Wiele osób wybiera je na śniadanie. Słusznie?
Musli (także müsli, muesli) jest mieszanką płatków zbożowych, orzechów, bakalii i suszonych owoców. Jest to produkt często jadany na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. Zawiera wiele składników odżywczych i mineralnych.
Musli – historia
Musli najprawdopodobniej wywodzi się ze Szwajcarii, gdzie około 1900 roku lekarz Maximilian Bircher-Benner podał je swoim pacjentom. Oryginalny przepis zawierał jabłka, orzechy (włoskie, laskowe lub migdały), płatki owsiane, sok z cytryny, śmietankę i miód lub mleko skondensowane. Po zmieszaniu śmietanki (lub mleka) z miodem dodawało się wcześniej moczone w wodzie płatki owsiane i starte na tarce jabłko i orzechy, a tak przygotowane musli należało jeść jako pierwszy posiłek w ciągu dnia.
Musli – sposoby podania
Współcześnie można kupić w sklepie mieszanki musli, które zawierają głównie płatki owsiane lub kukurydziane, kawałki suszonych owoców, orzechy oraz różne ziarna. Czasem dodaje się też inne składniki, jak miód, przyprawy czy czekolada. Opakowania zawierające suche musli mogą być przechowywane przez wiele miesięcy i łatwo podane po dodaniu do mleka, jogurtu, kawy, gorącej czekolady, soku owocowego czy też wody. Zamiast kupować gotowe musli, można przyrządzić własną świeżą mieszankę. Wystarczy namoczyć płatki owsiane, dodać owoce świeże (np. banany, jabłka, jagody) lub suszone, rozdrobnione orzechy, przyprawy (jak choćby cynamon), miód i podawać z wybranym produktem mlecznym.
Proste ciasteczka owsiane. Idealne na drugie śniadanie
Musli – właściwości
Musli to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, pozytywnie wpływającego na układ trawienny przez pobudzanie pracy jelit i przemiany materii, pomaga walczyć z zaparciami. W musli znajdziemy też wiele składników mineralnych, które mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka i choroby serca. Nawet gotowe musli kupione w sklepie nie są produktem bardzo przetworzonym, ponieważ zawierają przede wszystkim naturalne zboża.
Mieszanki musli poleca się osobom aktywnym, ponieważ zawierają one węglowodany, które organizm spala stopniowo, dzięki czemu zapewnia stały dopływ energii. Musli ma niski indeks glikemiczny, dlatego nadaje się dla cukrzyków – dobrze jednak zwrócić uwagę na to, czy musli nie jest dosładzane (najlepsze będzie przygotowane samodzielnie z naturalnych składników). Ostrożne powinny być osoby z alergiami, ponieważ w mieszankach musli mogą znajdować się liczne alergeny: ziarna zbóż, orzechy czy miód.
Musli, jeśli zawiera orzechy i nasiona, jest dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych i kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo orzechy i zboża dostarczają do organizmu przeciwutleniacze i antyoksydanty, które przeciwdziałają procesom prowadzącym do rozwoju nowotworów i spowalniają starzenie się organizmu. Dobrym składnikiem musli jest siemię lniane, które korzystnie wpływa na żołądek, a także pomaga w problemach z drogami oddechowymi i gardłem, ponieważ nawilżają śluzówkę. Dobrze skomponowana mieszanka musli dostarcza witamin z grupy B oraz żelaza i magnezu.