Tarta serowa z kurkami. Smakowite zwieńczenie sezonu
Sezon na kurki powoli się kończy. Monika, autorka bloga "Moniki Smakołyki" ma więc dla was świetny przepis na kruchą tartę z delikatnym grzybowym farszem. Smak kurek został podkręcony dzięki dodaniu kaparów i trawy cytrynowej. Aż ślinka cieknie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 1 jajko,
- 100 g zimnego masła,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 300 g mąki tortowej,
- 2 łyżki mąki krupczatki,
- ok. 100 ml zimnej wody.
Ponadto:
- 200 g drobnych kurek,
- 1 łyżka masła,
- 1 trawa cytrynowa,
- szczypta soli,
- 2 ząbki czosnku,
- 270 g sera sałatkowo kanapkowego ,
- 3 jajka,
- 200 g śmietany 18 proc.,
- 3 duże łyżki posiekanego koperku,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- 1-2 łyżki kapary,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą.
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. lub zamrażalnika na 10 min.
Piekarnik nastawiamy na 220 st. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki.
Oczyszczamy i osuszamy kurki, jeśli mamy małe zostawiamy w całości, większe można przekroić. Czosnek kroimy w drobną kostkę, a trawę cytrynową przecinamy po długości. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem trawy cytrynowej. Następnie dodajemy kurki, czosnek, podsmażamy (nie mieszamy) do momentu, aż odparuje z nich woda. Delikatnie mieszamy i przyrumieniamy, pod koniec oprószamy solą. Wyjmujemy trawę cytrynową, a grzyby pozostawiamy do przestygnięcia.
Jajka łączymy z pokrojonym na kawałki serem kanapkowym, śmietaną i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, młotkowanym z kolendrą (nie dodajemy soli!). Dodajemy koperek i mieszamy z masą. Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Dodajemy kurki, kapary i pieczemy ok. 15-20 min w 185 st.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze