Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym

Nie masz pomysłu na obiad? Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking" chętnie podzieli się swoim sprawdzonym przepisem na wołowinę zapiekaną z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym. Będzie pysznie!

Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowymWołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • gruby plaster giczy wołowej (około 400 g),
  • 4-6 średnich ziemniaków,
  • około 10 cm białej części pora,
  • pomidorki koktajlowe,
  • kilka pieczarek,
  • 3 średnie ząbki czosnku,
  • odrobina oleju.

Buraczki zasmażane:

  • 1 kg buraków, najlepiej mniejszych,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • sól, cukier, ocet winny - do smaku.

Sos koperkowy:

  • 200 ml dobrej kwaśnej śmietany,
  • pęczek koperku,
  • sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku

Przepis

Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko olejem. Na rozgrzanej patelni (bez plastikowej rączki, patelnia musi nadawać się do użytkowania w piekarniku) obsmażyć mięso z obu stron, a następnie przykryć kawałkiem folii aluminiowej (niezbyt szczelnie i błyszczącą stroną do dołu) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa: ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), połówki koktajlowych pomidorków, kawałki pora, ząbki czosnku, połówki pieczarek. Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić. Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia warzyw.

Przepis

Buraczki wyszorować i ugotować do miękkości. Wystudzić i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Masło stopić i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę i dodać starte buraczki. Wszystko razem połączyć dokładnie i mieszając dusić przez 1-2 minuty na niewielkim ogniu. Doprawić solą, cukrem i octem winnym. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać.

Przepis

Koperek umyć i posiekać, dodać do śmietany. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut.

Przepis

Upieczone mięso oddzielić od kostki. Przełożyć na talerze wraz z warzywami. Podawać z buraczkami zasmażanymi i sosem koperkowym. Mięso upieczone w taki sposób zachowuje wszelkie walory pieczeni, a jednocześnie nie jest suche. Warzywa podczas pieczenia zyskują doskonałego smaku, są z wierzchu delikatnie przypieczone, a w środku idealnie miękkie.
Zobacz także: domowa bulionetka - bez chemii i konserwantów

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥