Szpinak: zielone zdrowie na talerzu

Dla tych, którzy bywali zmuszani do jedzenia obrzydliwej papki, szpinak pozostał w pamięci jako koszmar dzieciństwa, od którego można co najwyżej odwrócić z niesmakiem głowę. Tymczasem to cenne warzywo może być smaczne, jeśli umiejętnie się je przyrządzi, a co ważniejsze, jest zdrowe ? mimo że wcale nie ma w sobie tak dużej ilości żelaza, jak przez lata sądzono.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Dla tych, którzy bywali zmuszani do jedzenia obrzydliwej papki, szpinak pozostał w pamięci jako koszmar dzieciństwa, od którego można co najwyżej odwrócić z niesmakiem głowę. Tymczasem to cenne warzywo może być smaczne, jeśli umiejętnie się je przyrządzi, a co ważniejsze, jest zdrowe – mimo że wcale nie ma w sobie tak dużej ilości żelaza, jak przez lata sądzono.

Kilkadziesiąt lat temu powszechnie uważano, że szpinak ma w sobie niezwykle dużo żelaza, i dlatego dzieci „dręczono” nim niemal od kołyski. Tymczasem okazuje się, że żelaza, które miało być głównym i najważniejszym dobroczynnym składnikiem tego warzywa, wcale nie jest tak dużo.

Zwykły błąd sekretarki spowodował długoletnie zmuszanie biednych maluchów, których matki kazały im zjadać go w ogromnych ilościach, wierząc w liczby i wysoki procent zawartości żelaza w szpinaku. Jak to się stało? W czasie obliczeń, które miały ukazać, jaki jest skład chemiczny szpinaku, zapisująca dane kobieta pomyliła się i źle wpisała dane. Zamiast wpisać 3 miligramy, asystentka hojnym gestem dodała jedno zero i od tamtej pory wszyscy byli przekonani, iż w 100 gramach tego zielonego warzywa jest aż 30 miligramów żelaza.

Nie dla każdego

Zwykły błąd sprawił, że od tamtej pory wszyscy uznali szpinak za warzywo niezwykle bogate w żelazo. Nie jest co prawda tak, że tego pierwiastka nie ma w szpinaku w ogóle, jednak jego ilość nie jest wcale tak znaczna, jak wcześniej przypuszczano.

Niezależnie od zawartości żelaza szpinak jest niezwykle zdrowy i ma w sobie wiele innych wartościowych składników odżywczych. Chociaż nie jest dobry dla każdego. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego, nie powinny go spożywać osoby cierpiące m.in. na reumatyzm czy artretyzm oraz mające poważne problemy z nerkami, jak również wątrobą. Wszystko dlatego, że wspomniany kwas szczawiowy tworzy wraz z wapniem nieprzyswajalny przez ludzki organizm związek.

Wiele osób uznaje szpinak za „warzywo młodości”, twierdzą bowiem, że dzięki jego spożywaniu można na dłużej zachować młodość i witalność. Na pewno ma doskonałe właściwości regulujące trawienie. Pomaga szczególnie cierpiącym na uporczywe zaparcia i wzdęcia. Co ważniejsze, ma też działanie przeciwnowotworowe. Kolejną jego zaletą jest też na pewno (szczególnie dla pań będących na niskokalorycznej diecie) fakt, iż szpinak jest bardzo mało kaloryczny. Oprócz tego jest bogaty w minerały; magnez, potas, wapń, żelazo oraz w kwas foliowy, jak również witaminy A i C.

Z liści szpinaku kiedyś przygotowywano okłady na rany, które nie chciały się goić, oraz na oparzenia. To warzywo ma również właściwości oczyszczające.

Smaczny i zdrowy

Chociaż nie wszyscy się z tym zgodzą, szpinak jest również bardzo smaczny. Można podawać go na wiele różnych sposobów. To warzywo świetnie smakuje jako główny składnik dania, jak też w roli dodatku. Wart spróbowania jest z pewnością na przykład makaron z ugotowanym szpinakiem, dodatkiem czosnku i jajkiem. Niektórzy uwielbiają ugotowany z czosnkiem i dodatkiem soli i pieprzu sam szpinak, inni tolerują go wyłącznie jako dodatek do dania głównego.

Doskonałe mogą być również zapiekane piersi kurczaka, na które przepis jest niezwykle prosty i łatwy w wykonaniu. Surowe, umyte i przyprawione według smaku piersi kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu. Na piersi nakładamy szpinak (możemy użyć mrożonego), zalewamy śmietaną lub jogurtem naturalnym z dodatkiem ulubionych przypraw. Można także dodać kilka ząbków czosnku. Pieczemy 30 do 40 minut.

Warto zapomnieć o dawnych uprzedzeniach z dzieciństwa i spróbować jeszcze raz posmakować tego warzywa. Być może okaże się, że szpinak jest całkiem smaczny i nie ma nic wspólnego z koszmarami!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny