Ugotuj ziemniaki razem z marchewką. To o wiele zdrowsze
Praktycznie w każdym polskim domu ziemianki gotuje się na tak, że myje się je, obiera, zalew woda i stawia na gazie. Potem łyżeczka dwie soli i po 20 minutach ulubiony dodatek do mięsa Polaków gotowy. Ale wystarczy dodać jeszcze jedno warzywo, a gotowane ziemniaki staną się o wiele zdrowsze. Od dziś już zawsze będziesz gotować ziemniaki razem z tym dodatkiem.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Ziemniaki to niezwykle bogate źródło witamin, a przede wszystkim witaminy C, jak także A oraz tych z grupy B, potasu, magnezu oraz siarki. Niestety, podczas gotowania w znacznym stopniu tracimy te cenne składniki. Mało kto wie, że proces ten można zatrzymać – wystarczy dodać jedno warzywo więcej.
Jeśli do gotujących się ziemniaków dodasz korzeń marchewki, zatrzymasz w ten sposób w znacznym stopniu utratę tak cennej dla naszego zdrowia witaminy C. Beta-karoten, który znajduje się w marchewce, spowoduje, że w warzywie zostanie więcej tej witaminy, a co za tym idzie, my dostarczymy jej więcej naszemu organizmowi.
Teraz już wiesz co zrobić, by ziemniaki były nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Możesz także zaraz po ugotowaniu zmielić je przy pomocy blendera. Powstanie smakowite, pomarańczowe purée. Przed podaniem posyp je posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionym mięsem.
Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.