Będziesz w szoku!
Jak jajka, to tylko kurze. Może jeszcze przepiórcze, spopularyzowane przez szefów kuchni. A jadalnych jaj pochodzących od ptaków jest ponad 9000! A co z jajami, które nie pochodzą od ptaków, a są uznanym rarytasem na świecie? Przekonajcie się, jakie jajka jada się na świecie!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kawior
Synonim wykwintności i luksusu. To solona ikra ryb jesiotrowatych, łososiowatych i dorszowatych. Od gatunku ryby zależy cena kawioru, a także jego smak, wielkość, kolor i konsystencja. Powinien być jedzony w małych porcjach ułożonych na łyżeczce z masy perłowej, ponieważ metal psuje smak kawioru. Swoje zastosowanie kawior odnalazł także w kosmetykach, choć prawdziwi amatorzy kawioru uznają to za profanację.
Jaja ślimaka
Przysmak Francuzów, zwany caviar d’escargots, czyli po prostu kawior ślimaka. Te białe jaja ślimacze nie są oczywiście ikrą, więc nazwa "kawior" jest nieco na wyrost. Ale uwaga – jeśli myślicie, że jajka należące do ślimaka gatunku Helix aspersa to marna podróbka kawioru z jesiotra, to jesteście w błędzie. Jajeczka tego ślimaka są rarytasem wielokrotnie droższym od rybiej ikry i o wiele bardziej niedostępnym dla zwykłego śmiertelnika.
Jaja krokodyla
Popularne na Jamajce i w Australii. Choć smak krokodylich jaj jest nieco rybny, to dużą popularnością cieszą się lody na ich bazie, produkowane na Filipinach. Podobno dania, w których składzie znajdują się krokodyle jaja, mają delikatną, kremową strukturę.
Jajka ośmiornicy
Przysmak w Azji – zwłaszcza w Korei i w Japonii. Towar luksusowy, ponieważ ośmiornice składają swe jaja w miejscach ciemnych i niedostępnych – to podwodne jaskinie. Stąd pozyskanie tego przysmaku nie należy do najłatwiejszych. Co ciekawe jajka ośmiornicy są bogactwem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, a mimo ich wątpliwej urody cieszą się powodzeniem z uwagi na maślany i lekko orzechowy smak.
Jajka araukany
To kura pochodzące z Chile. Jak na ptaka tego gatunku ma bardzo nietypowy wygląd, bo nie posiada ogona, za to ma wąsy, stąd niekiedy nazywa się je "wąsatymi kurami". Ich jajka nie zawierają cholesterolu, ale nie to czyni je wyjątkowymi, a kolor. Araukana znosi zielone i niebieskie jaja.