Ulubione zrazy Zenka Martyniuka. Przepis podała jego żona, Danuta

Danuta Martyniuk zdradziła przepis na ulubione danie swojego męża — zrazy wołowe z surówką z czerwonej kapusty. Zobaczcie, jak przygotować potrawę, którą ubóstwia gwiazda disco polo.

Danuta Martyniuk w popularnym programie śniadaniowymDanuta Martyniuk w popularnym programie śniadaniowym
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Zenek Martyniuk to znany chyba już wszystkim piosenkarz disco polo. Okazuję się, że zainteresowanie wzbudzają nie tylko jego nowe piosenki, ale także to, co Zenek jada na obiad. Gościem porannego programu telewizyjnego "Pytanie na śniadanie" była niedawno żona Zenka, Danuta Martyniuk. Pani Danuta przygotowała na antenie kilka ulubionych potraw gwiazdy, w tym zrazy wołowe z surówką z czerwonej kapusty. Tę tradycyjną polską potrawę zdecydowanie warto upichcić w domu.

Przepis na ulubione zrazy Zenka Martyniuka

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego
  • 200 g boczku wędzonego w plasterkach
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • 2 niewielkie ogórki kiszone
  • musztarda
  • 8 podgrzybków
  • mąka pszenna
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyszczamy, kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy musztardą.
  2. Układamy na mięsie plasterek boczku, grzyby i kawałek ogórka kiszonego, a następnie zawijamy.
  3. Zrazy obsypujemy lekko mąką z każdej strony.
  4. Cebulę obieramy, kroimy kostkę, a czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni masło, a następnie wrzucamy cebulę i czosnek.
  5. Smażymy 1-2 minuty, a następnie wkładamy na patelnię kawałki mięsa.
  6. Po obsmażeniu mięsa z dwóch stron, na patelnię wlewamy wodę, przykrywamy i dusimy około 30 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsze ciasto na świecie. Przepis na amerykańską wersję babki piaskowej

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • Ćwiartka główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce.
  2. W szklance lub miseczce mieszamy ocet, cukier i sól.
  3. Polewamy sosem warzywa i dokładnie mieszamy.
  4. Odstawiamy na co najmniej 30 minut.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast