Trend polega na jedzeniu tylko białek: oto dlaczego to nie jest mądre

Jajka należą do produktów o najwyższej wartości odżywczej, pod warunkiem, że jemy je w całości. Jeśli pomijamy żółtka, narażamy się na niedobory ważnych mikroelementów.

Jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ratanaporn pornkul

Jest duża różnica w wartości kalorycznej między białkami a żółtkami jaj. Białka jajek mają tylko 17 kalorii, a żółtka 55. Białko w 90 proc. składa się z wody. Szklanka białek zawiera około 26 gramów białka, 126 kalorii, mniej niż 2 gramy węglowodanów i znikomą ilość tłuszczu.

- Jajka należą do produktów o najwyższej wartości odżywczej, pod warunkiem, że jemy je w całości, zarówno białko, jak i żółtko. Jedno duże jajko dostarcza aż 13 niezbędnych witamin i minerałów, 6 gramów białka i tylko 70 kalorii – wyjaśnił Emma Newell.

Żółtko - co w nim siedzi?

Długo pokutowało przekonanie, że skoro już mamy ochotę na jajko, najlepiej zjeść je bez żółtka. W żółtku bowiem zawarta jest spora ilość tłuszczów, które przed laty uważano za przyczynę chorób układu krążenia i zalecono znaczne ograniczenie ich spożycia. Tymczasem tłuszcze żółtka mają duże wartości odżywcze i właściwe proporcje – dwa do jednego nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych.

W żółtkach znajduje się również mnóstwo mikroelementów, takich jak luteina i zeaksantyna, dwa karotenoidy niezbędne dla zdrowia oczu; cholina poprawiająca pamięć i sprawność fizyczną oraz kwas foliowy, o którym wiadomo, że zmniejsza ryzyko uszkodzenia układu nerwowego płodu. Żółtka jaj są bogate w witaminę B12, ryboflawinę oraz witaminy A, D i K.

Dziennie możemy spożyć do 300 miligramów cholesterolu, biorąc pod uwagę wszystkie produkty z jego zawartością. W żółtku średniej wielkości jajka kurzego jest 200‒215 miligramów cholesterolu.

Dorosłe osoby mogą jeść trzy-cztery jaja w tygodniu, a ograniczając tłuszcze zwierzęce i tłuste sery ‒ sześć do dziesięciu sztuk. Cholesterol, którego jajka są bardzo dobrym źródłem, u młodych osób jest niezbędny w procesie wzrostu i rozwoju organizmu.

Jeśli jednak nadal chcesz jeść tylko białka, dietetyk poleca omlet z dużą ilością świeżych warzyw, odrobiną sera i ziemniaków.

Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę