Ulubione zrazy Zenka Martyniuka. Przepis podała jego żona, Danuta

Danuta Martyniuk zdradziła przepis na ulubione danie swojego męża — zrazy wołowe z surówką z czerwonej kapusty. Zobaczcie, jak przygotować potrawę, którą ubóstwia gwiazda disco polo.

Danuta Martyniuk w popularnym programie śniadaniowymDanuta Martyniuk w popularnym programie śniadaniowym
Źródło zdjęć: © Instagram.com

Zenek Martyniuk to znany chyba już wszystkim piosenkarz disco polo. Okazuję się, że zainteresowanie wzbudzają nie tylko jego nowe piosenki, ale także to, co Zenek jada na obiad. Gościem porannego programu telewizyjnego "Pytanie na śniadanie" była niedawno żona Zenka, Danuta Martyniuk. Pani Danuta przygotowała na antenie kilka ulubionych potraw gwiazdy, w tym zrazy wołowe z surówką z czerwonej kapusty. Tę tradycyjną polską potrawę zdecydowanie warto upichcić w domu.

Przepis na ulubione zrazy Zenka Martyniuka

Składniki:

  • 700 g mięsa wołowego
  • 200 g boczku wędzonego w plasterkach
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane
  • 2 niewielkie ogórki kiszone
  • musztarda
  • 8 podgrzybków
  • mąka pszenna
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyszczamy, kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smarujemy musztardą.
  2. Układamy na mięsie plasterek boczku, grzyby i kawałek ogórka kiszonego, a następnie zawijamy.
  3. Zrazy obsypujemy lekko mąką z każdej strony.
  4. Cebulę obieramy, kroimy kostkę, a czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni masło, a następnie wrzucamy cebulę i czosnek.
  5. Smażymy 1-2 minuty, a następnie wkładamy na patelnię kawałki mięsa.
  6. Po obsmażeniu mięsa z dwóch stron, na patelnię wlewamy wodę, przykrywamy i dusimy około 30 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najprostsze ciasto na świecie. Przepis na amerykańską wersję babki piaskowej

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • Ćwiartka główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce.
  2. W szklance lub miseczce mieszamy ocet, cukier i sól.
  3. Polewamy sosem warzywa i dokładnie mieszamy.
  4. Odstawiamy na co najmniej 30 minut.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja