WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Trend polega na jedzeniu tylko białek: oto dlaczego to nie jest mądre

Jajka należą do produktów o najwyższej wartości odżywczej, pod warunkiem, że jemy je w całości. Jeśli pomijamy żółtka, narażamy się na niedobory ważnych mikroelementów.

Jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ratanaporn pornkul
SKOMENTUJ

Jest duża różnica w wartości kalorycznej między białkami a żółtkami jaj. Białka jajek mają tylko 17 kalorii, a żółtka 55. Białko w 90 proc. składa się z wody. Szklanka białek zawiera około 26 gramów białka, 126 kalorii, mniej niż 2 gramy węglowodanów i znikomą ilość tłuszczu.

- Jajka należą do produktów o najwyższej wartości odżywczej, pod warunkiem, że jemy je w całości, zarówno białko, jak i żółtko. Jedno duże jajko dostarcza aż 13 niezbędnych witamin i minerałów, 6 gramów białka i tylko 70 kalorii – wyjaśnił Emma Newell.

Żółtko - co w nim siedzi?

Długo pokutowało przekonanie, że skoro już mamy ochotę na jajko, najlepiej zjeść je bez żółtka. W żółtku bowiem zawarta jest spora ilość tłuszczów, które przed laty uważano za przyczynę chorób układu krążenia i zalecono znaczne ograniczenie ich spożycia. Tymczasem tłuszcze żółtka mają duże wartości odżywcze i właściwe proporcje – dwa do jednego nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych.

W żółtkach znajduje się również mnóstwo mikroelementów, takich jak luteina i zeaksantyna, dwa karotenoidy niezbędne dla zdrowia oczu; cholina poprawiająca pamięć i sprawność fizyczną oraz kwas foliowy, o którym wiadomo, że zmniejsza ryzyko uszkodzenia układu nerwowego płodu. Żółtka jaj są bogate w witaminę B12, ryboflawinę oraz witaminy A, D i K.

Dziennie możemy spożyć do 300 miligramów cholesterolu, biorąc pod uwagę wszystkie produkty z jego zawartością. W żółtku średniej wielkości jajka kurzego jest 200‒215 miligramów cholesterolu.

Dorosłe osoby mogą jeść trzy-cztery jaja w tygodniu, a ograniczając tłuszcze zwierzęce i tłuste sery ‒ sześć do dziesięciu sztuk. Cholesterol, którego jajka są bardzo dobrym źródłem, u młodych osób jest niezbędny w procesie wzrostu i rozwoju organizmu.

Jeśli jednak nadal chcesz jeść tylko białka, dietetyk poleca omlet z dużą ilością świeżych warzyw, odrobiną sera i ziemniaków.

Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm