Wino kocha pizzę, pizza kocha wino

Klasyczną margheritę łączymy z cytrusowym sauvignon blanc. Do frutti di mare wybieramy musujące, owocowe prosecco. Cztery sery komponujemy z wyrazistym rieslingiem. Z okazji nadchodzącego Dnia Pizzy dobieramy wino do najbardziej popularnych smaków pizzy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Klasyczną margheritę łączymy z cytrusowym sauvignon blanc. Do frutti di mare wybieramy musujące, owocowe prosecco. Cztery sery komponujemy z wyrazistym rieslingiem. Pizza to jedno z ulubionych dań Polaków, warto wiedzieć, jak dobierać wino do najbardziej popularnych smaków tego włoskiego przysmaku.

Historia płaskiego placka z dodatkami typu zioła czy oliwki sięga starożytności, choć oczywiście powstanie współczesnej pizzy wiąże się z rokiem 1889 i historią wizyty królowej Włoch Małgorzaty w Neapolu. To specjalnie dla niej tamtejszy piekarz przygotował pizzę w narodowych barwach Włoch z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Nazwano ją margherita i na jej punkcie oszalał cały świat.

W Polsce funkcjonuje już kilka tysięcy pizzerii i wciąż otwierają się kolejne, a do tej liczby trzeba jeszcze dodać np. włoskie restauracje. Warto wiedzieć, jakie wino dobrać do tego przysmaku. Podpowiadamy, jak połączyć popularne szczepy ze smakiem klasycznych dodatków do pizzy, by wydobyć całą magię najsłynniejszej włoskiej potrawy.

Oto sprawdzone typy sommeliera Centrum Wina, wiceprezesa Stowarzyszenia Sommelierów Polskich Wiesława Wysokińskiego.

Na start klasyczna margherita

Kwasowość pomidorów na pizzy i delikatny owoc w winie to idealny duet. Wybieramy więc przede wszystkim wina białe, a jeśli czerwone to bardzo lekkie. Najbardziej udane połączenia stworzą: sauvignon blanc o cytrusowych aromatach i rześkim charakterze oraz delikatny merlot.

Dla miłośników sera w czterech smakach

Pizza quattro formaggi np. z mozzarellą, gorgonzolą, ricottą i parmezanem będzie zdecydowanie bardziej wyrazista, jeśli zestawimy ją z rieslingiem. Uzupełni smak pizzy o lekką słodycz i zdecydowane aromaty owoców, a swą wysoką kwasowością złamie tłustość serów. Podobne do serowych, ale mniej tłuste pizze ze śmietanowym sosem lepiej zagrają z chardonnay o maślanym muśnięciu z jednoczesnym rześkim charakterem.

Mięsne dodatki

Capriciosa, Salame, Diavola… potrzebują specjalnego akompaniamentu. Pizza z kurczakiem będzie wyśmienita z miękkim pinot noir. Pikantne pepperoni lub chorizo i grzyby wymagają subtelnego smaku owoców carmenere. Warto zapamiętać regułę: jeśli mamy do czynienia z ostrymi przyprawami czy też bardzo aromatycznymi składnikami, zrezygnujmy z tanicznych, mocno wytrawnych win. Wówczas wino powinno niwelować, a nie podbijać pikantność pizzy.

Na włoską nutę

Do pizzy frutti di mare polecamy rześki charakter hiszpańskiego wina albo wino musujące, lekko pobudzające apetyt. Znakomite będzie np. owocowe orzeźwienie, z którego słynie włoskie prosecco. Jest niezobowiązujące, ale eleganckie, radosne i na luzie. Daje pełną swobodę w doborze potraw, dlatego to nasz as w rękawie, który z premedytacją zostawiliśmy na koniec. Pasuje do każdej pizzy.

Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯