje, że musi on zużyć więcej kalorii, by przywrócić ciału normalną temperaturę. Nie należy jednak z tym przesadzać, by nie ochłodzić naszego ciała do takiego stopnia, że zachorujemy. Nie o to przecież w diecie chodzi.

/ 10Lody smakowe

Obraz
© Thinkstock

Osoby, które mają kłopot z rezygnacją ze swoich ulubionych dań mogą je... zastąpić lodami. Przynajmniej w pewnym stopniu. Włosi słyną nie tylko ze znanych na całym świecie lodów śmietankowych, ale także wynajdują coraz to nowe smaki. We włoskich lodziarniach nie dziwią lody o smaku parmezanowym, krewetkowym, rybnym czy grzybowym. Włosi łączą niektóre lody z potrawami w sposób, którego w życiu byśmy nie wymyślili. Na przykład do dań mięsnych dodają sorbet z cykorii albo lody o smaku grzybowym.

/ 10Procentowy przysmak

Obraz
© Thinkstock

W wymyślnych smakach Włochów chcą pobić Amerykanie, którzy wymyślili np. lody o smaku wina. Nowojorska mleczarnia Mercer's Ice Cream wypuściła na rynek lody o trzech różnych smakach: Porto, Biały Brzoskwiniowy Zinfandel oraz Czerwone Malinowe Chardonnay. Dla wielu smakoszy wabikiem może być też fakt, że te lody zawierają około 5 procent alkoholu!

/ 10Przysmak nietypowy

Obraz
© Thinkstock

Lody o smaku wołowego ozora? Obrzydliwość! A jednak w Japonii tego typu smakołyk cieszy się ogromnym powodzeniem. Japończycy jedzą także lody o smakach krabów, węgorza, makaronu, surowej koniny, koziego mleka, wieloryba, płetwy rekina, ostryg, wodorostów czy tulipanów.

10 / 10Mocne zęby

Obraz
© Thinkstock

Zawarty w mlecznych lodach wapń sprzyja między innymi silnym zębom i zdrowym kościom, chroni więc w pewnym stopniu także przed osteoporozą. Pełni też istotną rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych, w mechanizmie skurczów mięśni, przepuszczalności błon komórkowych, reguluje krzepnięcie krwi i pracę serca, wspiera wchłanianie witaminy B12 do organizmu. Pamiętajmy jednak, że jak ze wszystkim, także z lodami należy zachować umiar. No a po słodkiej przekąsce nie zapominajmy o umyciu zębów, bo zawarty w lodach cukier nie wpłynie korzystnie na stan uzębienia.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika