Trwa ładowanie...
dojms2z
14-10-2015 14:45

Stromboli z serem żółtym i brokułami

Przepis
Oceń jako pierwszy:
dojms2z
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Składniki
  • Składniki na ciasto
  • • 15 g świeżych drożdży
  • • łyżeczka cukru
  • • łyżeczka soli
  • • 3 łyżki ciepłej wody
  • • 500 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550
  • • szklanka letniej wody
  • • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • • 1 jajko
  • Składniki na farsz:
  • • 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • • 250 g brokułów
Przepis

Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć i odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzeć na tarce, brokuły wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować przez około 3-4 minuty. Ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Na środek nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch delikatnie ponacinać nożem, w kilku miejscach, wzdłuż krótszego boku. Bułki przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut – do momentu, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Stromboli piec w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut do momentu zarumienienia się ciasta.Smacznego!

Przepis dodał użytkownik Gość

Stromboli z serem żółtym i brokułami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dojms2z
dojms2z
dojms2z
dojms2z
Więcej tematów
dojms2z