Witaminy rozpuszczalne w wodzie - właściwości, co stanowi ich źródło?
Każdego dnia ludzki organizm potrzebuje 13 witamin, aby prawidłowo funkcjonować. Część z nich jest rozpuszczalna w wodzie, a część w tłuszczach. Ich rozpuszczalność ma znaczenie ze względu na sposób, w jaki działają i są magazynowane w organizmie. Dowiedz się, które witaminy zaliczamy do danej grupy i zadbaj o swoje zdrowie już dzisiaj.
Dlaczego witaminy są tak ważne?
Niewiele osób wie, że witaminy zostały odkryte i nazwane przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1912 roku. Są to związki organiczne, pochodzące z różnych źródeł, najczęściej pokarmowych. Wytwarzane są głównie przez rośliny oraz niektóre bakterie.
Witaminy zwykle nie są wytwarzane przez ludzkie i zwierzęce organizmy (z pewnymi wyjątkami, jak np. witamina D)
, przez co muszą być dostarczane z pożywieniem. Są niezbędne do codziennego funkcjonowania, ponieważ jako części enzymów, regulują szereg procesów zachodzących w organizmach żywych.
Witaminy nie są źródłem energii i nie podlegają trawieniu. Jako związki drobnocząsteczkowe, wchłaniane są bezpośrednio do krwi. Niektóre witaminy mogą być syntetyzowane w ciele człowieka przez znajdujące się w nim mikroorganizmy, znajdujące się w jelitach. Są to: witamina K oraz witaminy z grupy B.
To, jakich konkretnie witamin potrzebujemy i w jakich ilościach zależy od takich czynników, jak:
- płeć;
- wiek;
- stan fizjologiczny (ciążą, karmienie piersią, aktualne choroby);
- ciężar ciała;
- styl życia;
- przyjmowane leki.
W niektórych sytuacjach dostarczane witaminy wchłaniają się w mniejszym stopniu. Ma to miejsce m.in.:
- zakażeniach pasożytniczych (np. tasiemiec);
- chorobach układu pokarmowego;
- przyjmowaniu zbyt dużych ilości alkoholu.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach
Witaminy możemy podzielić na rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczające się w tłuszczach. Podstawowa różnica między nimi polega na tym, że rozpuszczalne w wodzie wydalane są razem z moczem i nie da się ich przedawkować, w przeciwieństwie do tych rozpuszczalnych w tłuszczu.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu - właściwości
Do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczu zaliczamy A, D, E oraz K. Wchłaniają się przez cząsteczki tłuszczu przemieszczające się poprzez jelito cienkie, skąd trafiają do krwi. Przechowywane i gromadzone są w organizmie, w czasie gdy nie są potrzebne, zwykle w tkankach tłuszczowych i w wątrobie. Każda z wyżej wymienionych witamin pełni różne role.
Witamina A odpowiada za m.in.:
- wzrost kości;
- poprawa wzroku;
- wzmocnienie odporności;
- produkcję nowych komórek.
Witamina D ma wpływ na:
- wzmocnienie odporności;
- wzrost kości;
- regulację poziomu cukru we krwi;
- zdrowe serce.
Witamina E między innymi:
- przyspiesza gojenie się ran;
- wzmacnia układ odpornościowy;
- pełni funkcję ochronną przed uszkodzeniami;
- poprawia krążenie krwi.
Witamina K bierze udział w:
- ma wpływ na krzepnięcie krwi;
- jest konieczna do mocnych kości;
- pozytywnie działa na układ sercowo-naczyniowy.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie - właściwości
Reszta witamin rozpuszcza się w wodzie, a więc również w ludzkim ciele. Organizm nie jest w stanie ich magazynować, stąd też należy je regularnie dostarczać wraz z pożywieniem. Ich nadmiar jest usuwany z moczem lub zwyczajnie zużywany.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie to: C i wszystkie z grupy B. Do rozpuszczalnych zaliczamy dodatkowo witaminę A w postaci beta-karotenu, która także rozpuszcza się w wodzie.
Witamina C:
- wzmacnia układ odpornościowy;
- zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu chroni skórę przed efektami starzenia;
- poprawia krążenie krwi.
Witamina B1 - Tiamina
- pomaga utrzymać w zdrowiu serce i układ nerwowy.
Witamina B2 - Ryboflawina
- potrzebna jest do wzrostu komórek i tworzenia czerwonych krwinek;
- ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mięśni, serca, nerwów;
- ma zastosowanie również jako barwnik żywności.
Witamina B3 - Niacyna
- wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego;
- wzmacnia skórę, oczy oraz włosy;
- bierze udział w przetwarzaniu pokarmu w energię.
Witamina B5 - Kwas pantotenowy
- wspomaga przemianę materii;
- bierze udział w przetwarzaniu pokarmu w energię;
- jest pomocna w ogólnym rozwoju i wzroście organizmu;
- ma duże znaczenie w produkcji czerwonych krwinek;
- wspomaga nadnercza.
Witamina B6 - Pirodoksyna
- zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu;
- korzystnie działa na układ krążenia;
- pomocna w produkcji hormonu szczęścia - serotoniny;
- wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego i odpornościowego;
- bierze udział w produkcji czerwonych krwinek.
Witamina B7 - Biotyna
- pozytywnie oddziałuje na włosy, skórę i paznokcie;
- niezbędna do metabolizmu węglowodanów i białka;
- reguluje poziom cukru we krwi.
Witamina B9 - kwas foliowy
- konieczna do prawidłowego rozwoju ośrodkowego układu nerwowego u zarodków;
- wspiera właściwe działanie układu nerwowego;
- ma zdolność naprawy DNA uszkodzonego przed toksyny;
- bierze udział w produkcji komórek krwi.
Witamina B12
- wpływa na rozwój i funkcjonowanie połączeń nerwowych;
- pomaga wytwarzać DNA oraz utrzymywać komórki krwi w zdrowiu;
- pomocna w zapobieganiu pewnych odmian niedokrwistości;
- witamina ta wyjątkowo może być magazynowana w wątrobie.
Źródła witamin rozpuszczalnych w wodzie
Aby organizm dobrze funkcjonował, powinniśmy na bieżąco uzupełniać braki witamin rozpuszczalnych w wodzie. Każdą z nich możemy znaleźć w dostępnych produktach spożywczych.
- Witaminę B1 znajdziemy w wątróbce, jajach, owocach, warzywach, orzechach, roślinach strączkowych i w mięsie;
- Witaminę B2 występuje w mleku, płatkach owsianych, jajach, szpinaku, produktach zbożowych, makreli, wątróbce, żółtym serem, marchwi i mięsie wieprzowym i w drożdżach;
- Witamina B3 znajdziemy w drożdżach, migdałach, grzybach, łososiu, orzechach ziemnych, drobiu, tuńczyku i soi;
- Witaminę B6 znajduje się w drożdżach, mięsie wieprzowym i wołowym, płatkach owsianych, marchwi, rybach, mleku, kapuście, w pieczywie białym i w ziarnach pszenicy;
- Witaminę B9 występuje w mleku, serach dojrzewających, płatkach kukurydzianych, owocach, pomidorze, szpinaku, fasoli, soi, ziemniakach, drobiu, wątróbce i drożdżach;
- Witaminę B12 dostarczymy sobie poprzez spożywanie ryb, jaj, drobiu, makaronów, serów dojrzewających, przetworów mlecznych i mięsa wieprzowego;
- Witaminy C najwięcej znajdziemy w jabłkach, czerwonej papryce, cytrynie, pomarańczy, kalafiorze, czarnej porzeczce, ziemniakach, śliwkach, gruszkach, truskawkach, kiwi, szpinaku, pomidorze i kapuście.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl