Trwa ładowanie...

Śniadaniowe burritos. Poranny hit z amerykańskiego Zachodniego Wybrzeża

Amerykanie mają tendencję do upraszczania. To uproszczenie, ale coś w tym jest. Wszystko sprzedają w dużych opakowaniach, wszędzie podjeżdżają samochodem, w większości filmów wiadomo od pierwszej sceny, kto zabił. Podobnie jest z ich jedzeniem. Ma być szybko, nieskomplikowanie i dużo. Nawet na śniadanie. Gdyby na przykład wziąć wszystko, co ma się zamiar zjeść na śniadanie i zawinąć to w placek? Czyż nie byłaby to kwintesencja amerykańskości? Byłaby i nawet ktoś to już wymyślił. Poznajcie śniadaniowe burritos.

Śniadaniowe burritos. Poranny hit z amerykańskiego Zachodniego WybrzeżaŹródło: AdobeStock
d33mff6
d33mff6

Śniadaniowe burrito zostało wymyślone i spopularyzowane w południowych stanach Zachodniego Wybrzeża, przede wszystkim w Nowym Meksyku, który jest silnie zdominowany przez kuchnię tex-mex.

Pierwszy raz podane w barze Tia Sophia w Santa Fe w 1975 roku. Placek zawierał śniadaniowe klasyki - jajecznicę, bekon, ziemniaki i ser. Śniadaniowe burrito ma wiele odmian. W zasadzie każdego dnia może być innym daniem. Co dom, co dinner, to inna wersja. Może zawierać pozostałości z wczorajszego obiadu, albo świeże zielone warzywa, może być pełne mięsa i fasoli, albo lekkie i wegetariańskie. Zawsze jednak jest pożywne i dobrze zaczyna się z nim dzień.

Klasyczne breakfast burrito

Składniki na salsę pico de gallo:

  • 2 pokrojone na kawałki dojrzałe pomidory
  • 1/2 papryki jalapeno (bez pestek)
  • 1/2 posiekanej niewielkiej czerwonej cebuli
  • pęczek posiekanej grubo kolendry
  • sok z połowy limonki

Zobacz też: Sernik królewski według Joli Caputy. Najlepszy przepis

Na burrito:

  • 2 łyżki oleju
  • chorizo
  • pieczone ziemniaki w ćwiartkach
  • 8 dużych jajek
  • sos chilli
  • 4 duże tortille
  • 2 pokrojone w plastry awokado
  • pół szklanki startego sera Cheddar
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: połączyć pomidory, papryczkę, cebulę, kolendrę i sok z limonki, posolić i popieprzyć, odstawić. Na nieprzywierającej dużej patelni rozgrzać olej, dodać chorizo i podsmażyć, aż będzie lekko chrupiące (ok. 5 min). Wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby je trochę odsączyć. Podsmażyć wcześniej przygotowane ziemniaki. W misce rozbełtać jajka z solą, pieprzem i sosem chilli. Jajka wylać na ziemniaki i smażyć, aż się zetną (ok. 3 min). Zdjąć z patelni i zadbać, żeby nie wystygły. Wytrzeć patelnię i podgrzać na niej tortille. Składniki wykładać na placki: awokado, jajka, salsę i starty cheddar. Ciasno zawinąć placek, przekroić na pół i podawać ciepłe.

Zdrowe Breakfast Burrito

Składniki:

  • ½ kg pokrojonych na niewielkie kawałki małych ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 9 dużych jajek
  • 3 duże tortille
  • 1 paczka młodego szpinaku
  • 150 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 300 g ugotowanej i odsączonej czarnej fasoli
  • 150 g salsy pico de gallo z pomidorów, cebuli, limonki i kolendry
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g kolendry
  • sól i pieprz
  • 1 limonka

Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Na blasze wyłożonej pergaminem rozprowadzić ziemniaki, polać je oliwą, posolić, popieprzyć, oprószyć wędzoną papryką, wymieszać i piec przez 30 minut, aż będą brązowe i chrupiące. Na patelni grillowej grillować paprykę, aż będzie miękka. Zdjąć z patelni i pokroić w paseczki. Na rozgrzanej na patelni oliwie usmażyć jajecznicę. Podgrzać tortille. Na placku układać: szpinak, kapustę, jajecznicę, grillowaną paprykę, fasolę, salsę pico de gallo, ziemniaki, awokado i kolendrę. Posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki. Zawinąć placek, zawinąć w folię aluminiową i przekroić na pół. Podawać ciepłe.

Breakfast burrito z tofucznicą

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na niewielkie kawałki
  • oliwa z oliwek
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól morska, pieprz
  • 400 g twardego tofu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • ½ łyżeczka kurkumy
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g młodego szpinaku
  • 4 duże tortille
  • 1 awokado
  • sos chilli

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki, skropić oliwą, posypać papryką, oregano, 1/2 łyżeczki czosnku, solą i pieprzem, wymieszać i piec przez około 20 minut. Odrobinę oliwy rozgrzać na dużej patelni. Rozkruszyć na patelnię tofu tak, żeby przypominało jajecznicę. Smażyć około 4-5 minut, aż będzie lekko brązowe. Dodać sos sojowy, drożdże, 2,5 łyżeczki suszonego czosnku, suszoną cebulę, kurkumę, sól i pieprz, wymieszać. Dodać pomidory i smażyć przez 4-5 minut. Dodać szpinak i dusić przez 3-4 minuty. Na podgrzane placki wykładać ¼ tofucznicy, ¼ ziemniaków, trochę awokado i kilka kropel sosu chilli. Tortille zwinąć ściśle, przekroić na pół i podawać ciepłe.

Breakfast Burrito z serem i bekonem

Składniki:

  • 8 plasterków bekonu
  • 4 przygotowane wcześniej placki ziemniaczane (lub mrożone)
  • 8 dużych jajek
  • 50 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 4 duże tortille
  • 150 g startego ostrego sera Cheddar
  • 1 dojrzałe awokado w plastrach
  • sos chilli

Przygotowanie: na dużej suchej patelni usmażyć bekon na chrupko, odsączyć tłuszcz na ręcznikach papierowych. Podgrzać placki ziemniaczane. Na patelni usmażyć jajecznicę. Przygotować burritos: placek ziemniaczany, jajecznica, ser, 2 plasterki bekonu, 2 plasterki awokado. Placki zawinąć ścisło i przekroić na pół. Podawać ciepłe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d33mff6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33mff6
Więcej tematów