Soczyste skrzydełka z miodem i imbirem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg skrzydełek,
- 4 łyżki miodu,
- 2 łyżki sosu barbecue lub pikantnego keczupu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, chili do smaku
Skrzydełka dokładnie myjemy, suszymy i obcinamy nożyczkami lotki. Do miseczki wlewamy miód, dodajemy ketchup, sos sojowy, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy imbirem, chili, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Taką marynatą nacieramy skrzydełka. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze