WAŻNE
TERAZ

Jest zaskoczenie. RPP ogłosiła decyzję, od której zależy los kredytobiorców

Witaminy rozpuszczalne w wodzie - właściwości, co stanowi ich źródło?

Każdego dnia ludzki organizm potrzebuje 13 witamin, aby prawidłowo funkcjonować. Część z nich jest rozpuszczalna w wodzie, a część w tłuszczach. Ich rozpuszczalność ma znaczenie ze względu na sposób, w jaki działają i są magazynowane w organizmie. Dowiedz się, które witaminy zaliczamy do danej grupy i zadbaj o swoje zdrowie już dzisiaj.

Witaminy są niezbędne do codziennego funkcjonowania
Źródło zdjęć: © pixabay.com

Dlaczego witaminy są tak ważne?

Niewiele osób wie, że witaminy zostały odkryte i nazwane przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1912 roku. Są to związki organiczne, pochodzące z różnych źródeł, najczęściej pokarmowych. Wytwarzane są głównie przez rośliny oraz niektóre bakterie.

Witaminy zwykle nie są wytwarzane przez ludzkie i zwierzęce organizmy (z pewnymi wyjątkami, jak np. witamina D)
, przez co muszą być dostarczane z pożywieniem. Są niezbędne do codziennego funkcjonowania, ponieważ jako części enzymów, regulują szereg procesów zachodzących w organizmach żywych.

Witaminy nie są źródłem energii i nie podlegają trawieniu. Jako związki drobnocząsteczkowe, wchłaniane są bezpośrednio do krwi. Niektóre witaminy mogą być syntetyzowane w ciele człowieka przez znajdujące się w nim mikroorganizmy, znajdujące się w jelitach. Są to: witamina K oraz witaminy z grupy B.

To, jakich konkretnie witamin potrzebujemy i w jakich ilościach zależy od takich czynników, jak:

  • płeć;
  • wiek;
  • stan fizjologiczny (ciążą, karmienie piersią, aktualne choroby);
  • ciężar ciała;
  • styl życia;
  • przyjmowane leki.

W niektórych sytuacjach dostarczane witaminy wchłaniają się w mniejszym stopniu. Ma to miejsce m.in.:

  • zakażeniach pasożytniczych (np. tasiemiec);
  • chorobach układu pokarmowego;
  • przyjmowaniu zbyt dużych ilości alkoholu.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach

Witaminy możemy podzielić na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczające się w tłuszczach. Podstawowa różnica między nimi polega na tym, że rozpuszczalne w wodzie wydalane są razem z moczem i nie da się ich przedawkować, w przeciwieństwie do tych rozpuszczalnych w tłuszczu.

Obraz
© pixabay.com

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu - właściwości

Do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczu zaliczamy A, D, E oraz K. Wchłaniają się przez cząsteczki tłuszczu przemieszczające się poprzez jelito cienkie, skąd trafiają do krwi. Przechowywane i gromadzone są w organizmie, w czasie gdy nie są potrzebne, zwykle w tkankach tłuszczowych i w wątrobie. Każda z wyżej wymienionych witamin pełni różne role.

Witamina A odpowiada za m.in.:

  • wzrost kości;
  • poprawa wzroku;
  • wzmocnienie odporności;
  • produkcję nowych komórek.

Witamina D ma wpływ na:

  • wzmocnienie odporności;
  • wzrost kości;
  • regulację poziomu cukru we krwi;
  • zdrowe serce.

Witamina E między innymi:

  • przyspiesza gojenie się ran;
  • wzmacnia układ odpornościowy;
  • pełni funkcję ochronną przed uszkodzeniami;
  • poprawia krążenie krwi.

Witamina K bierze udział w:

  • ma wpływ na krzepnięcie krwi;
  • jest konieczna do mocnych kości;
  • pozytywnie działa na układ sercowo-naczyniowy.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie - właściwości

Reszta witamin rozpuszcza się w wodzie, a więc również w ludzkim ciele. Organizm nie jest w stanie ich magazynować, stąd też należy je regularnie dostarczać wraz z pożywieniem. Ich nadmiar jest usuwany z moczem lub zwyczajnie zużywany.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie to: C i wszystkie z grupy B. Do rozpuszczalnych zaliczamy dodatkowo witaminę A w postaci beta-karotenu, która także rozpuszcza się w wodzie.

Witamina C:

  • wzmacnia układ odpornościowy;
  • zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu chroni skórę przed efektami starzenia;
  • poprawia krążenie krwi.

Witamina B1 - Tiamina

  • pomaga utrzymać w zdrowiu serce i układ nerwowy.

Witamina B2 - Ryboflawina

  • potrzebna jest do wzrostu komórek i tworzenia czerwonych krwinek;
  • ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mięśni, serca, nerwów;
  • ma zastosowanie również jako barwnik żywności.

Witamina B3 - Niacyna

  • wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego;
  • wzmacnia skórę, oczy oraz włosy;
  • bierze udział w przetwarzaniu pokarmu w energię.

Witamina B5 - Kwas pantotenowy

  • wspomaga przemianę materii;
  • bierze udział w przetwarzaniu pokarmu w energię;
  • jest pomocna w ogólnym rozwoju i wzroście organizmu;
  • ma duże znaczenie w produkcji czerwonych krwinek;
  • wspomaga nadnercza.

Witamina B6 - Pirodoksyna

  • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu;
  • korzystnie działa na układ krążenia;
  • pomocna w produkcji hormonu szczęścia - serotoniny;
  • wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego i odpornościowego;
  • bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.

Witamina B7 - Biotyna

  • pozytywnie oddziałuje na włosy, skórę i paznokcie;
  • niezbędna do metabolizmu węglowodanów i białka;
  • reguluje poziom cukru we krwi.

Witamina B9 - kwas foliowy

  • konieczna do prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego u zarodków;
  • wspiera właściwe działanie układu nerwowego;
  • ma zdolność naprawy DNA uszkodzonego przed toksyny;
  • bierze udział w produkcji komórek krwi.

Witamina B12

  • wpływa na rozwój i funkcjonowanie połączeń nerwowych;
  • pomaga wytwarzać DNA oraz utrzymywać komórki krwi w zdrowiu;
  • pomocna w zapobieganiu pewnych odmian niedokrwistości;
  • witamina ta wyjątkowo może być magazynowana w wątrobie.

Źródła witamin rozpuszczalnych w wodzie

Aby organizm dobrze funkcjonował, powinniśmy na bieżąco uzupełniać braki witamin rozpuszczalnych w wodzie. Każdą z nich możemy znaleźć w dostępnych produktach spożywczych.

  • Witaminę B1 znajdziemy w wątróbce, jajach, owocach, warzywach, orzechach, roślinach strączkowych i w mięsie;
  • Witaminę B2 występuje w mleku, płatkach owsianych, jajach, szpinaku, produktach zbożowych, makreli, wątróbce, żółtym serem, marchwi i mięsie wieprzowym i w drożdżach;
  • Witamina B3 znajdziemy w drożdżach, migdałach, grzybach, łososiu, orzechach ziemnych, drobiu, tuńczyku i soi;
  • Witaminę B6 znajduje się w drożdżach, mięsie wieprzowym i wołowym, płatkach owsianych, marchwi, rybach, mleku, kapuście, w pieczywie białym i w ziarnach pszenicy;
  • Witaminę B9 występuje w mleku, serach dojrzewających, płatkach kukurydzianych, owocach, pomidorze, szpinaku, fasoli, soi, ziemniakach, drobiu, wątróbce i drożdżach;
  • Witaminę B12 dostarczymy sobie poprzez spożywanie ryb, jaj, drobiu, makaronów, serów dojrzewających, przetworów mlecznych i mięsa wieprzowego;
  • Witaminy C najwięcej znajdziemy w jabłkach, czerwonej papryce, cytrynie, pomarańczy, kalafiorze, czarnej porzeczce, ziemniakach, śliwkach, gruszkach, truskawkach, kiwi, szpinaku, pomidorze i kapuście.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek