Tosty i grzanki na różne sposoby. Super proste, różnorodne śniadania z niewielu składników

Zamiast tradycyjnych kanapek na śniadanie, bardzo często przygotowujemy sobie tosty lub grzanki. Kanapki na ciepło szczególnie chętnie jadamy, teraz kiedy temperatura wyraźnie spadła i chcemy się jakoś rozgrzać w chłodne poranki. Nie musimy też martwić się o monotonię.

Tosty z salamiGrzanki to pomysł na smaczne i bardzo zdrowe śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©mehmetcan - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Dzięki różnym dodatkom grzanki i tosty możemy łatwo modyfikować tak, by codziennie jeść coś innego. Często jednak idziemy po najmniejszej linii oporu i przygotowujemy pieczywo wyłącznie z serem lub wędliną. Czas więc urozmaicić sobie nasze śniadanie, przygotowując je na nietypowe sposoby.

Zdrowe grzanki warzywne

Grzanki z dodatkiem warzyw to pomysł nie tylko na smaczne, ale i bardzo zdrowe śniadanie. Aby je przygotować, potrzebujemy: kilka kromek dobrego razowego pieczywa, zieloną paprykę, pomidora, ząbek czosnku, natkę pietruszki, oliwę z oliwek, suszony tymianek, sól i pieprz.

Czosnek i natkę bardzo drobno siekamy, paprykę kroimy na małe kawałki. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy trochę oliwy, przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Na kromkach pieczywa układamy plastry pomidora, a na tym resztę warzyw. Grzanki zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez pięć minut.

Tosty hawajskie. Smaczne śniadanie lub kolacja

Grzanki francuskie

Francuskie grzanki będą smakować wszystkim, a ich przygotowanie jest banalnie proste. W dodatku nie potrzebujemy jakiś wymyślnych składników. Wystarczy kilka kromek białego pieczywa, jajka, pół szklanki mleka, masło, sól i pieprz.

Jajka mieszamy w misce bardzo dokładnie z mlekiem, solą i pieprzem, moczymy w płynie pieczywo, odsączamy i smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron. Podajemy od razu.

Tosty z rukolą

Bagietka to jeden z ulubionych w Polsce wypieków, ale często bardzo szybko tracą one swoją świeżość. Wtedy wykorzystajmy je do przygotowania grzanek. Składniki: kawałek bagietki, garść liści rukoli, kawałek żółtego sera, kilka pomidorów koktajlowych, masło, sól i pieprz.

Bagietkę kroimy na dość grube kromki, smarujemy masłem, układamy na tym lekko posiekaną rukolę, pokrojony na plastry ser i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem i zapiekamy w piekarniku 5 minut.

Grzanki z pieczarkami

Jeśli mamy mniej więcej 15 minut, możemy pokusić się o przygotowanie grzanek, które będą przypominać nasze polskie tradycyjne zapiekanki. Potrzebujemy: dwie kajzerki (mogą być lekko czerstwe), kilka dużych pieczarek, cebulę, czosnek, oliwę, suszony majeranek, pieprz, sól i kawałek żółtego sera.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojone bardzo drobno pieczarki. Smażymy kilka minut, dodajemy przyprawy. Bułki przekrawamy na pół, usuwamy trochę miąższu i nakładamy w na nie masę pieczarkową. Na wierzchu posypujemy startym serem i zapiekamy, aż ser się rozpuści.

Tosty z wędzoną rybą

Wszyscy chyba wiedzą, że wędzona ryba to jeden z najbardziej zdrowych produktów w naszej kuchni. Znajdujące się w rybach tłuszcze omega-3 nie tylko pomagają w walce z miażdżycą, ale również są znakomitym paliwem dla mózgu. Na nasze tosty potrzebujemy: kilka kromek chleba, pół wędzonej, posiekanej i pozbawionej ości makreli, cebulę, kiszonego ogórka, ugotowane na twardo jajko, majonez i pieprz.

Jajko, cebulę i ogórka bardzo drobno siekamy, mieszamy z posiekaną rybą i majonezem. Doprawiamy pieprzem, układamy na pieczywie i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw