To Cię rozgrzeje!
Jakie produkty należą do tzw. ?zimnych?, a które są produktami ?ciepłymi?? Jakie wskazane są porą zimową, a które wychładzają?
W zimie szczególnie poleca się potrawy ciepłe i lekkostrawne, dzięki którym organizm się ogrzeje i nie będzie tracił potrzebnej energii na trawienie. Idealnymi potrawami w okresie zimowym są zupy np. jarzynowa, pomidorowa, rosół czy czerwony barszcz. Dobrze jest również wykorzystywać świeże warzywa dostępne w zimie np. buraki. Na ogrzanie organizmu również wpływają przyprawy ostre i rozgrzewające: ostra papryka, chilli, goździki, cynamon, imbir, kurkuma, pieprz, kminek, majeranek a także tymianek. W menu zimowym nie powinno zabraknąć także miodu, cebuli i czosnku. Są to produkty o działaniu bakteriostatycznym, podobnym do antybiotyków. Dlatego pomogą nam zapobiegać zimowym przeziębieniom. Polecane są również napoje ciepłe, szczególnie herbata z dodatkiem przypraw rozgrzewających np. z goździkiem oraz miodem.
Potrawy zimne, ciężkostrawne będą wychładzać organizm i należy je ograniczać szczególnie zimowa porą.