Te produkty zabijają tłuszcz

Odchudzanie większości z nas kojarzy z wyjątkowo restrykcyjnymi dietami. Nie wszystkie jednak polegają też na tym, by nie jeść. Czasem właśnie trzeba jeść. Ważne tylko, by wiedzieć co. Istnieją produkty, których regularne spożywanie, pomoże nam stracić kilogramy.

Obraz

/ 9Trzeba jeść

Obraz
© archiwum

Odchudzanie większości z nas kojarzy z wyjątkowo restrykcyjnymi dietami. Nie wszystkie jednak polegają na tym, by nie jeść. Czasem właśnie trzeba jeść. Ważne tylko, by wiedzieć co. Istnieją produkty, których regularne spożywanie pomoże nam stracić kilogramy.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 9Papryczki jalapeno

Obraz
© Thinkstock

Jalapeno, piri-piri czy serrano - wszystkie ostre papryczki zawierają kapsaicynę, która odpowiada za ich "piekielny" smak. Alkaloid ten w dużych ilościach jest toksyczny i może uszkodzić wątrobę, ale stosowany z umiarem przyniesie nam same korzyści. Nie tylko zwiększy wydzielanie hormonów szczęścia, ale przede wszystkim pobudzi metabolizm tłuszczów. Pamiętajmy też, że ostre papryczki świetnie przysłużą się także naszemu sercu, ponieważ sprzyjają obniżeniu poziomu szkodliwych trójglicerydów we krwi. Warto dodawać je zwłaszcza do tłustych potraw. wykazują także działanie prewencyjne - nawet niewielkie ilości sproszkowanej papryczki zmniejszają apetyt, szczególnie u osób nieprzyzwyczajonych do ostrych potraw.

/ 9Sardynki

Obraz
© Thinkstock

Sardynki, jak inne tłuste morskie ryby, cenione są przede wszystkim ze względu na zawartość kwasów omega-3. To tzw. dobre tłuszcze, które zaleca się m.in. w profilaktyce chorób serca. Świetnie sprawdzają się także w przypadku zdrowych diet odchudzających. Po pierwsze, kwasy omega-3 posiadają zdolność wiązania i rozpuszczania kwasów nasyconych, dzięki czemu usprawniają oczyszczanie organizmu ze złogów. Po drugie, kwasy te wbudowane w komórki organizmu w swoim działaniu przypominają warstwy teflonu, po których cząsteczki różnych substancji swobodnie prześlizgują się, nie przyklejając się niepotrzebnie do komórek. To w znacznym stopniu usprawnia przemianę materii.

/ 9Płatki owsiane

Obraz
© Thinkstock

Owsiankę naprawdę warto polubić. Oprócz tego, że zawiera wiele cennych składników - przede wszystkim witamin z grupy B - to jeszcze doskonale wypełnia żołądek. Płatki owsiane to węglowodany złożone, organizm trawi je wolniej, przez co glukoza uwalnia się stopniowo, nie powodując gwałtownych skoków insuliny. Dzięki temu nie magazynujemy kalorii. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika, a w tym tzw. beta-glukanów mających dobroczynny wpływ na gospodarkę lipidową (obniżają poziom złego cholesterolu).

/ 9Cynamon

Obraz
© Thinkstock

Odrobina cynamonu poprawia smak deseru, sałatki owocowej, owsianki, ale też dań kuchni orientalnej. Dodatek łyżki cynamonu pomoże też w regulacji gospodarki węglowodanowej naszego organizmu. Przyprawa normuje bowiem poziom cukru we krwi, zapobiegając nagłym napadom głodu. Podkręca metabolizm, co sprzyja pozbywaniu się nadmiaru tłuszczu. Aby osiągnąć efekt, trzeba dodawać do potraw pół łyżeczki tej przyprawy dziennie.

/ 9Ananas

Obraz
© Thinkstock

Ananas słynie z odchudzających właściwości. Nieprzypadkowo, bo ma w sobie wyjątkowy zestaw enzymów i kwasów owocowych, które przyspieszają spalanie tłuszczów. Opinię dietetycznego owocu zawdzięcza jednak bromelinie - enzymowi, który ułatwia trawienie. W ananasie jest dużo błonnika - poprawia perystaltykę jelit i pęcznieje w żołądku, zmniejszając apetyt. Takie właściwości mają świeże owoce, te z puszki, skąpane w słodkiej zalewie, są kaloryczne i pozbawione wielu składników odżywczych.

/ 9Brązowy ryż

Obraz
© Thinkstock

Pełnoziarniste produkty bogate są w błonnik, jeśli jednak mamy wybrać między brązowymi - ryżem a makaronem, postawmy na ryż. Oba te produkty są bogate w błonnik (ok. 4g błonnika na porcję), jednak w przeciwieństwie do makaronu, ryż zawiera zapobiegające chorobom serca i cukrzycy fitosterole. Najważniejsze jednak, że pobudza trawienie.

/ 9Czarna fasola

Obraz
© Thinkstock

Podobno osoby regularnie jedzące ten właśnie rodzaj fasoli ważą mniej i są szczuplejsze w talii. Pamiętajmy jednak, że wszystkie rośliny strączkowe są bogate w błonnik usprawniający procesy trawienne. Fasola zawiera też białko i żelazo, które przyspieszają budowę mięśni i proces spalania tłuszczu. Poza tym jedzenie fasoli pobudza organizm do wytwarzania cholecystokininy - hormonu trawiennego, który ogranicza apetyt.

/ 9Brokuły

Obraz
© Thinkstock

Brokuły to nieodzowny składnik wielu diet odchudzających. Zresztą większość zielonych warzyw świetnie do tego się nadaje. Przede wszystkim są niskokaloryczne, szybko zapełniają żołądek, dając uczucie sytości, a dodatkowo bogate są w nierozpuszczalny błonnik, którego trawienie wymaga dużej dawki energii. Okazuje się, że strawienie porcji brokułów pochłania więcej energii niż ilość jaką dostarczają nam te zielone warzywa.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu