Synsepal słodki – magiczny owoc. Kwaśną cytrynę zmienia w słodką przekąskę
Jak to działa?
Synsepal słodki, zwany również cudownymi jagodami, to niezwykły owoc, który w kilka minut potrafi zmienić odczucia naszych kubków smakowych. Dzięki niemu cytryna staje się słodka, a papryczka chili traci swoją ostrość. W Polsce dopiero odkrywamy jego wyjątkowe właściwości, ale w Japonii, Stanach Zjednoczonych czy Wielkiej Brytanii synepal to obiekt absolutnego kulinarnego szaleństwa.
Niezwykłe właściwości
Zawarta w synsepalu mirakulina blokuje na języku kubki smakowe odpowiedzialne za odczuwanie smaku kwaśnego i zmienia go w słodki. Same owoce są praktycznie bez smaku. Nie dodaje się ich do potraw, tylko żuje powoli przed rozpoczęciem posiłku, starając się, by owoc miał kontakt z jak największą powierzchnią języka. Efekt utrzymuje się przez około godzinę do dwóch, pozwalając na niezwykłe eksperymenty smakowe.
Gdzie można kupić?
Niestety jest bardzo nietrwały, dlatego sprowadzenie go np. do Europy jest bardzo trudne, a przede wszystkim kosztowne. Po wielu latach eksperymentowania opracowano metodę suszenia owocu, tak by nie tracił swoich właściwości i na szerszy rynek synsepal trafił w postaci tabletek zawierających sproszkowany owoc. Dzięki temu jego okres trwałości z kilku dni wzrósł do kilkunastu miesięcy. W takiej też postaci synsepal można kupić w Polsce. Niestety produkt nie jest tani. Za 20 porcji zapłacimy ok. 100 zł.
Źródło polifenoli
Synsepal zawiera nie tylko mirakulinę. Te drobne owoce, przypominające jagody to skarbnica polifenoli, czyli związków, które wykazują działanie przeciwutleniające. Są one wykorzystywane w profilaktyce miażdżycy oraz nowotworów.