Sos angielski z truskawkami
- Sos angielski:
- mleko 3,2 %- 150 ml
- kremówka- 100 ml
- żółtka- 3 szt.
- cukier- 3 łyżki
- wanilia- pół laski
- Kisiel truskawkowy:
- truskawki- 300 g
- cukier- 1 łyżka
- skrobia kukurydziana- 1 łyżka lekko czubata
- woda- 1/2 szklanki
Sos angielski:
[list=1]
[]Mleko zagotować z kremówką i ziarenkami wanilii. W międzyczasie ubić żółtka z cukrem na puszystą masę.
[]Do masy z żółtkami dolać pomału połowę gorącego mleka, dokładnie wymieszać i przelać z powrotem do garnka z pozostałym mlekiem.
[]Podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając łyżką, aż do lekkiego zgęstnienia sosu- czyli około 2,5-3 minuty (sos powinien oblepiać łyżkę).
[]Natychmiast zdjąć z palnika, by sos się nie zwarzył. Schłodzić w lodówce.
[/list]
Kisiel truskawkowy:
[list=1]
[]Umyte truskawki pokroić na kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 10-15 minut, aż puszczą sok.
[]W tym czasie skrobię dokładnie wymieszać rózgą w 1/2 szklanki wody.
[]Garnuszek z truskawkami wstawić na palnik, dodać ziarenka z laski wanilii i całość zagotować.
[]Od razu po zagotowaniu, dolać mieszankę wody ze skrobią i cały czas mieszać, aż do zgęstnienia.
[*]Ostudzić.
[/list]
Przygotowanie:Na dno pucharków wlać kisiel truskawkowy, a na górę sos angielski. Podawać schłodzone. Z przepisu wychodzą 3 porcje po 250 ml.Smacznego! :)
Przepis dodał użytkownik krainamiodemplynaca.blogspot.com
Podziel się opinią
Komentarze