Wielkanocne babeczki z wanilią i kardamonem. Idealne do koszyczka

W wielkanocnym koszyczku nie może zabraknąć drożdżowych babeczek. Takie babeczki bez trudu przygotujecie samodzielnie. Jak to zrobić? Mamy sprawdzony przepis na wielkanocne babeczki z nuta wanilii i kardamonu. Wyjdą aromatyczne, puszyste i pulchne.

Wielkanocne babeczki z wanilią i kardamonem. Idealne do koszyczkaWielkanocne babeczki z wanilią i kardamonem. Idealne do koszyczka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego, stopionego masła (można zastąpić olejem)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 125 ml letniego mleka
  • skórka starta z jednej cytryny + trochę skórki do ozdoby (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania

Przepis

  • Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżką cukru odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
  • W dużej misce mieszamy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy tłuszcz, jajka, skórkę z cytryny (opcjonalnie) mleko z drożdżami i mąkę.Wyrabiamy ciasto kilka minut, aż stanie się lśniące i elastyczne. Przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po dwóch godzinach raz jeszcze wyrabiamy ciasto. Smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą foremki i przekładamy do nich ciasto. Ciasto powinno wypełniać 2/3 foremki.
  • Odstawiamy foremki z ciastem do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Celsjusza, pieczemy ciasto 20 minut, po tym czasie sprawdzamy, czy wetknięty w środek babeczki patyczek będzie suchy - jeśli nie, pieczemy jeszcze 5 minut.
  • Upieczone babeczki studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy skórką cytrynową.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja