Trwa ładowanie...
d2juhku
d2juhku

Wielkanocne babeczki z wanilią i kardamonem

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego, stopionego masła (można zastąpić olejem)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 125 ml letniego mleka
  • Skórka starta z jednej cytryny + trochę skórki do ozdoby (opcjonalnie)
  • Cukier puder do posypania
Przepis

Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżką cukru odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.

W dużej misce mieszamy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy tłuszcz, jajka, skórkę z cytryny (opcjonalnie) mleko z drożdżami i mąkę. Wyrabiamy ciasto kilka minut, aż stanie się lśniące i elastyczne. Przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po dwóch godzinach raz jeszcze wyrabiamy ciasto. Smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą foremki i przekładamy do nich ciasto. Ciasto powinno wypełniać 2/3 foremki. Odstawiamy foremki z ciastem do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Celsjusza, pieczemy ciasto 20 minut, po tym czasie sprawdzamy, czy wetknięty w środek babeczki patyczek będzie suchy - jeśli nie, pieczemy jeszcze 5 minut.

Upieczone babeczki studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy skórką cytrynową.

Podziel się opinią

Share
d2juhku
d2juhku
d2juhku
Więcej tematów
d2juhku