WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Śniadaniowe burritos. Poranny hit z amerykańskiego Zachodniego Wybrzeża

Amerykanie mają tendencję do upraszczania. To uproszczenie, ale coś w tym jest. Wszystko sprzedają w dużych opakowaniach, wszędzie podjeżdżają samochodem, w większości filmów wiadomo od pierwszej sceny, kto zabił. Podobnie jest z ich jedzeniem. Ma być szybko, nieskomplikowanie i dużo. Nawet na śniadanie. Gdyby na przykład wziąć wszystko, co ma się zamiar zjeść na śniadanie i zawinąć to w placek? Czyż nie byłaby to kwintesencja amerykańskości? Byłaby i nawet ktoś to już wymyślił. Poznajcie śniadaniowe burritos.

Śniadaniowe burrito zostało wymyślone na Zachodnim Wybrzeżu
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Śniadaniowe burrito zostało wymyślone i spopularyzowane w południowych stanach Zachodniego Wybrzeża, przede wszystkim w Nowym Meksyku, który jest silnie zdominowany przez kuchnię tex-mex.

Pierwszy raz podane w barze Tia Sophia w Santa Fe w 1975 roku. Placek zawierał śniadaniowe klasyki - jajecznicę, bekon, ziemniaki i ser. Śniadaniowe burrito ma wiele odmian. W zasadzie każdego dnia może być innym daniem. Co dom, co dinner, to inna wersja. Może zawierać pozostałości z wczorajszego obiadu, albo świeże zielone warzywa, może być pełne mięsa i fasoli, albo lekkie i wegetariańskie. Zawsze jednak jest pożywne i dobrze zaczyna się z nim dzień.

Klasyczne breakfast burrito

Składniki na salsę pico de gallo:

  • 2 pokrojone na kawałki dojrzałe pomidory
  • 1/2 papryki jalapeno (bez pestek)
  • 1/2 posiekanej niewielkiej czerwonej cebuli
  • pęczek posiekanej grubo kolendry
  • sok z połowy limonki

Zobacz też: Sernik królewski według Joli Caputy. Najlepszy przepis

Na burrito:

  • 2 łyżki oleju
  • chorizo
  • pieczone ziemniaki w ćwiartkach
  • 8 dużych jajek
  • sos chilli
  • 4 duże tortille
  • 2 pokrojone w plastry awokado
  • pół szklanki startego sera Cheddar
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: połączyć pomidory, papryczkę, cebulę, kolendrę i sok z limonki, posolić i popieprzyć, odstawić. Na nieprzywierającej dużej patelni rozgrzać olej, dodać chorizo i podsmażyć, aż będzie lekko chrupiące (ok. 5 min). Wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby je trochę odsączyć. Podsmażyć wcześniej przygotowane ziemniaki. W misce rozbełtać jajka z solą, pieprzem i sosem chilli. Jajka wylać na ziemniaki i smażyć, aż się zetną (ok. 3 min). Zdjąć z patelni i zadbać, żeby nie wystygły. Wytrzeć patelnię i podgrzać na niej tortille. Składniki wykładać na placki: awokado, jajka, salsę i starty cheddar. Ciasno zawinąć placek, przekroić na pół i podawać ciepłe.

Zdrowe Breakfast Burrito

Składniki:

  • ½ kg pokrojonych na niewielkie kawałki małych ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 9 dużych jajek
  • 3 duże tortille
  • 1 paczka młodego szpinaku
  • 150 g poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 300 g ugotowanej i odsączonej czarnej fasoli
  • 150 g salsy pico de gallo z pomidorów, cebuli, limonki i kolendry
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g kolendry
  • sól i pieprz
  • 1 limonka

Przygotowanie: piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Na blasze wyłożonej pergaminem rozprowadzić ziemniaki, polać je oliwą, posolić, popieprzyć, oprószyć wędzoną papryką, wymieszać i piec przez 30 minut, aż będą brązowe i chrupiące. Na patelni grillowej grillować paprykę, aż będzie miękka. Zdjąć z patelni i pokroić w paseczki. Na rozgrzanej na patelni oliwie usmażyć jajecznicę. Podgrzać tortille. Na placku układać: szpinak, kapustę, jajecznicę, grillowaną paprykę, fasolę, salsę pico de gallo, ziemniaki, awokado i kolendrę. Posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki. Zawinąć placek, zawinąć w folię aluminiową i przekroić na pół. Podawać ciepłe.

Breakfast burrito z tofucznicą

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na niewielkie kawałki
  • oliwa z oliwek
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól morska, pieprz
  • 400 g twardego tofu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • ½ łyżeczka kurkumy
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g młodego szpinaku
  • 4 duże tortille
  • 1 awokado
  • sos chilli

Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki, skropić oliwą, posypać papryką, oregano, 1/2 łyżeczki czosnku, solą i pieprzem, wymieszać i piec przez około 20 minut. Odrobinę oliwy rozgrzać na dużej patelni. Rozkruszyć na patelnię tofu tak, żeby przypominało jajecznicę. Smażyć około 4-5 minut, aż będzie lekko brązowe. Dodać sos sojowy, drożdże, 2,5 łyżeczki suszonego czosnku, suszoną cebulę, kurkumę, sól i pieprz, wymieszać. Dodać pomidory i smażyć przez 4-5 minut. Dodać szpinak i dusić przez 3-4 minuty. Na podgrzane placki wykładać ¼ tofucznicy, ¼ ziemniaków, trochę awokado i kilka kropel sosu chilli. Tortille zwinąć ściśle, przekroić na pół i podawać ciepłe.

Breakfast Burrito z serem i bekonem

Składniki:

  • 8 plasterków bekonu
  • 4 przygotowane wcześniej placki ziemniaczane (lub mrożone)
  • 8 dużych jajek
  • 50 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 4 duże tortille
  • 150 g startego ostrego sera Cheddar
  • 1 dojrzałe awokado w plastrach
  • sos chilli

Przygotowanie: na dużej suchej patelni usmażyć bekon na chrupko, odsączyć tłuszcz na ręcznikach papierowych. Podgrzać placki ziemniaczane. Na patelni usmażyć jajecznicę. Przygotować burritos: placek ziemniaczany, jajecznica, ser, 2 plasterki bekonu, 2 plasterki awokado. Placki zawinąć ścisło i przekroić na pół. Podawać ciepłe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów