Trwa ładowanie...

Ulubione zrazy Zenka Martyniuka. Przepis podała jego żona, Danuta

Danuta Martyniuk zdradziła przepis na ulubione danie swojego męża — zrazy wołowe z surówką z czerwonej kapusty. Zobaczcie, jak przygotować potrawę, którą ubóstwia gwiazda disco polo.

Danuta Martyniuk w popularnym programie śniadaniowymDanuta Martyniuk w popularnym programie śniadaniowymŹródło: Instagram.com
duas09u
duas09u

Zenek Martyniuk to znany chyba już wszystkim piosenkarz disco polo. Okazuję się, że zainteresowanie wzbudzają nie tylko jego nowe piosenki, ale także to, co Zenek jada na obiad. Gościem porannego programu telewizyjnego "Pytanie na śniadanie" była niedawno żona Zenka, Danuta Martyniuk. Pani Danuta przygotowała na antenie kilka ulubionych potraw gwiazdy, w tym zrazy wołowe z surówką z czerwonej kapusty. Tę tradycyjną polską potrawę zdecydowanie warto upichcić w domu.

Przepis na ulubione zrazy Zenka Martyniuka

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego
  • 200 g boczku wędzonego w plasterkach
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • 2 niewielkie ogórki kiszone
  • musztarda
  • 8 podgrzybków
  • mąka pszenna
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyszczamy, kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy musztardą.
  2. Układamy na mięsie plasterek boczku, grzyby i kawałek ogórka kiszonego, a następnie zawijamy.
  3. Zrazy obsypujemy lekko mąką z każdej strony.
  4. Cebulę obieramy, kroimy kostkę, a czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni masło, a następnie wrzucamy cebulę i czosnek.
  5. Smażymy 1-2 minuty, a następnie wkładamy na patelnię kawałki mięsa.
  6. Po obsmażeniu mięsa z dwóch stron, na patelnię wlewamy wodę, przykrywamy i dusimy około 30 minut.
duas09u

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsze ciasto na świecie. Przepis na amerykańską wersję babki piaskowej

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • Ćwiartka główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce.
  2. W szklance lub miseczce mieszamy ocet, cukier i sól.
  3. Polewamy sosem warzywa i dokładnie mieszamy.
  4. Odstawiamy na co najmniej 30 minut.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
duas09u
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
duas09u
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj