Tłuste ryby mogą chronić przed demencją
Zwiększone spożycie ryb przez osoby starsze może zmniejszyć ryzyko demencji - potwierdziły zakrojone na szeroką skalę badania przeprowadzone w Chinach, Indiach i Ameryce Południowej, o których informuje "American Journal of Clinical Nutrition".
Zwiększone spożycie ryb przez osoby starsze może zmniejszyć ryzyko demencji - potwierdziły zakrojone na szeroką skalę badania przeprowadzone w Chinach, Indiach i Ameryce Południowej, o których informuje „American Journal of Clinical Nutrition".
Od pewnego czasu naukowcy badają związek nawyków żywieniowych z ryzykiem demencji. Interesuje ich zwłaszcza to, czy spożycie ryb może opóźnić demencję i złagodzić jej przebieg. Tłuste ryby morskie są bogate w kwasy omega-3, które - jak wykazały badania - mogą chronić umysł przed otępieniem. Odwrotny efekt, tj. pogorszenie sprawności poznawczych, może być z kolei wynikiem nadmiernego spożycia mięsa innego niż rybie.
By sprawdzić, w jaki sposób konsumpcja ryb i pozostałych rodzajów mięsa wpływa na ryzyko demencji, międzynarodowy zespół naukowców analizował dane na temat około 15 tysięcy mieszkańców Chin, Indii, Kuby, Dominikany, Wenezueli, Meksyku oraz Peru. W badaniu wzięły udział osoby, które ukończyły 65 lat.
We wszystkich krajach - z wyjątkiem Indii - zaobserwowano, że zwiększone spożycie ryb było związane z mniejszą liczbą osób cierpiących na demencję. Naukowcom nie udało się jednak ustalić jednoznacznie tego, czy konsumpcja mięsa może mieć negatywny wpływ na zdolności poznawcze.
(PAP)
koc/ agt/
fot. sxc.hu