Tort na chrzciny bliźniaków - Twins Christening Cake
- Składniki na ciasto na kwadratowy spód tortu:
- 10 jajek
- 10 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na ciasto serce:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyża oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na bezę:
- 4 białka
- 8 łyżek cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
- Składniki na masę do ciasta
- 1 litr śmietany 30%
- 1/2 szklanki mleka słodzonego w puszce
- 1 opakowanie chałwy
- 4 łyżeczki żelatyny + sok z 1/2 pomarańczy i 1/2 limonki
- Dodatkowo do przełożenia tortu:
- - 2 słoiczki konfitury wiśniowej
- - 3/4 kostki masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii i 1/2 szklanki cukru pudru: podane składniki utrzyj na puszysta masę, posłużą one do posmarowania tortu po brzegach po to aby nie odpadała masa cukrowa
- Masa cukrowa do dekoracji:
- - przepis znajdziesz pod linkiem:
- http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/tort-na-urodziny-mojego-taty.html
- - robiłam z takich samych proporcji
- - najpierw zrobiłam białe serce, następnie podzieliłam masę na dwie części, do jednej dodałam odrobinę barwnika czerwonego, a do drugiej odrobinę barwnika niebieskiego
Jak zrobić ciasto?
- ubij jajka z cukrem na sztywną pianę
- dodaj olej i lekko wymieszaj
- przesiej pozostałe suche składniki i dodawaj do masy lekko mieszając
- wylej ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym formy (40 x 40) i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25-30 min.
- wyjmij ciasto z piekarnika i kiedy lekko przestygnie, odwróć i przekrój na trzy częściJak zrobić ciasto serce?
- postępuj tak jak w opisie wyżej
Jak zrobić bezę?
- ubij białka na sztywną pianę pod koniec dodaj cukier
- ubijaj aż masa będzie szklista
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
- wyłóż pianę na papier pergaminowy 40 x 40
- włóż do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 10 - 15 min.
- zmniejsz temperaturę do 80 stopni i piecz/susz jeszcze przez około 20-30 min.
- odwróć i zdejmij papier
Jak zrobić masę?
- ubij śmietanę na puszysta masę
- pod koniec dodaj mleko w puszcze i rozdrobnioną chałwę
- rozpuść żelatynę w soku (podgrzej i lekko ostudź), dodaj do masy i delikatnie wymieszaj
Masa cukrowa do dekoracji:
- przepis znajdziesz pod linkiem:
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/tort-na-urodziny-mojego-taty.html
- robiłam z takich samych proporcji
- najpierw zrobiłam białe serce, następnie podzieliłam masę na dwie części, do jednej dodałam odrobinę barwnika czerwonego, a do drugiej odrobinę barwnika niebieskiego
Jak zrobić tort?
- każdy biszkopt posmaruj konfiturą z wiśni, a następnie nałóż masę do tortu
- do części kwadratowej dodatkowo pomiędzy biszkopt i masę śmietankową włóż bezę
- przełożone ciasto włóż do lodówki na 15- 20 min.
- zrób w tym czasie masę cukrową, patrz: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/tort-na-urodziny-mojego-taty.html
- wyjmij ciasto, posmaruj boki kremem waniliowym
- na folii spożywczej rozwałkuj masę cukrową, najpierw na część kwadratową, potem na serce
- dekoracja to już inwencja twórcza
Moja rada:
- do umocowania serca i ozdób możesz użyć białego lukru (cukier puder + woda)
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze