Szaszłyki z grilla. Jak zrobić szaszłyki na grilla?
Mogą być znakomitym urozmaiceniem biesiady przy grillu. Szaszłyki dają ogromne pole do popisu, ponieważ można je komponować z rozmaitych składników: różnych gatunków mięsa, warzyw, owoców, a nawet… słodkich pianek. Jak je przygotować?
To specjał o wielowiekowej tradycji. Według jednej teorii jego korzeni należy szukać w centralnej Azji, według innej – na Krymie, z którego pochodzili tatarscy wojownicy przemierzający w błyskawicznym tempie ogromne połacie Europy. Nie mając czasu na przyrządzanie posiłków nadziewali na szable kawałki mięsa, najchętniej jagnięciny, i opiekali je nad ogniskami. To właśnie z języka tatarskiego pochodzi słowo szaszłyk.
Dziś zazwyczaj przyrządzamy go nie nad ogniskiem, ale na grillu, który w sezonie wiosenno-letnim jest bardzo chętnie wykorzystywany przez mieszańców naszego kraju. Czy jednak na pewno wiemy wszystko o przygotowywaniu dobrych szaszłyków?
Szaszłyki na grilla - Co na szaszłyki z grilla?
Szaszłyki cieszą się ogromną popularnością, ponieważ można je przyrządzić na wiele sposobów, z rozmaitych składników. Wiele osób nie wyobraża sobie tego specjału bez mięsa, zazwyczaj z kurczaka, choć świetnie sprawdza się także wieprzowina (zwłaszcza polędwiczki), wołowina (rostbef, polędwica), jagnięcina czy baranina. Planując przygotowanie szaszłyków warto też mieć pod ręką boczek lub wędzoną szynkę. Niektórzy do ich przyrządzenia wykorzystują nawet wątróbkę, szczególnie cielącą.
Zobacz też: Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?
W składzie szaszłyków nie powinno zabraknąć również warzyw, oprócz tych najpopularniejszych: cebuli, różnokolorowych papryk, pomidorków koktajlowych albo cukinii możemy dodać również brukselkę, szparagi, bakłażana, a także pieczarki. Ciekawym dodatkiem będą suszone śliwki, figi, plasterki świeżego ananasa lub mango
Do szaszłyków można też dodać ryby (np. łososia), owoce morza (choćby krewetki) czy cypryjski ser halloumni wytwarzany z mleka krowiego, owczego i koziego, wzbogacony suszoną miętą, charakteryzujący się wysokim punktem topnienia, dzięki czemu świetnie nadaje się do grillowania. Podczas obróbki termicznej nie rozpada się, zachowując zwartą strukturę – pod chrupiącą skórką kryje się miękki i elastyczny miąższ. Podobne właściwości ma tofu, czyli twarożek z mleka sojowego.
Szaszłyki z grilla można również przygotować na słodko, np. z pianek marshmallow, nadzianych naprzemiennie z owocami (malinami, truskawkami, pokrojonym jabłkiem, bananem, ananasem) i opieczonych przez ok. 5 minut, aby owoce się podgrzały, a pianki lekko przyrumieniły.
Szaszłyki na grilla - Czy marynować szaszłyki na grilla?
Szaszłyki warzywne nie potrzebują marynaty, przed grillowaniem wystarczy je skropić oliwą i posypać przyprawami: solą, pieprzem, papryką czy ziołami prowansalskimi. Jeśli jednak chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak możemy przed ułożeniem na ruszcie zanurzyć je np. w jogurcie zmieszanym ze startym imbirem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i szczyptą chili.
Na pewno warto zamarynować mięso na szaszłyki. Możemy zastosować metodę gruzińską i po prostu natrzeć je na 12 godzin przed grillowaniem surową cebulą albo wzorując się na Bułgarach zamarynować w jogurcie z tartymi ogórkami, zieloną papryką, czosnkiem i cząbrem (taką mieszankę najlepiej lubi drób).
Interesującą marynatą dla wieprzowiny będzie emulsja z oliwy, octy winnego, mielonej papryki, kolendry i czosnku. Jeśli chcemy uzyskać bardziej egzotyczny smak kurczaka warto zamarynować go w zalewie z oliwy, soku limonkowego i papryczki chili.
Przyrządzając szaszłyki z ryby należy ją natrzeć na około pół godziny przed grillowaniem oliwą zmieszaną np. z sosem sojowym, octem winnym i szczyptą cukru. Dość mdłe tofu warto wcześniej zamarynować (przynajmniej na godzinę) w zalewie z oliwy, sosu sojowego, miodu, świeżo startego korzenia imbiru oraz pieprzu.
Szaszłyki na grilla - Jak grillować szaszłyki by były miękkie i rumiane?
Krojenie i nadziewanie składników na szaszłyka do grilla jest jednym z kluczy do sukcesu. Mięso oraz warzywa czy owoce muszą być podzielone na kawałki o podobnej wielkości, dzięki czemu upieką się równomiernie. Mięso powinno posiadać choć odrobinę tłuszczu, by zachowało miękkość i soczystość. Dobrym rozwiązaniem jest obłożenie szczególnie chudych kawałków plasterkami boczku.
Do szaszłyków potrzebujemy specjalnych długi patyczków, które przez pół godziny moczymy w wodzie, by zabezpieczyć drewno przed spaleniem. Później nadziewamy składniki, w dowolnej kolejności, jednak z zachowaniem ich różnorodności.
Szaszłyki układamy na tacce do grillowania lub owijamy w folię aluminiową. Wcześniej warto je posmarować oliwą za pomocą silikonowego pędzelka. Pieczemy na średnim ogniu i dopiekamy na mniejszym żarze. Szaszłykom warzywnym wystarczy 10 minut, drobiowym – ok. 15 min., zaś wieprzowym – ok. 20 min.
Szaszłyki na grilla z kurczakiem, - przepis
To jedna z najpopularniejszych wersji tego dania. Szaszłyk z kurczaka jest ulubioną potrawą Marcina Gortata, najsłynniejszego polskiego koszykarza ostatnich lat. Przepis zdradziła w jednym z programów telewizyjnych mama sportowca, Alicja Sołtysiak-Gortat.
Mięso drobiowe musi być wcześniej marynowane przez kilka godzin w oliwie, soku z cytryny, curry i sosie sojowym, a następnie owinięte plasterkami boczku i nadziane na patyczek, na przemian z plastrami cebuli i marchewki oraz kawałkami papryki, a następnie smażone na grillu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl