Śmierdzące, ale zdrowe. Obowiązkowy składnik jesiennej diety

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Nie daj się infekcji

Obraz
© Shutterstock.com

Silnie pachnąca - niektórzy mówią nawet, że wręcz śmierdząca żywność, bardzo często ma niezwykłe właściwości niezmiernie istotne dla naszego zdrowia. Wiele z nich zawiera np. cenne dla naszego organizmu probiotyki, czyli tzw. dobre bakterie, które są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego oraz odporności. Dlatego, choć może nasze nosy nie bardzo je lubią, warto poznać ich właściwości, większość z nich z pewnością pokocha nasz organizm.

Zobacz wideo: Jak wybierać zdrową żywność

/ 6Czosnek

Obraz
© Fotolia

Czosnek w starożytności uważany był głównie za cudowne lekarstwo, dziś spożywamy go już nie tylko ze względu na jego właściwości lecznicze, cenimy również jego smak i niskokaloryczność, jest dla nas jednak również ważny ze względu na właściwości wspomagające nasz organizm. Czosnek wspiera pracę naszego układu immunologicznego, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Bardzo łatwo komponuje się z różnymi posiłkami, podkreślając smak wielu dań. Doskonale nadaje się do pieczonych i smażonych mięs, sałatek, makaronów i koktajli, bez problemu więc każdego dnia możemy korzystać z jego cudownych właściwości i cieszyć się smakiem doprawionych czosnkiem potraw.

/ 6Tempeh

Obraz
© 123RF.COM

Tempeh to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany ze sfermentowanych ziaren soi. Choć słowo fermentacja nie każdemu kojarzy się dobrze, w tym przypadku ma ono same zalety, poddane fermentacji ziarna soi to źródło cennego dla naszego organizmu białka i wapnia, które bez problemu może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego, a zatem jest alternatywą dla mięsa i produktów mlecznych, co jest szczególnie ważną informacją dla osób na diecie wegańskiej. Tempeh zawiera probiotyki, czyli dobre bakterie, które wspierają nasz układ pokarmowy i wzmacniają układ immunologiczny, jest również bogactwem niezbędnych nam witamin B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego i pantotenowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, fosforu, żelaza oraz błonnika.

/ 6Cebula

Obraz
© Shutterstock.com

Cebula jest bogatym źródłem kwercetyny, która działa przeciwwirusowo, przeciwalergicznie, wzmacnia odporność, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom tzw. złego cholesterolu i niweluje działanie wolnych rodników. Jeśli chcecie, żeby cebula zachowała jak najwięcej swoich cudownych właściwości, starajcie się jeść ją na surowo, dodając ją do sałatek i kanapek.

/ 6Kimchi

Obraz
© 123RF.COM

Kimichi to koreańska wersja kiszonej kapusty. Powstaje ze fermentowanych warzyw, głównie kapusty i przypraw. Jest produktem w 100 proc. naturalnym zawierającym niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu trawiennego probiotyki oraz witaminy i minerały, między innymi witaminę A, C oraz witaminy z grupy B i żelazo. Kimchi to również duża zawartość błonnika, co sprawia że doskonale reguluje procesy trawienne. Bardzo dobrze sprawdza się więc w diecie osób, które chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów.

/ 6Kefir

Obraz
© Shutterstock.com

Ten fermentowany napój mleczny doskonale wspomaga pracę jelit - zawiera probiotyki, które pomagają przywrócić równowagę flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Kefir jest przetworem mlecznym, dlatego oprócz cennych dla nas probiotyków zawiera mnóstwo białka i wapnia. Ma kwaśny zapach oraz smak, konsystencją natomiast przypomina jogurt, dlatego doskonale nadaje się do sporządzania zdrowych koktajli.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja