Tradycyjna szarlotka na półkruchym cieście. Klasyk wśród polskich ciast
Cudownie pachnie cynamonem i jabłkami. Idealne ciasto do herbaty lub kawy. Tym razem na tradycyjnym półkruchym cieście, bez żadnych dodatków. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 160 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
- 250 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 100 g rodzynek (możemy część rodzynek zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi)
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta zmielonych goździków
Dodatkowo:
- białko
- cukier puder do posypania (można go wymieszać z odrobiną cukru wanilinowego dla zapachu)
Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Odłożyć mikser i z okruchów zagnieść rękoma ciasto. Ciasto podzielić na dwie część jedną trochę większą od drugiej. Oba kawałki zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Nadzienie: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Pokrojone jabłka przełożyć do garnka i skropić sokiem z cytryny, postawić na gazie i zagotować. Jabłka prażyć przez około 10-12 minut, aż zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać przyprawy i rodzynki, wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjąć z lodówki i podsypując mąką rozwałkować na wielkość blaszki. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C na funkcji góra – dół przez około 10-15 minut, aż ciasto delikatnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto posmarować cienko białkiem i wstawić z powrotem do piekarnika na około 4-5 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć masą jabłkową i wyrównać. Drugi kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką na wielkość blaszki. Ciastem nakryć jabłka, wyrównać i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: ciasto cappuccino na krakersach
src="https://d.wpimg.pl/1623154455--1706874267/capp.jpg"/>
Polecamy wideo "Małej Cukierenki": Ciasto francuskie z czekoladą
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze