Trwa ładowanie...
d5i1tw1
oprac. Katarzyna Gileta

Stuzzichini - kąski z ciasta francuskiego

Przepis

Stuzzichini to kolejne włoskie określenie na przekąski serwowane podczas aperitivo. Często pod tą nazwą spotykam różnego rodzaju małe kąski z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Ciasto francuskie jest wdzięczne i otwiera wiele możliwości. Stuzzichini mogą być zwykłymi kawałkami pieczonego ciasta, faszerowane mięsem, serami, szpinakiem. Mieć kształty minikanapeczek nabitych na wykałaczki. Często można je kupić w piekarniach na wagę. Gotowe ciasto francuskie jest łatwo dostępne, toteż przygotowanie takich przekąsek nie będzie trudne. Im mniejsze kawałki, tym lepiej. Ciasto można przekładać koncentratem pomidorowym lub obtaczać w sezamie i maku. Fantazja zdecydowanie pomaga w kulinarnej zabawie z ciastem francuskim. Stuzzichini idealnie układają się w apetyczny kopczyk w miseczce lub koszyczku. Dobrze się je podjada w cieple popołudniowego słońca i z kieliszkiem schłodzonego frizzante.

d5i1tw1
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
"Italia dla zielonych"
Źródło: "Italia dla zielonych", fot: Alicja Rokicka
Składniki
  • 1 arkusz ciasta francuskiego (wersja roślinna bez masła)
  • 3–4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oregano lub 1/2 łyżeczki młotkowanego chili
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
Przepis
  • Rozciągnij arkusz ciasta francuskiego i przetnij na 2 równe części. Przenieś jedną od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pierwszy kawałek ciasta posmaruj koncentratem. Ważne, żeby był to koncentrat – passata będzie za mokra. Posyp oregano, solą i ewentualnie chili lub płatkami drożdżowymi. Równo nakryj pierwszy arkusz ciasta drugim. Widelcem zrób dziurki.
  • Nożem lub kuchenną łopatką do cięcia potnij ciasto w małe prostokąty, mniej więcej 3×2 cm. Możesz je rozdzielić, ale nie jest to konieczne.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz około 15 minut. Kiedy kąski wystygną, porozdzielaj te, które się skleiły.

Przepis pochodzi z książki Alicji Rokickiej "Italia dla zielonych"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Stuzzichini - kąski z ciasta francuskiego
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

1
1
Share
d5i1tw1
d5i1tw1
d5i1tw1
d5i1tw1
d5i1tw1
Więcej tematów
d5i1tw1