Trwa ładowanie...

Ugotuj ziemniaki razem z marchewką. To o wiele zdrowsze

Praktycznie w każdym polskim domu ziemianki gotuje się na tak, że myje się je, obiera, zalew woda i stawia na gazie. Potem łyżeczka dwie soli i po 20 minutach ulubiony dodatek do mięsa Polaków gotowy. Ale wystarczy dodać jeszcze jedno warzywo, a gotowane ziemniaki staną się o wiele zdrowsze. Od dziś już zawsze będziesz gotować ziemniaki razem z tym dodatkiem.

Ugotuj ziemniaki razem z marchewką. To o wiele zdrowszeŹródło: 123RF.COM
d2kxt8f
d2kxt8f

Ziemniaki to niezwykle bogate źródło witamin, a przede wszystkim witaminy C, jak także A oraz tych z grupy B, potasu, magnezu oraz siarki. Niestety, podczas gotowania w znacznym stopniu tracimy te cenne składniki. Mało kto wie, że proces ten można zatrzymać – wystarczy dodać jedno warzywo więcej.

Jeśli do gotujących się ziemniaków dodasz korzeń marchewki, zatrzymasz w ten sposób w znacznym stopniu utratę tak cennej dla naszego zdrowia witaminy C. Beta-karoten, który znajduje się w marchewce, spowoduje, że w warzywie zostanie więcej tej witaminy, a co za tym idzie, my dostarczymy jej więcej naszemu organizmowi.

123RF.COM
Źródło: 123RF.COM

Teraz już wiesz co zrobić, by ziemniaki były nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze. Możesz także zaraz po ugotowaniu zmielić je przy pomocy blendera. Powstanie smakowite, pomarańczowe purée. Przed podaniem posyp je posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionym mięsem.

d2kxt8f

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

d2kxt8f
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2kxt8f
Więcej tematów