Stromboli z serem żółtym i brokułami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- Składniki na ciasto
- • 15 g świeżych drożdży
- • łyżeczka cukru
- • łyżeczka soli
- • 3 łyżki ciepłej wody
- • 500 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
- • szklanka letniej wody
- • dwie łyżki oliwy z oliwek
- • 1 jajko
- Składniki na farsz:
- • 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
- • 250 g brokułów
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć i odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzeć na tarce, brokuły wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować przez około 3-4 minuty. Ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Na środek nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch delikatnie ponacinać nożem, w kilku miejscach, wzdłuż krótszego boku. Bułki przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut – do momentu, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Stromboli piec w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut do momentu zarumienienia się ciasta.Smacznego!
Przepis dodał użytkownik Gość
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze