Trwa ładowanie...
d23c10o
20-02-2018 15:39

Tradycyjna szarlotka na półkruchym cieście. Klasyk wśród polskich ciast

Przepis

Cudownie pachnie cynamonem i jabłkami. Idealne ciasto do herbaty lub kawy. Tym razem na tradycyjnym półkruchym cieście, bez żadnych dodatków. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d23c10o
3.2
(41 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 160 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 250 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 100 g rodzynek (możemy część rodzynek zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków

Dodatkowo:

  • białko
  • cukier puder do posypania (można go wymieszać z odrobiną cukru wanilinowego dla zapachu)
Przepis

Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Odłożyć mikser i z okruchów zagnieść rękoma ciasto. Ciasto podzielić na dwie część jedną trochę większą od drugiej. Oba kawałki zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Nadzienie: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Pokrojone jabłka przełożyć do garnka i skropić sokiem z cytryny, postawić na gazie i zagotować. Jabłka prażyć przez około 10-12 minut, aż zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać przyprawy i rodzynki, wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na wielkość blaszki. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C na funkcji góra – dół przez około 10-15 minut, aż ciasto delikatnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować cienko białkiem i wstawić z powrotem do piekarnika na około 4-5 minut.

Na podpieczony spód wyłożyć masą jabłkową i wyrównać. Drugi kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki. Ciastem nakryć jabłka, wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: ciasto cappuccino na krakersach

Polecamy wideo "Małej Cukierenki": Ciasto francuskie z czekoladą

Tradycyjna szarlotka na półkruchym cieście. Klasyk wśród polskich ciast
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

34
8
d23c10o

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d23c10o
d23c10o
d23c10o
d23c10o
Więcej tematów
d23c10o