Wielkie grillowanie w Dolinie Charlotty!

Miłośnicy grillowania już mogą szykować się na wielkie święto. W czerwcu w Dolinie Charlotty odbędą się Mistrzostwa Europy BBQ i Mistrzostwa Polski BBQ-Smoker. Zarezerwuj sobie czas między 19 a 21 czerwca.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Miłośnicy grillowania już mogą szykować się na wielkie święto. W czerwcu w Dolinie Charlotty odbędą się Mistrzostwa Europy BBQ i Mistrzostwa Polski BBQ-Smoker. W programie przewidziano koncerty, konkursy i mnóstwo innych atrakcji. Zarezerwuj sobie czas między 19 a 21 czerwca.

Każdy miłośnik weekendowego grillowania powinien być obecny podczas tegorocznych Mistrzostw Europy i Polski BBQ (barbecue), które będą niepowtarzalną okazją do nauki grillowania poprzez obserwację zawodników startujących w zawodach. Będzie to pokaz wiedzy i umiejętności kulinarnych prezentowany przez 45 międzynarodowych i polskich teamów. Każdy z nich składa się z czterech członków, którzy przygotują konkursowe dania z podanych składników jakimi są: drób, wieprzowina, wołowina, ryba oraz deser i sos BBQ (dwa ostatnie tworzone samodzielnie z produktów własnych). Cała trudność polega na właściwej kombinacji temperatury i dymu, z którymi zmagać się będą zawodnicy pod czujnym okiem jury. Na przygotowanie dań konkursowych każda ekipa ma 1 godzinę.

Różnica pomiędzy grillowaniem a barbecue – specjalnością Amerykanów – jest znacząca. Głównym aspektem jest umieszczenie ognia w grillu oraz czas trwania przygotowania dania. W barbecue bardzo istotną sprawę odgrywa umiejscowienie źródła temperatury, która musi być ściśle określona i kontrolowana. Czas obróbki cieplnej jest długi lecz efekt końcowy jest od razu wyczuwalny w postaci rozpływającego się w ustach mięsa przesiąkniętego aromatycznym dymem. Grillowanie natomiast jest szybszą formą przyrządzania dań na „dużym ogniu”.

Mistrzostwa Europy to impreza cykliczna odbywająca się raz na dwa lata w państwach zrzeszonych w WBQA, czyli Światowym Stowarzyszeniu BBQ. Ma ona na celu promowanie najnowszych trendów barbecue. Organizacja skupia obecnie 20 państw europejskich, a z 60 jest w kontakcie. Ostatnie Mistrzostwa Europy odbyły się w 2012 roku w Belgii (Torhout). W mistrzostwach brały udział 54 zespoły. Impreza zgromadziła ok. 200 tys. widzów.

Mistrzostwa Polski BBQ – Smoker odbywają się raz do roku na takich samych zasadach jak Mistrzostwa Europy. Przez ostatnie dwa lata organizowane były w Żninie pod patronatem WBQA. W 2013 roku startowało 8 zespołów, a zwycięzcą została drużyna z Warszawy „Polish BBQ Team”, który zaprezentuje się podczas Mistrzostw Europy w Dolinie Charlotty w czerwcu 2014 roku. Impreza w Żninie zgromadziła 15 tys. widzów.

Podczas wydarzenia odbywać się będą koncerty licznych zespołów oraz konkursy dla publiczności. Jeden z nich to konkurs „Kusiciela”. Pięć polskich teamów przygotuje dania, które ocenią widzowie oddając głos w postaci żetonu dla wybranej drużyny. To niepowtarzalna okazja, aby wczuć się w rolę sędziego. Pod koniec imprezy wyłoniona zostanie ekipa z największą liczbą zdobytych żetonów.

Pierwszego dnia wszystkie teamy zaprezentują się na paradzie mającej miejsce w Ustce, podczas której wraz z flagami kraju i swoimi fanami przemaszerują ulicami nadmorskiego kurortu.

Kolejne dni obfitować będą w liczne rozrywki na terenie Doliny Charlotty. Koncerty, konkursy, skoki na MegaBag to tylko niektóre z atrakcji przygotowanych przez organizatora.

Podczas trzydniowej imprezy z przyjemnością zapraszamy na koncerty polskich oraz zagranicznych gwiazd, które gościć będziemy już wkrótce w Amfiteatrze Doliny Charlotty. Niezapomnianych doznań muzycznych dostarczą nam występy Eweliny Lisowskiej i Patrycji Markowskiej, natomiast w podróż o międzynarodowym brzmieniu zabiorą Państwa gwiazdy o światowym formacie – Sandra oraz Jennifer Rush.

Plan imprezy Mistrzostw Europy i Polski BBQ (19-21.06.2014):

Czwartek 19 czerwca 2014 r.

  1. Rejestracja teamów Mistrzostw Polski i Mistrzostw Europy, przydział i budowa stanowisk konkursowych
  2. Odprawa kapitanów drużyn konkursowych i losowanie drużyn do konkursu „Kusiciela”
  3. Pobranie towaru do zawodów i konkursów „Kusiciela”
  4. Parada w Ustce
  5. Wspólna kolacja dla teamów i gości

Piątek 20 czerwca 2014 r.

  1. Konkurs „Kusiciela”
  2. Szkolenie, odprawa i przysięga Jury MP i ME
  3. Szkolenie z technik BBQ dla teamów
  4. 20.00 – występ artystki Eweliny Lisowskiej
  5. 22.00 – gwiazda wieczoru – Sandra

Sobota 21czerwca 2014 r.

  1. Danie narodowe
  2. Danie nr 1 – ryba
  3. Danie nr 2 – kurczak
  4. Danie nr 3 – żeberka wieprzowe
  5. Danie nr 4 – wieprzowina
  6. Danie nr 5 – wołowina
  7. Deser
  8. Rozstrzygnięcie konkursu, wręczenie nagród oraz zamknięcie imprezy
  9. 20.00 – występ artystki Patrycji Markowskiej
  10. 22.00 – gwiazda wieczoru – Jennifer Rush

Szczegółowe informacje: www.bbqcharlotta.pl oraz pod adresem: bbq2014@charotta.pl Telefon kontaktowy: (059) 847 43 49 Bilety na koncerty: www.ticketpro.pl DOLINA CHARLOTTY www.dolinacharlotty.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇