Wiele osób wybiera je na śniadanie. Słusznie?

Musli (także müsli, muesli) jest mieszanką płatków zbożowych, orzechów, bakalii i suszonych owoców. Jest to produkt często jadany na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. Zawiera wiele składników odżywczych i mineralnych.

Płatki śniadaniowe z mlekiemPłatki śniadaniowe z mlekiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Musli – historia

Musli najprawdopodobniej wywodzi się ze Szwajcarii, gdzie około 1900 roku lekarz Maximilian Bircher-Benner podał je swoim pacjentom. Oryginalny przepis zawierał jabłka, orzechy (włoskie, laskowe lub migdały), płatki owsiane, sok z cytryny, śmietankę i miód lub mleko skondensowane. Po zmieszaniu śmietanki (lub mleka) z miodem dodawało się wcześniej moczone w wodzie płatki owsiane i starte na tarce jabłko i orzechy, a tak przygotowane musli należało jeść jako pierwszy posiłek w ciągu dnia.

Musli – sposoby podania

Współcześnie można kupić w sklepie mieszanki musli, które zawierają głównie płatki owsiane lub kukurydziane, kawałki suszonych owoców, orzechy oraz różne ziarna. Czasem dodaje się też inne składniki, jak miód, przyprawy czy czekolada. Opakowania zawierające suche musli mogą być przechowywane przez wiele miesięcy i łatwo podane po dodaniu do mleka, jogurtu, kawy, gorącej czekolady, soku owocowego czy też wody. Zamiast kupować gotowe musli, można przyrządzić własną świeżą mieszankę. Wystarczy namoczyć płatki owsiane, dodać owoce świeże (np. banany, jabłka, jagody) lub suszone, rozdrobnione orzechy, przyprawy (jak choćby cynamon), miód i podawać z wybranym produktem mlecznym.

Proste ciasteczka owsiane. Idealne na drugie śniadanie

Musli – właściwości

Musli to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, pozytywnie wpływającego na układ trawienny przez pobudzanie pracy jelit i przemiany materii, pomaga walczyć z zaparciami. W musli znajdziemy też wiele składników mineralnych, które mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka i choroby serca. Nawet gotowe musli kupione w sklepie nie są produktem bardzo przetworzonym, ponieważ zawierają przede wszystkim naturalne zboża.

Mieszanki musli poleca się osobom aktywnym, ponieważ zawierają one węglowodany, które organizm spala stopniowo, dzięki czemu zapewnia stały dopływ energii. Musli ma niski indeks glikemiczny, dlatego nadaje się dla cukrzyków – dobrze jednak zwrócić uwagę na to, czy musli nie jest dosładzane (najlepsze będzie przygotowane samodzielnie z naturalnych składników). Ostrożne powinny być osoby z alergiami, ponieważ w mieszankach musli mogą znajdować się liczne alergeny: ziarna zbóż, orzechy czy miód.

Musli, jeśli zawiera orzechy i nasiona, jest dobrym źródłem tłuszczów nienasyconych i kwasów tłuszczowych omega-3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo orzechy i zboża dostarczają do organizmu przeciwutleniacze i antyoksydanty, które przeciwdziałają procesom prowadzącym do rozwoju nowotworów i spowalniają starzenie się organizmu. Dobrym składnikiem musli jest siemię lniane, które korzystnie wpływa na żołądek, a także pomaga w problemach z drogami oddechowymi i gardłem, ponieważ nawilżają śluzówkę. Dobrze skomponowana mieszanka musli dostarcza witamin z grupy B oraz żelaza i magnezu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja