Jak ułatwić sobie pracę?
W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadamy, jak poradzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj sztuczki, które ułatwią ci szybkie krojenie niektórych produktów.
Zobacz wideo, z którego dowiesz się, jak ugotować domowy makaron:
Idealnie równe plasterki do sałatki
Przygotowujesz deser albo sałatkę z truskawkami? Pokrojenie dużej ilości owoców na zgrabne plasterki wymaga sporo cierpliwości i czasu. Aby ułatwić sobie pracę, możesz użyć... krajalnicy do jajek. To proste urządzenie doskonale nadaje się do truskawek. Nie miażdży owoców, a plasterki wyjdą idealnie równe. Krajalnica nadaje się również do awokado, mozzarelli czy kiwi.
Dwa talerze i garść pomidorków
Krojenie pomidorków koktajlowych na pół jest czasochłonne. Wystarczy jednak prosty trik, by pokroić za jednym zamachem kilkanaście sztuk. Połóż pomidorki na płaskim talerzu. Przykryj je drugim talerzem. Lekko dociśnij, w szczelinę wsuń ostry nóż i przetnij wszystkie pomidorki. Szybko i prosto!
Patent na ser
Jak przekroić biały ser np. kozi lub biszkopt? To proste, użyj nici dentystycznej. Pamiętaj jednak, by wybrać tę bez smaku i zapachu, chyba że masz ochotę na miętowy twarożek. Wyznacz oczekiwaną grubość plastra sera lub wysokość biszkoptu. W przypadku ciasta będziesz musiał zaznaczyć tę wartość na całym obwodzie wykałaczkami. Następne owiń go nitką, napręż ją i skrzyżuj końce, powoli przecinając biszkopt czy ser.
Bez pestki, bez problemu
Trwa sezon na czereśnie, za chwilę na straganach pojawią się też wiśnie. Nie ma nic lepszego od kawałka brownie z tymi owocami lub pysznego dżemu. Jednak wydrylowanie dużej ilości owoców może spędzać sen z powiek, zwłaszcza jeśli nie macie w swojej kuchni drylownicy. Spokojnie, nie musicie biec do sklepu z AGD. Wystarczy butelka (o szyjce mniejszej niż średnica owocu) i pałeczka do chińszczyzny. Umieść czereśnię lub wiśnię ogonkiem do dołu ma butelce. Przytrzymując owoc, wbij w niego pałeczkę. Pestka wpadnie do środka.