Trwa ładowanie...
d1pxzwi
15-10-2018 14:40

Tarta serowa z kurkami. Smakowite zwieńczenie sezonu

Przepis

Sezon na kurki powoli się kończy. Monika, autorka bloga "Moniki Smakołyki" ma więc dla was świetny przepis na kruchą tartę z delikatnym grzybowym farszem. Smak kurek został podkręcony dzięki dodaniu kaparów i trawy cytrynowej. Aż ślinka cieknie!

d1pxzwi
5.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Moniki Smakołyki
Źródło: Moniki Smakołyki
Składniki

Ciasto:

  • 1 jajko,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 300 g mąki tortowej,
  • 2 łyżki mąki krupczatki,
  • ok. 100 ml zimnej wody.

Ponadto:

  • 200 g drobnych kurek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 trawa cytrynowa,
  • szczypta soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 270 g sera sałatkowo kanapkowego ,
  • 3 jajka,
  • 200 g śmietany 18 proc.,
  • 3 duże łyżki posiekanego koperku,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 1-2 łyżki kapary,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą.
Przepis

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 10 min.
Piekarnik nastawiamy na 220 st. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki.

Oczyszczamy i osuszamy kurki, jeśli mamy małe zostawiamy w całości, większe można przekroić. Czosnek kroimy w drobną kostkę, a trawę cytrynową przecinamy po długości. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem trawy cytrynowej. Następnie dodajemy kurki, czosnek, podsmażamy (nie mieszamy) do momentu, aż odparuje z nich woda. Delikatnie mieszamy i przyrumieniamy, pod koniec oprószamy solą. Wyjmujemy trawę cytrynową, a grzyby pozostawiamy do przestygnięcia.

Jajka łączymy z pokrojonym na kawałki serem kanapkowym, śmietaną i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, młotkowanym z kolendrą (nie dodajemy soli!). Dodajemy koperek i mieszamy z masą. Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Dodajemy kurki, kapary i pieczemy ok. 15-20 min w 185 st.

Tarta serowa z kurkami. Smakowite zwieńczenie sezonu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1pxzwi
d1pxzwi
d1pxzwi
d1pxzwi
Więcej tematów
d1pxzwi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj