Trwa ładowanie...

Trend polega na jedzeniu tylko białek: oto dlaczego to nie jest mądre

Jajka należą do produktów o najwyższej wartości odżywczej, pod warunkiem, że jemy je w całości. Jeśli pomijamy żółtka, narażamy się na niedobory ważnych mikroelementów.

Trend polega na jedzeniu tylko białek: oto dlaczego to nie jest mądreŹródło: Adobe Stock, fot: ratanaporn pornkul
d2hhaum
d2hhaum

Jest duża różnica w wartości kalorycznej między białkami a żółtkami jaj. Białka jajek mają tylko 17 kalorii, a żółtka 55. Białko w 90 proc. składa się z wody. Szklanka białek zawiera około 26 gramów białka, 126 kalorii, mniej niż 2 gramy węglowodanów i znikomą ilość tłuszczu.

- Jajka należą do produktów o najwyższej wartości odżywczej, pod warunkiem, że jemy je w całości, zarówno białko, jak i żółtko. Jedno duże jajko dostarcza aż 13 niezbędnych witamin i minerałów, 6 gramów białka i tylko 70 kalorii – wyjaśnił Emma Newell.

Żółtko - co w nim siedzi?

Długo pokutowało przekonanie, że skoro już mamy ochotę na jajko, najlepiej zjeść je bez żółtka. W żółtku bowiem zawarta jest spora ilość tłuszczów, które przed laty uważano za przyczynę chorób układu krążenia i zalecono znaczne ograniczenie ich spożycia. Tymczasem tłuszcze żółtka mają duże wartości odżywcze i właściwe proporcje – dwa do jednego nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych.

W żółtkach znajduje się również mnóstwo mikroelementów, takich jak luteina i zeaksantyna, dwa karotenoidy niezbędne dla zdrowia oczu; cholina poprawiająca pamięć i sprawność fizyczną oraz kwas foliowy, o którym wiadomo, że zmniejsza ryzyko uszkodzenia układu nerwowego płodu. Żółtka jaj są bogate w witaminę B12, ryboflawinę oraz witaminy A, D i K.

d2hhaum

Dziennie możemy spożyć do 300 miligramów cholesterolu, biorąc pod uwagę wszystkie produkty z jego zawartością. W żółtku średniej wielkości jajka kurzego jest 200‒215 miligramów cholesterolu.

Dorosłe osoby mogą jeść trzy-cztery jaja w tygodniu, a ograniczając tłuszcze zwierzęce i tłuste sery ‒ sześć do dziesięciu sztuk. Cholesterol, którego jajka są bardzo dobrym źródłem, u młodych osób jest niezbędny w procesie wzrostu i rozwoju organizmu.

Jeśli jednak nadal chcesz jeść tylko białka, dietetyk poleca omlet z dużą ilością świeżych warzyw, odrobiną sera i ziemniaków.

Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj