Tradycyjna szarlotka na półkruchym cieście. Klasyk wśród polskich ciast

Cudownie pachnie cynamonem i jabłkami. Idealne ciasto do herbaty lub kawy. Tym razem na tradycyjnym półkruchym cieście, bez żadnych dodatków. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Tradycyjna szarlotka na półkruchym cieście. Klasyk wśród polskich ciastTradycyjna szarlotka na półkruchym cieście. Klasyk wśród polskich ciast
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 160 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 250 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 100 g rodzynek (możemy część rodzynek zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków

Dodatkowo:

  • białko
  • cukier puder do posypania (można go wymieszać z odrobiną cukru wanilinowego dla zapachu)

Przepis

Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Odłożyć mikser i z okruchów zagnieść rękoma ciasto. Ciasto podzielić na dwie część jedną trochę większą od drugiej. Oba kawałki zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Przepis

Nadzienie: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Pokrojone jabłka przełożyć do garnka i skropić sokiem z cytryny, postawić na gazie i zagotować. Jabłka prażyć przez około 10-12 minut, aż zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać przyprawy i rodzynki, wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na wielkość blaszki. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C na funkcji góra – dół przez około 10-15 minut, aż ciasto delikatnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować cienko białkiem i wstawić z powrotem do piekarnika na około 4-5 minut.

Przepis

Na podpieczony spód wyłożyć masą jabłkową i wyrównać. Drugi kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki. Ciastem nakryć jabłka, wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: ciasto cappuccino na krakersach

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟