Stuzzichini - kąski z ciasta francuskiego

Stuzzichini to kolejne włoskie określenie na przekąski serwowane podczas aperitivo. Często pod tą nazwą spotykam różnego rodzaju małe kąski z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Ciasto francuskie jest wdzięczne i otwiera wiele możliwości. Stuzzichini mogą być zwykłymi kawałkami pieczonego ciasta, faszerowane mięsem, serami, szpinakiem. Mieć kształty minikanapeczek nabitych na wykałaczki. Często można je kupić w piekarniach na wagę. Gotowe ciasto francuskie jest łatwo dostępne, toteż przygotowanie takich przekąsek nie będzie trudne. Im mniejsze kawałki, tym lepiej. Ciasto można przekładać koncentratem pomidorowym lub obtaczać w sezamie i maku. Fantazja zdecydowanie pomaga w kulinarnej zabawie z ciastem francuskim. Stuzzichini idealnie układają się w apetyczny kopczyk w miseczce lub koszyczku. Dobrze się je podjada w cieple popołudniowego słońca i z kieliszkiem schłodzonego frizzante.

Stuzzichini - kąski z ciasta francuskiegoStuzzichini - kąski z ciasta francuskiego
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (wersja roślinna bez masła)
  • 3–4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oregano lub 1/2 łyżeczki młotkowanego chili
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżki płatków drożdżowych

Przepis

  • Rozciągnij arkusz ciasta francuskiego i przetnij na 2 równe części. Przenieś jedną od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pierwszy kawałek ciasta posmaruj koncentratem. Ważne, żeby był to koncentrat – passata będzie za mokra. Posyp oregano, solą i ewentualnie chili lub płatkami drożdżowymi. Równo nakryj pierwszy arkusz ciasta drugim. Widelcem zrób dziurki.
  • Nożem lub kuchenną łopatką do cięcia potnij ciasto w małe prostokąty, mniej więcej 3×2 cm. Możesz je rozdzielić, ale nie jest to konieczne.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i piecz około 15 minut. Kiedy kąski wystygną, porozdzielaj te, które się skleiły.
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki