Wielkanoc w kurpiowskim stylu

Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Na Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj jednak region kurpiowski i jego obfita w smaki kuchnia. Dlaczego?

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Trochę historii wielkanocnej

Kurpie to region położony na Mazowszu, na terenie Puszczy Zielonej i Puszczy Białej. Głównymi ośrodkami folkloru kurpiowskiego w Puszczy Zielonej są Kadzidło, Łyse i Myszyniec. Kompleks leśny ciągnący się od Pułtuska po Ostrów Mazowiecką nazywany jest natomiast Puszczą Białą. Kurpie jako region słynie z ludowego rękodzieła – najbardziej popularne obok haftu są wycinankarstwo i bursztyniarstwo. Charakterystyczną wycinanką Kurpi jest jednobarwna leluja – symetryczne drzewo z motywami roślinnymi i zwierzęcymi, które tworzy się za pomocą nożyc do strzyżenia owiec. Równie popularne są także gwiazdy, wycinanki koliste, ozdobione ażurowymi wzorami oraz motywami zwierzęcymi takimi jak koguty czy pawie. Uzdolnione kurpianki z okazji Świąt Wielkanocnych przygotowują piękne pisanki w frywolitkowych ubrankach, a także ugniatają baranki z cukru i chleba. Do tradycji należą również kilkumetrowe palmy wielkanocne – według wierzeń chronią one dom przed złymi duchami, a zjedzenie bazi zabezpiecza domowników przed bólem gardła.

Kuchnia kurpiowska bazuje na darach lasu. Do potraw regionalnych wykorzystywane są grzyby, borówki, a także jagody jałowca, które świetnie nadają się jako dodatek do mięs. Kuchnia kurpiowska charakteryzuje się również wyrazistym smakiem. Zupy zakwaszane są często sokiem z kiszonej kapusty, a do mięsnych potraw dodaje się chrzan i ćwikłę. Wiele dań regionu, ze względu na pyszny i oryginalny smak, coraz częściej pojawia się w kuchni Mazowsza, a każdy z pewnością znajdzie w niej coś dla siebie.

Wielkanocne dania kurpiowskie na stół

Kuchnia kurpiowska to kopalnia pomysłów i pysznych smaków. Wiele inspiracji z tego regionu można zaprezentować na własnym świątecznym stole. Mogą to być zarówno dania główne na gorąco, jak i delikatne, regionalne akcenty w postaci pysznych kurpiowskich przekąsek. A oto kilka z nich.

Jajka po kurpiowsku (czas przygotowania: 30 min)

Jajka to dla wielu symbol Świąt Wielkanocnych, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zazwyczaj faszeruje się je majonezem, łososiem lub tuńczykiem. A gdyby tak odejść od zwyczaju i przygotować jajka po kurpiowsku z dodatkiem pasztetu i boczku?

Składniki:
• 300 g Pasztetu z pieca (np. JBB Bałdyga)
• 150 g Boczku z komina (np. JBB Bałdyga)
• 6 jajek
• 2 łyżki majonezu
• 100 ml śmietanki 18 proc.
• natka pietruszki
• szczypiorek
• świeże oregano
• sól pieprz

Pasztet należy pokroić na kawałki, boczek na drobną kostkę, a zioła drobno posiekać. Następnie smażymy boczek, a ugotowane jajka kroimy wzdłuż na połówki, wyjmując przy tym żółtka. Z pasztetu, żółtek, majonezu, ziół, śmietanki i przypraw przygotowujemy kremowy mus przy pomocy blendera. Ostatnim etapem jest faszerowanie wydrążonych połówek jajek przygotowanym musem i umieszczenie na wierzchu porcji boczku oraz odrobiny posiekanych ziół.

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
Pij wieczorem. Ukoisz jelita i zapobiegniesz wzdęciom
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟