Śmierdzące, ale zdrowe. Obowiązkowy składnik jesiennej diety

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Nie daj się infekcji

Obraz
© Shutterstock.com

Silnie pachnąca - niektórzy mówią nawet, że wręcz śmierdząca żywność, bardzo często ma niezwykłe właściwości niezmiernie istotne dla naszego zdrowia. Wiele z nich zawiera np. cenne dla naszego organizmu probiotyki, czyli tzw. dobre bakterie, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego oraz odporności. Dlatego, choć może nasze nosy nie bardzo je lubią, warto poznać ich właściwości, większość z nich z pewnością pokocha nasz organizm.

Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność

/ 6Czosnek

Obraz
© Fotolia

Czosnek w starożytności uważany był głównie za cudowne lekarstwo, dziś spożywamy go już nie tylko ze względu na jego właściwości lecznicze, cenimy również jego smak i niskokaloryczność, jest dla nas jednak również ważny ze względu na właściwości wspomagające nasz organizm. Czosnek wspiera pracę naszego układu immunologicznego, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Bardzo łatwo komponuje się z różnymi posiłkami, podkreślając smak wielu dań. Doskonale nadaje się do pieczonych i smażonych mięs, sałatek, makaronów i koktajli, bez problemu więc każdego dnia możemy korzystać z jego cudownych właściwości i cieszyć się smakiem doprawionych czosnkiem potraw.

/ 6Tempeh

Obraz
© 123RF.COM

Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany ze sfermentowanych ziaren soi. Choć słowo fermentacja nie każdemu kojarzy się dobrze, w tym przypadku ma ono same zalety, poddane fermentacji ziarna soi to źródło cennego dla naszego organizmu białka i wapnia, które bez problemu może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego, a zatem jest alternatywą dla mięsa i produktów mlecznych, co jest szczególnie ważną informacją dla osób na diecie wegańskiej. Tempeh zawiera probiotyki, czyli dobre bakterie, które wspierają nasz układ pokarmowy i wzmacniają układ immunologiczny, jest również bogactwem niezbędnych nam witamin B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego i pantotenowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, fosforu, żelaza oraz błonnika.

/ 6Cebula

Obraz
© Shutterstock.com

Cebula jest bogatym źródłem kwercetyny, która działa przeciwwirusowo, przeciwalergicznie, wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom tzw. złego cholesterolu i niweluje działanie wolnych rodników. Jeśli chcecie, żeby cebula zachowała jak najwięcej swoich cudownych właściwości, starajcie się jeść ją na surowo, dodając ją do sałatek i kanapek.

/ 6Kimchi

Obraz
© 123RF.COM

Kimichi to koreańska wersja kiszonej kapusty. Powstaje ze fermentowanych warzyw, głównie kapusty i przypraw. Jest produktem w 100 proc. naturalnym zawierającym niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego probiotyki oraz witaminy i minerały, między innymi witaminę A, C oraz witaminy z grupy B i żelazo. Kimchi to również duża zawartość błonnika, co sprawia że doskonale reguluje procesy trawienne. Bardzo dobrze sprawdza się więc w diecie osób, które chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów.

/ 6Kefir

Obraz
© Shutterstock.com

Ten fermentowany napój mleczny doskonale wspomaga pracę jelit - zawiera probiotyki, które pomagają przywrócić równowagę flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Kefir jest przetworem mlecznym, dlatego oprócz cennych dla nas probiotyków zawiera mnóstwo białka i wapnia. Ma kwaśny zapach oraz smak, konsystencją natomiast przypomina jogurt, dlatego doskonale nadaje się do sporządzania zdrowych koktajli.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają