Udka kurczaka pieczone z jabłkami
Proste, ale bardzo smaczne danie, które zachwyci całą rodzinę. Udka pieczone z jabłkami pachną smakowicie i mają orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. Alina radzi, że w ten sposób można przygotować całego kurczaka. Jako dodatki sprawdzą się pieczone ziemniaki lub ryż i nasza ulubiona surówka. Przepis z bloga "Gotuj ze mną".
Alina Jasińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Umyte i osuszone udka obsmażamy na oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z rozpuszczonym masłem. Wsypujemy czosnek, jabłka i osączone rodzynki. Wszystko posypujemy ziołami, pieprzem, solą, goździkami i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy widelcem twardość mięsa. Gotowe danie podajemy z ryżem, pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl