Szarlotka malinowa
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 450 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g masła
- parę łyżek zimnej wody (tak, aby zlepił się ciasto)
- Nadzienie:
- 600 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone na kawałki zimne masło i wszystko rozdrabniamy mieszadłem miksera.
Dodajemy parę łyżek zimnej wody tak, aby połączyć składniki w jedną kulę. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy w folię lub wkładamy do woreczka i wkładamy do lodówki.
Robimy nadzienie. Maliny płuczemy na sitku, osuszamy i mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem. Mrożone wcześniej rozmrażamy.
Jedną częścią ciasta wylepiamy średnią blaszkę (np. 20x30 m), wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód wykładamy równomiernie owoce. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na lekko posypanym mąką papierze do pieczenia i przykrywamy nim owoce (rozwałkowane ciasto można przenieść nawijając je na wałek).
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut na złoty kolor. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje podane na ciepło z gałką lodów.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze