Wielkanoc w kurpiowskim stylu

Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Na Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj jednak region kurpiowski i jego obfita w smaki kuchnia. Dlaczego?

Obraz
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Trochę historii wielkanocnej

Kurpie to region położony na Mazowszu, na terenie Puszczy Zielonej i Puszczy Białej. Głównymi ośrodkami folkloru kurpiowskiego w Puszczy Zielonej są Kadzidło, Łyse i Myszyniec. Kompleks leśny ciągnący się od Pułtuska po Ostrów Mazowiecką nazywany jest natomiast Puszczą Białą. Kurpie jako region słynie z ludowego rękodzieła – najbardziej popularne obok haftu są wycinankarstwo i bursztyniarstwo. Charakterystyczną wycinanką Kurpi jest jednobarwna leluja – symetryczne drzewo z motywami roślinnymi i zwierzęcymi, które tworzy się za pomocą nożyc do strzyżenia owiec. Równie popularne są także gwiazdy, wycinanki koliste, ozdobione ażurowymi wzorami oraz motywami zwierzęcymi takimi jak koguty czy pawie. Uzdolnione kurpianki z okazji Świąt Wielkanocnych przygotowują piękne pisanki w frywolitkowych ubrankach, a także ugniatają baranki z cukru i chleba. Do tradycji należą również kilkumetrowe palmy wielkanocne – według wierzeń chronią one dom przed złymi duchami, a zjedzenie bazi zabezpiecza domowników przed bólem gardła.

Kuchnia kurpiowska bazuje na darach lasu. Do potraw regionalnych wykorzystywane są grzyby, borówki, a także jagody jałowca, które świetnie nadają się jako dodatek do mięs. Kuchnia kurpiowska charakteryzuje się również wyrazistym smakiem. Zupy zakwaszane są często sokiem z kiszonej kapusty, a do mięsnych potraw dodaje się chrzan i ćwikłę. Wiele dań regionu, ze względu na pyszny i oryginalny smak, coraz częściej pojawia się w kuchni Mazowsza, a każdy z pewnością znajdzie w niej coś dla siebie.

Wielkanocne dania kurpiowskie na stół

Kuchnia kurpiowska to kopalnia pomysłów i pysznych smaków. Wiele inspiracji z tego regionu można zaprezentować na własnym świątecznym stole. Mogą to być zarówno dania główne na gorąco, jak i delikatne, regionalne akcenty w postaci pysznych kurpiowskich przekąsek. A oto kilka z nich.

Jajka po kurpiowsku (czas przygotowania: 30 min)

Jajka to dla wielu symbol Świąt Wielkanocnych, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Zazwyczaj faszeruje się je majonezem, łososiem lub tuńczykiem. A gdyby tak odejść od zwyczaju i przygotować jajka po kurpiowsku z dodatkiem pasztetu i boczku?

Składniki:
• 300 g Pasztetu z pieca (np. JBB Bałdyga)
• 150 g Boczku z komina (np. JBB Bałdyga)
• 6 jajek
• 2 łyżki majonezu
• 100 ml śmietanki 18 proc.
• natka pietruszki
• szczypiorek
• świeże oregano
• sól pieprz

Pasztet należy pokroić na kawałki, boczek na drobną kostkę, a zioła drobno posiekać. Następnie smażymy boczek, a ugotowane jajka kroimy wzdłuż na połówki, wyjmując przy tym żółtka. Z pasztetu, żółtek, majonezu, ziół, śmietanki i przypraw przygotowujemy kremowy mus przy pomocy blendera. Ostatnim etapem jest faszerowanie wydrążonych połówek jajek przygotowanym musem i umieszczenie na wierzchu porcji boczku oraz odrobiny posiekanych ziół.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości