Trwa ładowanie...
d4ifso4
21-06-2014 19:31

Sos angielski z truskawkami

Przepis
4.6
(23 głosy)
Oceń:
d4ifso4
Składniki
  • Sos angielski:
    • mleko 3,2 %- 150 ml
    • kremówka- 100 ml
    • żółtka- 3 szt.
    • cukier- 3 łyżki
    • wanilia- pół laski
  • Kisiel truskawkowy:
    • truskawki- 300 g
    • cukier- 1 łyżka
    • skrobia kukurydziana- 1 łyżka lekko czubata
    • woda- 1/2 szklanki
Przepis

Sos angielski:
[list=1]
[]Mleko zagotować z kremówką i ziarenkami wanilii. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.
[
]Do masy z żółtkami dolać pomału połowę gorącego mleka, dokładnie wymieszać i przelać z powrotem do garnka z pozostałym mlekiem.
[]Podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając łyżką, aż do lekkiego zgęstnienia sosu- czyli około 2,5-3 minuty (sos powinien oblepiać łyżkę).
[
]Natychmiast zdjąć z palnika, by sos się nie zwarzył. Schłodzić w lodówce.
[/list]

Kisiel truskawkowy:
[list=1]
[]Umyte truskawki pokroić na kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 10-15 minut, aż puszczą sok.
[
]W tym czasie skrobię dokładnie wymieszać rózgą w 1/2 szklanki wody.
[]Garnuszek z truskawkami wstawić na palnik, dodać ziarenka z laski wanilii i całość zagotować.
[
]Od razu po zagotowaniu, dolać mieszankę wody ze skrobią i cały czas mieszać, aż do zgęstnienia.
[*]Ostudzić.
[/list]
Przygotowanie:Na dno pucharków wlać kisiel truskawkowy, a na górę sos angielski. Podawać schłodzone. Z przepisu wychodzą 3 porcje po 250 ml.Smacznego! :)

Przepis dodał użytkownik krainamiodemplynaca.blogspot.com

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ifso4
d4ifso4
d4ifso4
Więcej tematów
d4ifso4