- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg skrzydełek,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu barbecue lub pikantnego keczupu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, chili do smaku
Przepis
Skrzydełka dokładnie myjemy, suszymy i obcinamy nożyczkami lotki. Do miseczki wlewamy miód, dodajemy ketchup, sos sojowy, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy imbirem, chili, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Taką marynatą nacieramy skrzydełka. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl