Nie każdy wie, że są jadalne. Przed laty ratowały przed głodem

Na spacerze przechodzimy koło tego drzewa obojętnie. Okazuje się, że zielone liście nie tylko zdobią park, ale mogą być również ciekawym elementem na talerzu.

Liście buku są jadalneLiście buku są jadalne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | U.Rosenschild
Ewa Malinowska

W naturze skrywa się wiele roślin, które zwykle uważane są za chwasty. Tak jest na przykład z pokrzywką, którą można zamienić w pyszną zupę czy też mniszkiem lekarskim, z którego robi się miód. Wśród mniej znanych darów ziemi jest buk, a dokładniej jego liście. Mało osób wie o tym, że nie tylko nadają się do jedzenia, ale na dodatek są również naprawdę smaczne. Doceniano go głównie przed laty, gdy po zimowych niedostatkach każda zielenina była na wagę złota. Często buk dodawano do zup czy też mieszano z mąką przy wypieku chleba. Był jednym z produktów, który pomagał w walce z głodem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Już nie jajeczna. Ta pasta kanapkowa to wysokobiałkowy hit na wiosenne śniadanie

Jadalne liście buku

Kiedy wiosną natura budzi się do życia, a gałęzie zielenieją od młodych liści, warto skusić się na małe zbiory. Młode liście buku zwyczajnego są delikatne w smaku. Zanim zdążą ściemnieć, stwardnieć i zamienić się w łykowate i niesmaczne, warto zaprosić je do swojej kuchni. Najlepszy czas na zbieranie liści buka trwa około trzech tygodni od ich wykiełkowania, co oznacza, że właśnie teraz jest idealny moment, aby to zrobić.

Liście buku zaskoczą smakiem
Liście buku zaskoczą smakiem © Adobe Stock

Jak smakują liście buku? Są delikatne, lekko kwaśne i podobne do szczawiu, ale łagodniejsze w smaku. Wyczuć w nich można również delikatnie orzechowe i lekko jabłkowe nuty.

Jak jeść liście buku?

Najlepiej smakują, gdy są młode, miękkie i mają jasnozielony kolor, czyli wiosną. Młode liście można dodawać do sałatek, kanapek lub jeść jako przekąskę prosto z drzewa. Świetnie komponują się z innymi młodymi warzywami i ziołami. Liście z drzewa bukowego nadają się także do gotowania, podobnie jak szpinak. Wystarczy podsmażyć je na oliwie lub maśle i dodać trochę świeżego czosnku. Wzbogacą także zupy krem i zielone koktajle.

Nadleśnictwo Limanowa proponuje, by z zebranych liści stworzyć napar. Ma on mieć właściwości odkażające, oczyszczające, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, uspokajające i wspomagające trawienie. Należy jednak pamiętać o umiarze ze względu na ryzyko senności.

Jak zrobić napar z liści buku? Wystarczy świeże lub suszone liście zalać gorącą wodą i parząc przez kilka minut. Leśnicy podpowiadają również, że poza liśćmi można skusić się także na bukiew, czyli owoce. Drobne orzeszki wymagają wcześniejszego uprażenia. Po obróbce termicznej stają się ciekawym dodatkiem do deserów i ciast.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇