Wiele osób omija to warzywo w sklepie, a szkoda. Wystarczy zapiec pod pierzynką

Wielu Polaków raczej nie kupuje kopru włoskiego, zwanego również fenkułem. To warzywo jest dla nas obce i nieodkryte, kojarzy nam się co najwyżej z herbatką na wzdęcia. Czas to zmienić, dlatego proponuję przepis na pyszną zapiekankę z fenkułem w roli głównej.

Zapiekany fenkuł to idealny pomysł na obiadZapiekany fenkuł to idealny pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Uwielbiam zapiekanki, ponieważ zawierają w sobie wszystko, co najlepsze. Zdrowe warzywa ukryte pod gorącą, serową pierzynką. Wystarczy mieć tylko działający piekarnik i naczynie żaroodporne, aby wyczarować obiad jak z dobrej knajpy. Bazą mojej ulubionej zapiekanki jest koper włoski, który w swojej niepozornej formie kryje wyjątkowy smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam serek wiejski z mąką. Pizzerinki znikają jak zaczarowane

Właściwości fenkuła

Fenkuł, znany również jako koper włoski, to warzywo o subtelnym, lekko słodkim smaku, który przypomina aromat anyżu. Ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości wspierające trawienie oraz łagodzące różne dolegliwości żołądkowe, takie jak wzdęcia, zgaga czy uczucie ciężkości po posiłku. Ma także działanie rozkurczowe, co sprawia, że może przynieść ulgę przy bólach brzucha – również tych towarzyszących miesiączce. Napar z fenkuła to świetny wybór po sytym daniu, gdy pojawia się uczucie przejedzenia.

Roślina ta wywodzi się z rejonów śródziemnomorskich i jest popularnym składnikiem kuchni włoskiej, greckiej czy hiszpańskiej. Ciekawostką jest to, że można spożywać wszystkie jej części – od bulwy, przez nasiona, aż po łodygi i zieloną natkę. Choć w Polsce fenkuł wciąż nie jest tak powszechny jak w krajach południowych, zyskuje na popularności i coraz łatwiej znaleźć go w dużych sklepach czy na targach. Nie omijaj go więc podczas najbliższych zakupów.

Przepis na zapiekanego fenkuła

Składniki:

  • 1 fenkuł,
  • 200 ml śmietany (18 proc. lub 30 proc.),
  • 3 łyżki parmezanu,
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • garść świeżego koperku,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka bułki tartej.

Przygotowanie:

  1. Oczyść fenkuł, odetnij twarde łodygi i pokrój bulwę w ćwiartki. Wrzuć go do wrzącej wody z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Gotuj około 5 minut, by zmiękł, ale zachował kształt.
  2. Odcedź i dokładnie osusz podgotowanego fenkuła – to ważne, żeby zapiekanka nie była wodnista.
  3. W międzyczasie wysmaruj formę do zapiekania masłem i oprósz bułką tartą.
  4. W misce wymieszaj śmietanę z 2 łyżkami parmezanu, czosnkiem, gałką muszkatołową, koperkiem oraz szczyptą soli i pieprzu.
  5. W formie ułóż kawałki fenkuła i zalej je aromatyczną śmietaną z przyprawami.
  6. Całość posyp resztą parmezanu i ewentualnie odrobiną koperku.
  7. Piecz przez około 15 minut w 200°C, aż wierzch się lekko zarumieni.
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯