Nie każdy wie, że są jadalne. Przed laty ratowały przed głodem

Na spacerze przechodzimy koło tego drzewa obojętnie. Okazuje się, że zielone liście nie tylko zdobią park, ale mogą być również ciekawym elementem na talerzu.

Liście buku są jadalneLiście buku są jadalne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | U.Rosenschild
Ewa Malinowska

W naturze skrywa się wiele roślin, które zwykle uważane są za chwasty. Tak jest na przykład z pokrzywką, którą można zamienić w pyszną zupę czy też mniszkiem lekarskim, z którego robi się miód. Wśród mniej znanych darów ziemi jest buk, a dokładniej jego liście. Mało osób wie o tym, że nie tylko nadają się do jedzenia, ale na dodatek są również naprawdę smaczne. Doceniano go głównie przed laty, gdy po zimowych niedostatkach każda zielenina była na wagę złota. Często buk dodawano do zup czy też mieszano z mąką przy wypieku chleba. Był jednym z produktów, który pomagał w walce z głodem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Już nie jajeczna. Ta pasta kanapkowa to wysokobiałkowy hit na wiosenne śniadanie

Jadalne liście buku

Kiedy wiosną natura budzi się do życia, a gałęzie zielenieją od młodych liści, warto skusić się na małe zbiory. Młode liście buku zwyczajnego są delikatne w smaku. Zanim zdążą ściemnieć, stwardnieć i zamienić się w łykowate i niesmaczne, warto zaprosić je do swojej kuchni. Najlepszy czas na zbieranie liści buka trwa około trzech tygodni od ich wykiełkowania, co oznacza, że właśnie teraz jest idealny moment, aby to zrobić.

Liście buku zaskoczą smakiem
Liście buku zaskoczą smakiem © Adobe Stock

Jak smakują liście buku? Są delikatne, lekko kwaśne i podobne do szczawiu, ale łagodniejsze w smaku. Wyczuć w nich można również delikatnie orzechowe i lekko jabłkowe nuty.

Jak jeść liście buku?

Najlepiej smakują, gdy są młode, miękkie i mają jasnozielony kolor, czyli wiosną. Młode liście można dodawać do sałatek, kanapek lub jeść jako przekąskę prosto z drzewa. Świetnie komponują się z innymi młodymi warzywami i ziołami. Liście z drzewa bukowego nadają się także do gotowania, podobnie jak szpinak. Wystarczy podsmażyć je na oliwie lub maśle i dodać trochę świeżego czosnku. Wzbogacą także zupy krem i zielone koktajle.

Nadleśnictwo Limanowa proponuje, by z zebranych liści stworzyć napar. Ma on mieć właściwości odkażające, oczyszczające, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, uspokajające i wspomagające trawienie. Należy jednak pamiętać o umiarze ze względu na ryzyko senności.

Jak zrobić napar z liści buku? Wystarczy świeże lub suszone liście zalać gorącą wodą i parząc przez kilka minut. Leśnicy podpowiadają również, że poza liśćmi można skusić się także na bukiew, czyli owoce. Drobne orzeszki wymagają wcześniejszego uprażenia. Po obróbce termicznej stają się ciekawym dodatkiem do deserów i ciast.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca