Jak zachować witaminy?

Choć dziś zdajemy sobie sprawę jak ważną rolę pełnią w codziennej diecie, to jednak często nie wiemy, jak przechowywać lub przygotowywać posiłki, aby nie tracić cennych składników odżywczych.

Obraz

/ 6Jak zachować witaminy?

Obraz
© Thinkstock

Witaminy zostały odkryte zaledwie sto lat temu. Tym, który wyodrębnił pierwszą z nich był polski biochemik Kazimierz Funk. Już wtedy podejrzewał, że ich brak może być przyczyną wielu chorób. Rzeczywiście, dla naszego zdrowia mają one kluczowe znaczenie. Muszą być dostarczone wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi sam ich wytwarzać (oprócz wit. D). Choć dziś zdajemy sobie sprawę jak ważną rolę pełnią w codziennej diecie, to jednak często nie wiemy, jak przechowywać lub przygotowywać posiłki, aby nie tracić cennych składników odżywczych.

OJ/mmch

Polecamy również:
Jedz kolorowo! Jedz kolorowo!

/ 6Jeśli gotowanie, to na parze

Obraz
© Thinkstock

Warzywa w wodzie i podczas gotowania tracą sporą część cennych składników, dlatego pierwszą istotną wskazówką jest gotowanie ich jak najkrócej i w jak najmniejszej ilości wody. A najlepiej na parze. Dzięki temu zachowamy znaczną część nie tylko witamin, ale i minerałów. Gotując warzywa w wodzie straty np. witaminy A wynoszą 64 proc, a na parze tylko 36 proc, w przypadku witaminy C - odpowiednio 50 i 15 proc. Poza tym, gotowanie na parze trwa znacznie krócej niż w tradycyjny sposób. To też metoda na ograniczenie soli, której zwykle nadużywamy. Także odgrzewanie warzyw powinno trwać jak najkrócej, aby nie dopuścić do dalszej utraty składników odżywczych. Pamiętajmy też, by przed gotowaniem nie rozmrażać mrożonek.

Polecamy również:
Jedz kolorowo! Jedz kolorowo!

/ 6Jak przygotować warzywa do gotowania?

Obraz
© Thinkstock

Najwięcej witamin oraz minerałów kryje się pod skórką, dlatego warto unikać obierania warzyw. Skórka zawiera nawet do 10 razy więcej witamin niż miąższ. Ziemniaki gotowane w mundurkach mają znacznie więcej witaminy C niż te obrane. Przed gotowaniem warzywa powinno się starannie umyć pod chłodną, bieżącą wodą. Nie należy ich namaczać, ponieważ witaminy, w większości, rozpuszczają się w wodzie. Poza tym zachowają jeszcze więcej składników odżywczych, jeśli ich przed gotowaniem nie pokroimy.

Polecamy również:
Jedz kolorowo! Jedz kolorowo!

/ 6Jak przechowywać warzywa?

Obraz
© Thinkstock

Niewłaściwe przechowywanie także może być przyczyną utraty witamin. Dlatego warzywa w lodówce powinno się trzymać na dolnej półce, gdyż tam temperatura jest najniższa, a wilgotność najwyższa. W spiżarni, w której temperatura wynosi 1 st. C., przez ok. 4 miesiące można przechowywać buraki, marchew, pietruszkę i kapustę. Do kilku tygodni, w temperaturze ok. 10-15 stopni, trzymać można brukselkę, kalarepkę, kalafior czy seler. Z kolei brokuły, cykorię i ogórki - do dwóch tygodni. Najkrótszy "okres ważności" ma zaś sałata, szpinak czy rzodkiewka. Jednak zamiast robić zapasy, zdecydowanie lepiej jest częściej wybierać się zakupy.

Polecamy również:
Jedz kolorowo! Jedz kolorowo!

/ 6Zimą warto postawić na mrożonki

Obraz
© Thinkstock

Mrożenie warzyw czy owoców to doskonała forma ich przechowania, pozwalająca na zachowanie cennych właściwości i nie wymagająca użycia środków konserwujących. Warzywa zbierane są w szczycie sezonu, czyli wtedy, gdy mają najwyższe walory smakowe i odżywcze. W trakcie mrożenia niemal nie tracą witamin - straty wynoszą nie więcej niż 10 proc. Poza tym, takie warzywa tracą podczas gotowania mniej witamin, niż warzywa świeże. Pamiętajmy tylko, że produktów raz rozmrożonych nie wolno ponownie zamrażać.

Polecamy również:
Jedz kolorowo! Jedz kolorowo!

/ 6Kiszonki - sposób na witaminę C

Obraz
© Thinkstock

Najczęściej jemy kiszoną kapustę i ogórki. Ale kisić można również buraki, paprykę czy pomidory. Sprawia to, że są stają się bogatym źródłem witaminy C, szczególnie istotnej jesienią i zimą, ze względu na swoje właściwości wzmacniające układ odpornościowy. Kiszenie jest dobrym sposobem na przechowanie warzyw także dlatego, że tworzący się w nich kwas mlekowy zapobiega rozwojowi drobnoustrojów. Ukiszone warzywa, w hermetycznie zamkniętych opakowaniach, można przechowywać przez kilka miesięcy.

OJ/mmch

Polecamy również:
Jedz kolorowo! Jedz kolorowo!

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się