Tłuste ryby mogą chronić przed demencją

Zwiększone spożycie ryb przez osoby starsze może zmniejszyć ryzyko demencji - potwierdziły zakrojone na szeroką skalę badania przeprowadzone w Chinach, Indiach i Ameryce Południowej, o których informuje "American Journal of Clinical Nutrition".

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Zwiększone spożycie ryb przez osoby starsze może zmniejszyć ryzyko demencji - potwierdziły zakrojone na szeroką skalę badania przeprowadzone w Chinach, Indiach i Ameryce Południowej, o których informuje „American Journal of Clinical Nutrition".

Od pewnego czasu naukowcy badają związek nawyków żywieniowych z ryzykiem demencji. Interesuje ich zwłaszcza to, czy spożycie ryb może opóźnić demencję i złagodzić jej przebieg. Tłuste ryby morskie są bogate w kwasy omega-3, które - jak wykazały badania - mogą chronić umysł przed otępieniem. Odwrotny efekt, tj. pogorszenie sprawności poznawczych, może być z kolei wynikiem nadmiernego spożycia mięsa innego niż rybie.

By sprawdzić, w jaki sposób konsumpcja ryb i pozostałych rodzajów mięsa wpływa na ryzyko demencji, międzynarodowy zespół naukowców analizował dane na temat około 15 tysięcy mieszkańców Chin, Indii, Kuby, Dominikany, Wenezueli, Meksyku oraz Peru. W badaniu wzięły udział osoby, które ukończyły 65 lat.

We wszystkich krajach - z wyjątkiem Indii - zaobserwowano, że zwiększone spożycie ryb było związane z mniejszą liczbą osób cierpiących na demencję. Naukowcom nie udało się jednak ustalić jednoznacznie tego, czy konsumpcja mięsa może mieć negatywny wpływ na zdolności poznawcze.

(PAP)
koc/ agt/

fot. sxc.hu

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości