Ugotuj ziemniaki razem z marchewką. To o wiele zdrowsze

Praktycznie w każdym polskim domu ziemianki gotuje się na tak, że myje się je, obiera, zalew woda i stawia na gazie. Potem łyżeczka dwie soli i po 20 minutach ulubiony dodatek do mięsa Polaków gotowy. Ale wystarczy dodać jeszcze jedno warzywo, a gotowane ziemniaki staną się o wiele zdrowsze. Od dziś już zawsze będziesz gotować ziemniaki razem z tym dodatkiem.

Ziemniaki
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Ziemniaki to niezwykle bogate źródło witamin, a przede wszystkim witaminy C, jak także A oraz tych z grupy B, potasu, magnezu oraz siarki. Niestety, podczas gotowania w znacznym stopniu tracimy te cenne składniki. Mało kto wie, że proces ten można zatrzymać – wystarczy dodać jedno warzywo więcej.

Jeśli do gotujących się ziemniaków dodasz korzeń marchewki, zatrzymasz w ten sposób w znacznym stopniu utratę tak cennej dla naszego zdrowia witaminy C. Beta-karoten, który znajduje się w marchewce, spowoduje, że w warzywie zostanie więcej tej witaminy, a co za tym idzie, my dostarczymy jej więcej naszemu organizmowi.

Obraz
© 123RF.COM

Teraz już wiesz co zrobić, by ziemniaki były nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Możesz także zaraz po ugotowaniu zmielić je przy pomocy blendera. Powstanie smakowite, pomarańczowe purée. Przed podaniem posyp je posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionym mięsem.

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Wybrane dla Ciebie

Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Mówią o nim "najzdrowsze zboże świata". Zmniejsza ryzyko raka i chorób serca
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść