Trwa ładowanie...
d3qcki4
12-06-2014 00:27

Tort na chrzciny bliźniaków - Twins Christening Cake

Przepis
5.0
(16 głosów)
Oceń:
d3qcki4
Składniki
  • Składniki na ciasto na kwadratowy spód tortu:
  • 10 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na ciasto serce:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyża oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 8 łyżek cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu winnego
  • Składniki na masę do ciasta
  • 1 litr śmietany 30%
  • 1/2 szklanki mleka słodzonego w puszce
  • 1 opakowanie chałwy
  • 4 łyżeczki żelatyny + sok z 1/2 pomarańczy i 1/2 limonki
  • Dodatkowo do przełożenia tortu:
  • - 2 słoiczki konfitury wiśniowej
  • - 3/4 kostki masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii i 1/2 szklanki cukru pudru: podane składniki utrzyj na puszysta masę, posłużą one do posmarowania tortu po brzegach po to aby nie odpadała masa cukrowa
  • Masa cukrowa do dekoracji:
  • - przepis znajdziesz pod linkiem:
  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/tort-na-urodziny-mojego-taty.html
  • - robiłam z takich samych proporcji
  • - najpierw zrobiłam białe serce, następnie podzieliłam masę na dwie części, do jednej dodałam odrobinę barwnika czerwonego, a do drugiej odrobinę barwnika niebieskiego
Przepis

Jak zrobić ciasto?

- ubij jajka z cukrem na sztywną pianę
- dodaj olej i lekko wymieszaj
- przesiej pozostałe suche składniki i dodawaj do masy lekko mieszając
- wylej ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym formy (40 x 40) i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 25-30 min.
- wyjmij ciasto z piekarnika i kiedy lekko przestygnie, odwróć i przekrój na trzy częściJak zrobić ciasto serce?
- postępuj tak jak w opisie wyżej
Jak zrobić bezę?

- ubij białka na sztywną pianę pod koniec dodaj cukier
- ubijaj aż masa będzie szklista
- dodaj pozostałe składniki, wymieszaj
- wyłóż pianę na papier pergaminowy 40 x 40
- włóż do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 10 - 15 min.
- zmniejsz temperaturę do 80 stopni i piecz/susz jeszcze przez około 20-30 min.
- odwróć i zdejmij papier
Jak zrobić masę?

- ubij śmietanę na puszysta masę
- pod koniec dodaj mleko w puszcze i rozdrobnioną chałwę
- rozpuść żelatynę w soku (podgrzej i lekko ostudź), dodaj do masy i delikatnie wymieszaj

Masa cukrowa do dekoracji:

- przepis znajdziesz pod linkiem:
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/tort-na-urodziny-mojego-taty.html
- robiłam z takich samych proporcji
- najpierw zrobiłam białe serce, następnie podzieliłam masę na dwie części, do jednej dodałam odrobinę barwnika czerwonego, a do drugiej odrobinę barwnika niebieskiego

Jak zrobić tort?

- każdy biszkopt posmaruj konfiturą z wiśni, a następnie nałóż masę do tortu
- do części kwadratowej dodatkowo pomiędzy biszkopt i masę śmietankową włóż bezę
- przełożone ciasto włóż do lodówki na 15- 20 min.
- zrób w tym czasie masę cukrową, patrz: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/tort-na-urodziny-mojego-taty.html
- wyjmij ciasto, posmaruj boki kremem waniliowym
- na folii spożywczej rozwałkuj masę cukrową, najpierw na część kwadratową, potem na serce
- dekoracja to już inwencja twórcza

Moja rada:
- do umocowania serca i ozdób możesz użyć białego lukru (cukier puder + woda)

Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qcki4
d3qcki4
d3qcki4
Więcej tematów
d3qcki4