Ugotuj ziemniaki razem z marchewką. To o wiele zdrowsze

Praktycznie w każdym polskim domu ziemianki gotuje się na tak, że myje się je, obiera, zalew woda i stawia na gazie. Potem łyżeczka dwie soli i po 20 minutach ulubiony dodatek do mięsa Polaków gotowy. Ale wystarczy dodać jeszcze jedno warzywo, a gotowane ziemniaki staną się o wiele zdrowsze. Od dziś już zawsze będziesz gotować ziemniaki razem z tym dodatkiem.

Ziemniaki
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Ziemniaki to niezwykle bogate źródło witamin, a przede wszystkim witaminy C, jak także A oraz tych z grupy B, potasu, magnezu oraz siarki. Niestety, podczas gotowania w znacznym stopniu tracimy te cenne składniki. Mało kto wie, że proces ten można zatrzymać – wystarczy dodać jedno warzywo więcej.

Jeśli do gotujących się ziemniaków dodasz korzeń marchewki, zatrzymasz w ten sposób w znacznym stopniu utratę tak cennej dla naszego zdrowia witaminy C. Beta-karoten, który znajduje się w marchewce, spowoduje, że w warzywie zostanie więcej tej witaminy, a co za tym idzie, my dostarczymy jej więcej naszemu organizmowi.

Obraz
© 123RF.COM

Teraz już wiesz co zrobić, by ziemniaki były nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Możesz także zaraz po ugotowaniu zmielić je przy pomocy blendera. Powstanie smakowite, pomarańczowe purée. Przed podaniem posyp je posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionym mięsem.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥